perjantai 9. joulukuuta 2016

Kolme tonnia säästöä muuttamalla tapoja

Kuten edellisessä kirjoituksessani kerroin, olen saanut säästetty viimeisen puolen vuoden aikana 4 600 euroa. Tämä ei ole suinkaan tapahtunut itsestään, vaan on vaatinut toimenpiteitä, muutoksia tapoihin ja elämiseen. Tässä listattuna viisi eniten säästöä tuonutta muutosta, joilla yhteensä säästin vajaa 3 000 euroa.

1. Ruoka-ostoksissa tarkkuutta + 1200 euroa puolessa vuodessa
Ruoka-ostosten järkevöittämisen kanssa olen tehnyt eniten hommia. Nykyinen rutiini menee seuraavasti: lähikaupasta pakastin täyteen -30% lihaa. Kauppapäivänä ruoka- ja kauppalistan suunnittelu pakkasen, kaappien sisällön, sesongin kasvisten ja halpisreseptien mukaan.  Suurin osa ostoksista ostetaan Lidlistä ja loput Prismasta. Ylimääräisiä kauppapäiviä ja herkkuja vältellään. Tällä tavalla olen onnistunut pienentämään kauppalaskut seitsemästäsadasta viiteensataan.

2. Vakuutusten kilpailuttaminen kannattaa + 500 euroa

Ihan ensimmäiseksi tarkistutin autovakuutukset silloisella yhtiöllä. Sitten vielä kilpailutin koko helahoidon ja päädyin vaihtamaan yhtiötä. Ensimmäinen puhelu säästi vuositasolla 300 euroa ja toinen vielä 200 päälle.

3.  Kampaajan välttely + 600 euroa

Alussa ilmoitin, että kampaajasta en luovu. En kuitenkaan ole käynyt kampaajalla sitten kesäkuun alun kun ennen kävin kuuden viikon välein eli neljä kertaa puolessa vuodessa. Ennen töihin paluuta aion laittaa kuontalon kuntoon ja käydä päivittämässä itseni pois tästä mammalookista.4. Vanhojen vaatteiden hyötykäyttö + 480 euroa

Kaikki lähti siitä, kun KonMarin oppien mukaisesti siivosin kaappini ja löysin hirveästi käyttökelpoisia vaatteita. Vannoin itselleni, että äitiyslomalla en osta uutta ellei joku mene rikki ja ole aivan pakko. Tämä on pitänyt ja olen hitaasti käyttänyt loppuun sukkia, alusvaatteita, toppeja ja muita vaatteita. Palkitsen itseni tammikuussa ja ostan muutaman laadukkaan vaatekerran töihinpaluuta varten.

5. Ilmaisin huvituksiin tutustuminen + 200 euroa

Me olemme käyneet perheenä viimeisen puolen vuoden aikana lukemattomissa uusissa paikoissa. Siinä missä ennen kävimme Heurekassa, luonnontieteellisessä museossa, Sea Lifessä tai Tropicariossa, kiersimme tänä kesänä ja nyt syksyllä kaikki mahdolliset ilmaiskohteet. Tutuksi tulivat muun muassa Lasten kaupunki, Ratikkamuseo,  Talvipuutarha, eläintilat, Linnanmäen ilmaislaitteet, uudet leikkipuistot, tapahtumat ja luontokohteet.

Nämä kaikki ovat kokonaisuuksia, jotka koostuvat pienemmistä asioista. Ruokakuluja voi pienentää monella tavalla ja vaateostoksia voi järkevöittää askel kerrallaan. Huvituksista ja harrastuksista voi korvata vaikka puolet ilmaisilla ja kampaamovälin tuplata.

10 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä joita noudattamalla on helppo säästää =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ois pitänyt tähän vielä lisätä laskujen karsiminen. Listaamalla omat vuoden aikana tulevat laskut, löytyy myös melko varmasti jotain karsittavaa. Meillä esim Aku Ankka-lehti ja Kennelliiton jäsenmaksu.

   Poista
 2. Meillä säästetty kampaajassa pitkä penni kun miehen sisko osaa leikata lasten hiukset. Silloin tällöin teinit käy kampaajalla ottamassa muodon ja tätykkä sitten sitä myötäillen saksii välillä. Pienemmille kelpaa vielä tyyli kuin tyyli, kunhan ei hiukset ole silmillä kypärän alla :)

  Mutta siis jälleen kerran teit loistavan jutun, joka osoittaa että pienillä asioissa voi kertyä iso säästö vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon joskus itse leikellyt hiuksiani ja myös värjännyt niitä. Siinä vaiheessa kun sain kunnon duunin, totesin että ei enää. Kun palaan töihin, aion pitää värin mahdollisimman lähellä omaa ja mallin helppona, jotta voin käydä harvemmin. Tasoituksen vois hoitaa kyllä varmaan joku tuttukin.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kirjoitus, mutta omiin silmiin pistää eräs asia. Gail Vaz-Oxladen (suosittelen, todella hyvä kirjoittaja vaikka kohderyhmään ei kuuluisikaan) oppien mukaisesti raha ei ole säästetty, ellei sitä sulje kokonaan pois kassavirrasta. Mainitset kirjoituksessasi säästäneesi vaatekuluissa käyttämällä sitä mitä on ja niitäkin viimeiseen asti, jonka jälkeen toteat ostavasi muutaman uuden vaatekerran töihin paluun kunniaksi eli palkkioksi. Onko kyse silloin säästöstä vai hetkellisestä, näennäisestä sellaisesta?
  Kuulostaa varmasti pilkunviilaamiselta, mutta kyse on lähinnä hieman erilaisesta näkövinkkelistä ja lähestymistavasta :-)

  VastaaPoista
 4. Hyvä huomio ja ymmärrän täysin näkökulmasi. Itse ajattelen niin, että ennen ostin vaatteita 80 eurolla kuussa, joita sitten käytin muutaman kerran, jonka jälkeen ne usein saivat siirtyä kaappiin uusien tieltä. Lopulta myin vaatteet kirppiksellä tai heitin kierrätykseen. Nyt säästän rahaa kun käytän vaatteet itse loppuun. Uudet vaatteet, joihin aion satsata tammikuussa ovat työvaatteita, ja toivon että niillä mennään pitkä tovi, koska olen valmis panostamaan laatuun. Tarkoitus on myös laskea varaston arvo tietylle tasolle ja pitää se siinä. Eli silloinhan tuo lasku tuo säästöjä, eikö?

  VastaaPoista
 5. Hyviä pointteja, vaikka säästöt eivät noin huikeita olekaan tällaisella lapsettomalla yksin asuvalla. :) Itse olen pitänyt myös hiukset sellaisessa kuosissa että pärjään kahdella kampaajareissulla vuodessa, sillä niihin menee ihan tuhottomasti rahaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiuksiin saa kyllä kulumaan tuhottomasti rahaa. Minulla on melkoisen pitkät hiukset ja joskus olen maksanut yhdestä värjäyskerrasta jopa 250 euroa!?! Järkyttävää ja nyt onkin pohdinnassa uusi taloudellinen hiustyyli.

   Poista
 6. Hei kiitoksia innostavasta blogista! Ahmin tätä eilen iltalukemiseksi niin että jo silmiä lopulta särki... :D Oma säästömatkani (ja blogini) on vasta aivan alkutaipaleella, mutta ihana lukea käytännöllisiä ja toimivia vinkkejä, joista osa onkin jo itsellänikin käytössä. Loppuja voisin yrittää ainakin luvata kokeilevani ja ehdoton lupaukseni on TEHOSTAA jokaista jo käytössäni olevaa säästökonstia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia palautteesta! Täytyypä käydä katsastamassa blogisi.

   Poista