maanantai 13. kesäkuuta 2016

Vinkkejä äitiyslomalla selviytymiseen taloudellisesti

Esikoiseni kanssa olin kotona vanhempainvapaan ajan, jonka jälkeen pidin kuukauden mittaisen kesäloman ja sitten palasin osa-aikaisena töihin. Tuosta ajasta selvisin kajoamatta pahemmin säästöihin.

Meillä isona ongelmana näissä äitiyslomissa on ollut, että tienaan huomattavasti enemmän kuin mieheni ja meidän taloutemme nojaa melko vahvasti tuloihini. Tässä vinkkejä joiden avulla minä onnistuin.


  1. Budjetti, joka pitää. Heti kun selvisi, että olen raskaana, kaivoin Excelit esiin ja tein alustavan budjetin. Selvitin Kelan laskureilla paljon tukia on tulossa, paljon pakollisia menoja on ja mistä täytyy karsia.
  2. Rahaa säästöön ennakkoon. Kannattaa säästää, mitä pystyy äitiyslomaa odotellessa. Isot hankinnat kannattaa jättää sikseen.
  3. Tavaroiden kierrätys. Vauvan vaatteet ja tarvikkeet lainaan sukulaisilta ja kavereilta. Vauvan vaunut ja huonekalut halvalla Torista tai Facebookin kierrätysryhmistä. Vaunujen kanssa tosin kannattaa olla tarkka. Kokemus osoittaa, että vaunut kestävät kaksi lasta ja kolmannen, jos käyttö on vähäistä.
  4. Apua sukulaisilta. Isovanhemmat kannattaa valjastaa apuun, jos vaan mahdollista. Itse tein sen osittaisen hoitovapaan aikana. Usein pyytäminen on vaikeaa, mutta kuitenkin tuo aika on isovanhemmillekin unohtumatonta.
  5. Itsetekemällä voi säästää. Kestovaipat, itsetehdyt soseet yms. säästävät myös rahaa. Itse en niihin lähtenyt, vaan tässä mukavuudenhalu vei voiton.
  6. Ekstratienestit. Keikkaluontoiset työt tuovat lisätienestejä ja kaivattua vaihtelua arkeen. Itse tein satunnaisia työkeikkoja harrastukseen liittyen ja tienasin niistä keskimäärin 100 euroa kuussa ekstraa. 
  7. Ylimääräisen kodinirtaimiston myyminen. Tätä aion toteuttaa ahkerammin tällä äitiyslomalla. Eli vanhat vaatteet, tekstiilit, astiat, keittiöhärpäkkeet vaihtoon. Vastalahjaksi ylimääräistä rahaa ja lisätilaa jo ennestäänkin ahtaaseen kotiin.
  8. Ruokaostoksista suunnitelmallista viikottaisilla kauppareissulla kauppalistan kera. Ruokalista kannattaa suunnitella niin, että kaapeista ja pakkasesta saa käytettyä niihin kertyneitä aineksia.
  9. Ylimääräisten kulujen karsiminen. Ulkona syöminen, herkut, kauneudenhoito voivat olla hyviä säästökohteita.
  10. Rahaankäsiksipääsyn rajoittaminen. Useamman tilin-taktiikka toimii. Talous- ja lainanhoitotileille kiinteä summa heti tukien tultua, laskut maksuun, käyttötilille jätetään maltillinen summa ja loput säästöön. Kun käyttötilillä on vain rajoitetusti rahaa, jää isommat ostokset kauppaan. Niitä ei enää usein koe tarpeelliseksi kotona, kun olisi mahdollisuus siirtää rahaa säästötililtä. Muutenkin rahansiirtoja tilien välillä on syytä välttää. Luottokortti kannattaa jättää kotiin kauppakeskusreissulla ja mahdollisuuksien mukaan unohtaa kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti