sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Minun säästöhistoriani

Aloin tuossa miettimään, että miten minulla ei ole kertynyt enempää rahaa säästöön tähän mennessä. Kasassa luulisi olevan jo huomattavasti isompi potti, kun kuitenkin olen elänyt säästeliäästi ja aina laittanut rahaa sivuun. Tajusin, että aina on ollut myös joku säästökohde.

Säästökohteita viimeisen 15 vuoden ajalta:
 • Oma yritys, aloitusinvestoinnit 17 000 euroa
 • Häät ja häämatka 7 000 euroa
 • 1. lapsi ja äitiysloma 2 000 euroa
 • Auton käsiraha 5 000 euroa
 • 10% ensiasunnon ostohinnasta 16 000 euroa
 • Remontti 6 000 euroa
 • Sohva ja sänky 3 000 euroa
 • 2. Lapsi ja äitiysloma 2 000 euroa
Yhteensä 58 000 euroa. 

Näin aukilaskettuna ihan hyvä suoritus 15 vuodessa. Varsinkin, kun välillä on oltu töissä kaupan kassalla, välillä yrittäjänä, välillä opiskeltu ja välillä oltu äitiyslomalla. Järkevää palkkaa olen saanut viimeiset viisi vuotta (palkkakehityksestä lisää täältä).

Listasta näkee myös, että onhan sitä elettykin eikä vaan säästetty orjallisesti. Vuosittain tai joka toinen vuosi tapahtuva matkustelu ei ole tässä listassa, koska sitä varten ei sen kummemmin ole säästetty. Tarkoitukseni ei ole istua rahakasan päällä vartioimassa sitä kynsin ja hampain, vaan nauttia myös hedelmää.

Mitäkö tästä harjoituksesta opin? Ainakin, että säästäminen on minun juttuni. Nyt kun kiinnitän entistä enemmän huomiota järkeviin valintoihin ja asioiden tarpeellisuuteen, uskon että homma helpottuu entisestään. Suosittelen myös muita säästäjiä miettimään omaa säästöhistoriaansa. Jos rahaa ei ole ennen jäänyt säästöön, voi olla vähän erilainen elämäntaparemontti edessä. Säästämisestä ei myöskään saa tulla pakkomielle tai liian vakavaa ja rajoittavaa.

Saattaapi olla, että tämän inspiroimana nostan säästötavoitettani, joka alkoi juuri tuntua löysältä.
4 kommenttia:

 1. Voi herranjumala miten oot ollu tehokas =D

  VastaaPoista
 2. Hei ja kiva blogi sinulla :) Enpä olekaan juuri pohdiskellut omaa säästöhistoriaani, kiitos ideasta. T. Nina

  VastaaPoista
 3. Mielestäni on paljon helpompaa maksaa lainaa tai säästää jotain tiettyä asiaa varten. Ja lainalla tarkoitan siis sellaista kohtalaista muutaman tonnin lainaa tms.(itselläni esimerkiksi opintolaina), koska silloin on selkeä tavoite ja säästäminen helpompaa.

  Aikanaan makdoinkin opintolainan ja autolainan todella nopeasti, koska vähenemisen näki selkeästi ja halusin lainoista eroon pian.

  Tällä hetkellä säästän "vain" asp-tilille ja pahanpäivän varalle, mutta kumpaankaan ei ole sellaista euromääräistä tavoitetta ja asp-tilille on tarkoitus kerryttää kunnes vaan ostetaan asunto, ensi vuonna tai viiden vuoden päästä. Ei selkeää lähitavoitett, joten motivaatio ei aina parhain.

  VastaaPoista
 4. Juurikin näin. Tuostakin listasta puuttuu opintolaina, jonka maksoin pois nopeasti. Vaikka osin se sisältyy tuohon yrityksen aloitusinvestointeihin. Kummasti kyllä motivoi, kun on selkeä kuva palkinnosta.

  VastaaPoista