tiistai 20. joulukuuta 2016

Sähkösyöppö selvisi

Kirjoittelin syyskuussa ennätyssuuresta sähkölaskusta. Kolmen kuukauden lasku oli 191 euroa, mikä on noin 50 % enemmän kuin normaalisti. Muuta syytä en kohenneelle kulutukselle keksinyt kuin lattialämmityksen, jota mies oli keväällä nostanut yhden pykälän. Laskimme sen pykälän pienemmälle ja odotimme.

Uusi lasku oli ilmestyi verkkopankkiin juuri: 139 €, -27 %, -52 €!!

Syyllinen on siis löytynyt ja se todella on tuo lattialämmitys. Yhdellä pykälällä on kallis vaikutus.

Varmistuksesta innostuneena, käänsin lämmitystä vielä pikkuisen pienemmälle. Kokonaan ei voi olla käyttämättä,  koska kylpyhuoneessa ei ole lämpöpatteria kosteutta poistamassa.
11 kommenttia:

 1. Onkohan se suihkun lattialämmitys eri kiertoputkistossa ja näin ollen eri säädön takana?

  VastaaPoista
 2. Jaa, en ymmärrä noista mitää. Uskoisin, että kaikki on samassa, mutta mistä sen tietää?

  VastaaPoista
 3. Villillä veikkauksella voisin väittää kyseessä olevan sähköinen lattialämmitys, kun sillä on noin suuri korrelaation sähkölaskuun. Ts. siellä on lämmityskaapeli lattiamateriaalin alla. Millaisesta asunnosta mahtaa olla kyse? Esim "vanhoihin" taloihin monesti rakennetaan pesuhuoneen lattialämmitys ns. saneerauskaapelilla mikä on ohut ja helppo asentaa kylppäriremontin yhteydessä jos aiempaa lattialämmitystä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. On kyllä sähköinen lattialämmitys. Alle 20-vuotta vanha rivari kyseessä.

   Poista
  2. Hei,

   Laskin 15cnt/kwh hinnalla, että lattialämmitys olisi kuukaudessa vienyt 333kwh enemmän, kuin "normaalisti". Vuositasolla tuo tekisi n. 4000kwh jota on jo aika vaikea uskoa ellei pesuhuone ole erittäin(30 neliötä+) suuri. 6kw kiuasta voi noilla lukemilla pitää päällä 55h/kk(pitkät saunat joka ehtoo arkena ja pyhänä) ja 1kw lattilämmitystä 333h/kk ja kuukaudessa on keskimäärin tunteja 720h eli lattilämmitys on yli 50% ajasta päällä pelkästään lisääntyneen kulutuksen ansiosta+aiemmin totutun kulutuksen verran.

   Jos tuo kuva on omasta kylppäristänne niin termostaatin vaihto voisi olla järkevää, koska uudet säästävät energiaa nopeamman reagoinnin ansiosta.

   T. Sähköinsinööri

   Poista
  3. Mielenkiintoinen laskelma, kiitos siitä. Täytyy pitää termostaatinvaihto mielessä. Muuta syytä kohonneille kuluille edellisenä laskutuskautena en kertakaikkisen keksi. Laskussa on mukana sähkönsiirto. Pikaisesti vilkaista näissä kahdessa laskussa kulutus on noin 150 kWh enemmän kuukaudessa. Eli ilmeisesti lattialämmitys olisi päällä noin 25 % ajasta?. Täytyy seurata tilannetta ja voinhan testailla päivätasolla, mitä sähkömittari sanoo.

   Poista
  4. Jotakuinkin noin. Näköjään laskelmani olettivat laskustuskauden olevan 1kk. Mutta sehän näyttääkin olevan 3kk ainakin jutun perusteella. Tässä valossa tilanne ei ole aivan niin paha kuin laskelmani olettavat.

   Poista
 4. Lattialammitys on luultavasti talon pahin syöppö vaikka patteritkin olisivat sähkömallisia, pienikin nosto lämmön määrässä nostaa käytetyn sähkön määrää paljon. Monilla virhe tulee siinä kun kuvittelevat, että lattialämmityksen tarkoitus on auttaa paleleviin jalkoihin eli sen pitäisi olla ns. "mukavuuslämmitys". Sitä tuo sähkönen lattialämmitys ei suinkaan ole vaan sen tarkotus on poistaa laattasaumaan ja laattojen alle jäävää kosteutta. Ilmasta kosteus poistetaan sitten koneellisella poistoilmanvaihdolla tai jos painovoimanen ilmanvaihto talossa niin ilmanvaihtokanavaan asennettavalla tuulettimella joka tehostaa poistoa suihkun ja saunomisen aikana.

  Kannattaapi kokeilla sitäkin, että mahdollisuuksien mukaan nostaa lattialämmitystä suihkun ajaksi ja vaikka 30min sen jälkeen vaikka "kakkosteholle", lopun päivää & yön voi antaa olla hyvin tuossa "ykkösteholla"...

  VastaaPoista
 5. sähköyhtiöiden verkkosivulla näkee kulutuksen tunneittain päivän pari myöhässä toki, sieltä on helppo katsoa kun laittaa vaikka yöksi päälle

  VastaaPoista