keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Kilot vyötäröltä lompakkoon

Jokainen äiti tietää se hetken, kun lapsi on saatu pitkän päivän ja nukutuksen jälkeen nukahtamaan. Silloin nimittäin aukeavat herkkukaapin ovet. Minun paheitani ovat lontoon rae-suklaa ja limppari. Siihen vielä lisäksi Omar-munkkeja, tikkareita ja jätskiä. Tietenkään unohtamatta pizzoja ja hampurilaisia, laiskojen hetkien pelastajia. Myös mieheni on aikamoinen makeahiiri, joten rahaan kuluu kuussa herkkuihin huomattavat määrät.

Sekä säästämisen että painonpudotuksen kannalta asialle on tehtävä jotain. Raskauskilot on saatu pudotettua, mutta vielä olisi noin 10 kiloa, joista mielelläni luopuisin.


Herkut paperille


Heitän tässä arvion meidän perheen (lapset eivät syö näitä) viimeisen kuukauden herkkuostoista. Ehkä sen pohtiminen ja ylöskirjaaminen herättää minut. En voi odottaa yhtä todellista kuukautta oikeiden lukujen kanssa, koska muutos on aloitettava heti.
 • 30 suklaapatukkaa ~ 13,5€
 • 20 Fazerin suklaalevyä ~ 48€
 • 18 1,5 litran colaa ~ 25€
 • 15 tikkaria ~ 3€
 • 16 Omar-/berliininmunkkia ~ 24€
 • 10 tummasuklaalevyä ~20€
 • 8 hampurilaista ~ 24€
 • 4 irtojääätelöä ~ 4€
 • 4 pizzaa ~ 36€
 • 3 karkkipussia ~ 7,5€
 • 1 jäätelöpaketti ~ 3€
 • 1 keksipaketti ~ 3€
Yhteensä 211€/kk 


Ei sitä ole tajunnutkaan kuinka paljon herkkuja tulee syötyä. Tästä järkyttyneineinä sovimme mieheni kanssa, että herkkuihin saa kuluttaa heinäkuussa 10€/viikko/hlö, yhteensä siis 80€/kk. Se miten kympin kuluttaa, on kunkin päätettävissä. Roskaruoka jätetään tämän ulkopuolelle, mutta viikottaista se ei saa olla. Tavoitesumma on vielä aika paljon, mutta se on alku.

Koska kyse on säästämisen lisäksi painonpudotuksesta, tulee liikunta myös kyseeseen. Kesän ajan päivittäiset vaunukävelyt saavat riittää. Ulkoilua tulee päivässä kolmisen tuntia, josta yksi kävelyä ja loput puistoissa hengailua ja muuta touhuamista. Kun taas askel kulkee paremmin, lähden lenkille. Haaveena olisi kyetä liikkumaan kolme kertaa viikossa, kaksi tai kolme lenkkiä ja yksi ryhmäliikunta tai kuntosali. Kuntosali olisi edullisempi vaihtoehto, koska semmoinen taloyhtiöstämme löytyy ja paremmin varusteltu sitten töistä, kun sinne palaan. Aikaa vain pitäisi löytää jostain.5 kommenttia:

 1. Ihanan rehellistä. Tuo on muuten aivan helvetin suuri määrä herkkuja, etenkin jos ei oo ees koko kuukaudelta.

  Tsemppiä herkkupannaan. Yhteinen tavoitteenne säästää niin rahat kuin terveyden.

  VastaaPoista
 2. Ei kun on koko kuukausi taaksepäin. Ei se tosin auta tuota määrää, mikä on ihan hirveä.

  VastaaPoista
 3. Tällainen rehellisyys ansaitsee kyllä hatunnoston. Tuolla myöhemmissä postauksissa ruokabudjettinne näytti olevan kuukaudessa noin 650€. Herkkujen osuus kokonaiskuluista olisi siis ~32%.

  Zemppiä tavoitteessa pysymiseen! Jos sokeriherkuista pääsee kokonaan eroon, niitä lakkaa suurelta osin myös kaipaamasta. Ainakin itse himoitsen sokeria sitä enemmän, mitä enemmän sitä tulee syötyä (esim. synttärikausi keväällä).

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos positiivisesti ajattelee, helppo säästökohde. Olin kokonaan ilman herkkuja kolme viimeistä kuukautta raskaudestani raskausdiabeteksen takia ja sen jälkeen on tullut otettua menetetty aika takaisin. Tulee kuitenkin liikuttua sen verran paljon itsestään ja imetettyä, että tosiaan ei herkuttelulla ole ollut suurta vaikutusta painoon, lompakkoon vain. Nyt siihen tulee kuitenkin muutos.

   Poista
 4. On hurja listaus kyllä! Omalla kohdallani lista olisi tämänkaltainen;
  (jaoin tuon lukusi kahdella, kun vertaan yhden hengen kulutukseen)
  0, ei 15 suklaapatukkaa
  0,5, ei 10 Fazerin suklaalevyä
  0,5-1, ei 9 1,5 litran colaa [tai muuta limsaa]
  0, ei 7,5 tikkaria
  0,5, ei 8 Omar-/berliininmunkkia [tai muuta viineriä ym.]
  0,5, ei 5 tummasuklaalevyä
  1, ei 4 hampurilaista
  0, ei 2 irtojääätelöä
  1, ei 2 pizzaa
  0,5, ei 1,5 karkkipussia
  0,5, joo!, 0,5 jäätelöpaketti
  0, ei 0,5 keksipaketti

  Yhteensä n. 10 €/kk

  VastaaPoista