torstai 29. joulukuuta 2016

Kallis krapula

En ole juonut tippaakaan alkoholia nyt noin puoleentoista vuoteen. Kolmen ja puolen vuoden aikana kerrat voi laskea yhden käden sormilla. Nyt kun imetysurani lähenee loppuaan, tuntuu ajatus absolutismista jatkossakin luonnolliselta ja järkevältä.

Joitakin vuosia sitten en olisi voinut kuvitellakaan asian olevan näin. Mietin lähinnä, että viitsisikö sitä olla juomatta alkoholia tänä viikonloppuna. Ihan totta, harvassa olivat ne viikot, kun en mitään juonut.

Miksi join?


Minulle alkoholi ei oikeastaan ole koskaan ollut mikään kulinaristinen nautinto. En pidä viinin, oluen tai kuohuvan mausta. Olen yleensä mieluummin valinnut Pommacin skoolatessani ja kieltäytynyt ruokaviinistä perheillallisilla. Minulla on ollut omat mielijuomani, jotka olen juonut valikoidussa seurassa ja paikassa.

Join viikottain ja kerralla merkittäviä määriä. Toiminta on ollut täysin ja todellakin humalahakuista. Ei minulla kuitenkaan ongelmaa juomisen suhteen ole ollut. En juonut viikolla, en krapulaan, en montaa päivää putkeen. Tämä elämäntapa jatkui kymmenisen vuotta ja loppui perheen perustamiseen. Syyt juomiseen olivat sosiaaliset, joskin usein seuraavan päivän olotilat kumosivat edellisillan hauskanpidon. Olen saanut temmeltää tarpeeksi ja nyt prioriteettinä ovat muut asiat. Suurin osa kaveriporukastakin vaihtaa nykyisin vapaa-ajallaan vaippoja ja pyörii leikkipuistoissa.

Rahalla saa krapulan


Yksi hyvä syy pitää korkki kiinni on raha. Baareissa juokseminen ei ollut halpaa millään mittapuulla. Perusviikonloppu sisälsi muun muassa seuraavia kuluja:

 • Aloittelujuomat 20€
 • Tupakat 10 €
 • Sisäänpääsyn ja juomat baarissa 25 €
 • Taksi 20 €
Yhteensä 75 €, vuositasolla noin 3750 euroa, jos pitää muutaman viikonlopun taukoa. Tämä oli tuolloin melko merkittävä osa pienestä yrittäjän, opiskelijan tai kaupan kassan tuloistani.

Vaikka nyt päättäisinkin juoda satunnaisesti, tähän vanhaan ei ole paluuta. Krapula kun ei sovi yhteen pienten lasten kanssa. Nykyään juominen tarkoittaisi muutamaa siideriä illassa, tupareiden, synttäreiden tai muiden juhlien yhteydessä. Toisaalta, miksi juoda edes pari, kun nekin rahat voi säästää?
8 kommenttia:

 1. Onhan se välillä ihan mukavaa juoda. Mutta halvalla ja harvoin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhassa duunissa oli kerran kuussa ilmaisenviinanbileitä. Niissä tosin ei kehdannut juoda kahta enempää, ettei vahingossa puhu ohi suunsa. Ja ymmärrän kyllä sen mukavuuden, ei vaan sovi mulle tähän elämäntilanteeseen. :)

   Poista
 2. Mä en ole koskaan oikeastaan juonut paljoa. Ehkä kolme neljä kertaa vuodessa otan siiderin tai viiniä juhlissa. Mutta opiskeluaikoina ihmettelin kovasti miten opiskelukavereilla oli varaa käydä joka keskiviikko ja lauantai opiskelijabileissä ja juosta baareissa joka viikonloppu. Osa toki kävi töissä opintojen ohella mutta osa eli opintotuella samalla tavalla kuin minä.

  Mutta hyvä päätös varmasti terveyden, talouden ja perheen puolesta :)

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kävin koko opiskelujen ajan töissä, mikä on melko pakollista, jos ei vanhemmat kustanna ja asuu Helsingissä. Kaiken juhlimisen ohella jäi rahaa säästöönkin, en varmaan syönyt silloin mitään 😉

   Poista
 3. Mä nautin viinin ja ruoan mausta sekä viinin lipittelystä snäcksien kanssa. Kallista lystiä :) Tänään jopa googlailin miten viinitiloille pääsisi töihin. Baarin jätän lähes aina väliin, en suostu maksamaan sisäänpääsyä ja narikkaa. Sitten siellä on vielä niin tylsääkin, että pakko ostaa pari juomaa ja väsymyksen takia juoman pitää olla kahvipohjainen drinkki -> 8 € saman tien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole jotenkin koskaan jaksanut opetella viineistä tykkäämistä. Ehkä jotenkin haluan välttää mahdollista addiktiota, jos se alkaisi maistua liian hyvin. En myöskään juo kahvia, enkä näe syytä sen opetteluun. Ja samat fiilikset nykyään baareista, törkykallista ja varmaan nukahtaisin pöytään.

   Poista
 4. Vaikka suomalaiseen juomakulttuuriin kuuluu lopettaminen vasta kun housuista löytyy keltaista ja ruskeaa ja löydät itsesi pöydän alta, niin juoda voi humaltumattakin. Esim. silloin tällöin muutaman viskilasin nauttiminen on ihan ok.

  VastaaPoista