tiistai 12. heinäkuuta 2016

Vaippakulut pienemmiksi

Meidän perheessä on kaksi täysipäiväisesti vaipoissa kulkevaa pikkutyyppiä. Vaippakulut ovat vuodessa lähelle tuhat euroa eli kuussa päälle 80 euroa. Tutkitaan miten saisimme kulut pienemmiksi. 

Käytetään vertailussa meidän perheen vaipparallia ja Prisman hintoja. Vauvalla käytämme tällä hetkellä Libero comfort-vaippoja ja erikoisella Libero up&go housuvaippoja isoimmassa paketissa, mitä kaupasta löytyy.

Vauva, koko 3: 6*365 = 2190 vaippaa vuodessa
Esikoinen, koko 6: 6*365 = 2190 vaippaa vuodessa

Ehdottoman tärkeää on kiinnittää huomio kappalehintoihin pakettihintojen sijaan.


1. Merkki


Merkillä on suuri vaikutus hintaan, mutta on myös makuasia mikä merkki sopii omalle lapselle. Toiset istuu paremmin, toiset haisee omaan nenään, toiset ovat ekologisempia. Vertaillaan tässä 3-koon teippivaipoissa 50-75 kpl:n pakettien hintoja ja kutoskoon housuvaipoissa 32-36 kpl:n pakettien hintoja.
 • X-tra 0,13*2190+0,23*2190=788,04 €
 • Muumi 0,21*2190+0,28*2190=1073,01€
 • Libero Comfort, up&go 0,19*2190+0,34*2190=1160,37€
 • Libero touch 0,27*2190+0,0,47*2190=1620,6€
 • Pampers baby dry, pants 0,21*2190+0,34*2190=1204,05€
Imukyvyssä saattaa olla myös eroja ja sitä ei ole huomioitu tässä. Halvat, mutta huonosti imevät tulevat helposti kalliiksi, koska niitä kuluu enemmän.

2. Pakkauskoko


Isoimmilta merkeiltä, Liberolta ja Pampersilta, löytyy säästöpakkauksia, joiden avulla voi myös säästää.
 • Libero Comfort+ up&go mega 0,16*2190+0,26*2190=919,8€
 • Libero Comfort mega + up&go bb 0,16*2190+0,24*2190=876€
 • Libero comfort+ Up&go&go 0,19*2190+0,34*2190=1160,37€
 • Pampers baby dry mega, pants 0,16*2190+0,25*2190=897,9€
 • Pampers baby dry, pants 0,21*2290+0,34*2190=1204,5€
En löytänyt Pamperis 6-koon megapakkaukselle hintaa, joten on nyt vertailtu 5-koon megapakkaukselle. Meidän valintamme on tähän mennessä ollut etupäässä Liberon 876 euron setti. Sen ollessa X-tra-vaippojen jälkeen toiseksi halvin, jatkamme samalla linjalla, kiinnittäen huomiota pakkauskokoon. Big bag-kokoa ei saa pienemmistä kaupoista, joten täytyy hamstrata Prismasta enemmän kerrallaan. 

Vuositasolla esim Pampersin megapakkauksiin tulee hintaeroa vain 21,9 euroa (joskin vertailussa käytetty 5-kokoa) ja Liberon pienempiin pakkauksiin jopa 284,37 euroa (23,70€/kk). Kaikista kalliimpaa eli Libero Touch-malliin verrattaessa eroa on jo 744,6 euroa eli huimat 62,05 €/kk!


3. Kestovaipat


Itse en ole kestovaippoja kokeillut, koska peseminen ja likaisten vaippojen kanssa puljaaminen tuntuu epämiellyttävältä ja vaikealta. Kestovaippayhdistyksen sivuilta löytyy hyvää tietoa asiasta ja pikaisesti laskettuna kahden vuoden kestoilun hinta yhdelle lapselle olisi noin 250 euroa (yläkanttiin laskettuna)eli sama kun vuosia on yksi ja lapsia kaksi. Säästöä kertakäyttövaippoihin siis ainakin 626 euroa eli 52 euroa/kk. Täytyy alkaa tosissaan harkita vaihtoehdoksi.


4. Kuivaksi opettelu


Vanhempi lapsemme on yli kaksivuotias ja kuivaksiopettelu on enemmän kuin ajankohtaista. Harjoittelu onkin jo käynnissä, mutta lisämotivaatiota kaivataan. Välillä on liian helppoa olla pesemättä märkiä housuja, luuttuamatta lätäköitä lattioita tai nököttämättä tyhjän pojan äärellä.

Jos esikoisen vaipat jättää pois, tulee säästöä edellä mainituilla kertakäyttövaipoilla 525,6 euroa vuodessa eli 43,8€/kk.

Näiden tietojen kera olen vakuuttunut, että onnistumme jättämään isommat vaipat historiaan! Ja jos ei aika ole vielä kypsä, kokeilemme innolla uudestaan muutaman kuukauden kuluttua.

5. Vaippa-alennukset


Aina kannattaa pitää silmällä vaippa-alennuksia. Säästöä saattaa tulla 30 prosenttikin, tosin yleensä pienimmästä paketista. Paras aika bongata alennuksia on kampanjoiden välillä. Esim nyt on Liberolta käynnissä jalakapalloaiheinen kampanja, joka pyritään luultavasti tyhjentämään hyllyistä ennen seuraavaa kamppista EM-kisojen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan tästä opin, että kannattaa ostaa isoja pakkauksia ja, että Libero on halvempi kuin Pampers tai Muumi-vaipat. Harkitsen nuoremmalle kestoilun aloittamista ja vanhemman pottatreenit saivat taas uutta puhtia. 

18 kommenttia:

 1. Eipä ole halpaa tuokaan :O En ole tajunnutkaan, että vaippoja pitää vaihtaa noin usein/paljon päivässä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskin, että 4-10 vaippaa/tyyppi/päivä ja kuusi oli sopiva arvo siltä väliltä. On tää aikamoista vaippashowta tällä hetkellä :D

   Poista
 2. Minun tytöllä oli Lidlin vaipat (Semper tai vastaava on se merkki), jotka yllätti imukyvyllään ja niiden myötä myös ihottumat hävisi. Ja kaiken hyvän lisäksi olivat vielä edullisia :)
  Raskausaikana ompelin innoissani tytölle kestovaipat. Olisin ihan mielelläni niitä pessyt, mutta ne olivat niin julmetun paksuja, että tuntui pahalta pitää niitä vauvan päällä. Vauvan selkä jäi melkein ilmaan roikkumaan, kun peppu oli niin iso vaipan kanssa. Lahjoitin vaipat sitten Viron köyhille perheille...

  VastaaPoista
 3. Korjaan Toujours oli se vaippamerkki. Menee merkit sekaisin, kun on noista ajoista jo pieni ikuisuus! :)

  VastaaPoista
 4. Meillä ei Eka erityinen meinannut päästä yökuivaksi kun ihan muutamia hetkiä ennen pikkukakkosen syntymään. Eräs ilta lapsi ilmoitti ettei suostu pukemaan vaippaa ja olin että "juu, älä pue" ja henkisesti valmistautunut yölliseen siivousurakkaan ja aamulla olin ihan hölmistynyt herätessäni että eihän se lapsi kastellukaan sänkyä, mitä hemmettiö tapahtu =D kai se oli se oma tahto..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä oon kuullut, että usein se kuivaksi oppiminen tapahtuu itsestään ja lapsi vain ilmoitta, että ei enää vaippaa. Sitä odotellessa.

   Poista
 5. Lidlin toujours oli usein käytössä meilläkin (miinuksena pienet pakkaukset,joita piti hamstrata miljoona). X-trojakin välillä käytimme,eikä ne nyt mahottoman huonoja olleet nekään. Tsemppiä kuivaksi opetteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jostain, että Lidlin vaipoissa on kovempi kappalehinta ja siksi en ole niitä kokeillut? Täytyy ensi kerralla vielä katsoa, kun Lidlissä käyn. Ja tuon vanhemman kanssa ajattelin, että vähän huonommat vaipat voisivat olla hyvätkin. Haluaa ehkä mielummin olla ilman, jos on vähän epämukavaa?

   Poista
  2. Osassa Lidlin vaipoista oli muistaakseni kalliimpi kappalehinta,mutta sellaiset pienet vihreän sävyiset vaippapaketit oli halvempia. Meidän kuopuksen vaippa-ajasta on kuitenki jo pari vuotta,joten en tiedä tämän hetkistä tilannetta.

   Poista
 6. Hei! Meillä oli kestovaipat molemmilla tytöillä ja kyllähän niiden pesemisessä on aina vaivansa, mutta niin on vaippojen raahaamisessa kaupastakin ja roskiin. Mua lisäksi palkitsi niiden ekologisuus ja se, että useimmat kestot sai myytyä helposti eteenpäin. Josko miettisit edes osittaista kestoilua? :)

  VastaaPoista
 7. Voisitko pliis vaihtaa kommenttien fonttia? Silmiin sattuu lukea :/

  VastaaPoista
 8. Meillä toimi aikoinaan esikoisen kanssa kuivaksi opettelussa se, että vessan oveen teipattiin kartonki ja siihen sai sitten liimata aina tarran, kun pissat meni oikeaan osoitteeseen. Nuorimmaisen kanssa kuivaksiopettelu sujui niin, että sai karkin, joka kerta, kun pissat meni pottaan. Isoveli kyttäsi tämän tästä, että tyttö meni potalle, koska hänkin "hyötyi" asiasta. Joku kasvatusalan ammattilainen tulisi varmaan silmille, mutta... tyttö oppi vkonlopussa kuivaksi.

  Esikoisen kanssa käytin kestovaippoja ja laskin säästäneeni siinä touhussa n. 1000 euroa kaiken kaikkiaan. Nuorimmainen oli koliikki, joten kestoilu lopahti sitten siinä kohtaa. Kestovaippoja saa edullisesti käytettyinä ja niillä on myös jälleenmyyntiarvoa käytöstä huolimatta.

  VastaaPoista
 9. Mekin kokeiltiin tarroja, mutta ei ole auttanut. Nuoremmalle täytyy kyllä todella harkita noita kestoja. Äitiyspakkauksen kestovaipat kerkesin jo myydä pois, mutta saahan niitä uusia.

  VastaaPoista
 10. Varsinaisten kestovaippojen sijaan kannattaa harkita ns. harkkahousuja eli sellaisia vähän paksumpia ja osin muovitettuja "pikkuhousuja". Ne on myös helppo riisua ja pukea potalla käydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enhän mä edes tiennyt tuommoisista. Ehdottomasti testataan.

   Poista
 11. Tulee kommentti myöhässä, mutta kaikille tiedoksi että x-tra vaipat valmistetaan Suomessa ja ovat samoja kuin Muumi-vaipat, vain ilman kuvaa :) Itselle tuli suurena yllätyksenä! Halvimmat ja parhaimmat vaipat. Suomalaisuus kunniaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää. Me kokeilimme extra-vaippoja, eivätkä istuneet yhtä hyvin kuin Liberot. Kun hintakaan ei ollut huomattavasti edullisempi, jäi käyttämättä.

   Poista
 12. Aikamoiset kulut kyllä kertyy vaipoista. Meillä on kotona vain yksi vaippatyyppi, mutta olemme nyt ahkerasti opetelleet kuivaksi. Tosin jonkunlainen vuodesuoja olisi varmaan hyvä öillisiä vahinkoja varten. Meillä on ollut käytössä vaihtelevasti sekä kestovaipat, että kertakäyttöiset.

  VastaaPoista