keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Vinkit työnhakuun: soitto, kädenpuristus ja itseluottamus

Useat ystäväni ovat vailla työpaikkaa, ja siksi myös työn hakeminen on mielessäni. Tässä minun vinkkini työnhakuun.

Hakemus


Hakemuksia voi laittaa satoja, mutta silti kutsua haastatteluun ei kuulu. Tässä pari vinkkiä, mitkä auttavat haastattelukutsun saantia.

 • Hakemuksen on oltava asiallinen, motivaation paistettava läpi ja se ei saa sisältää kirjoitusvirheitä. 
 • Hakemusta ja Cv:tä huomattavasti tärkeämpää on soitto. Vaikka ei olisi mitään kysyttävää, aina pitää soittaa. Kertoo, että hakemuksesi ei ole vain yksi kymmenien hakemusten joukosta, vaan olet oikeasti kiinnostunut hakemaan töitä. 
 • Kannattaa käyttää vakkaripohjaa, jonka sitten personoi jokaiseen hakuun. Minä olen pyrkinyt vastaamaan ilmoituksessa esitettyihin toiveisiin, mutta hieman eritavalla. Esim, jos hakemuksessa haetaan pikkutarkkaa numeroihmistä, voi mainita olevansa matemaattisesti lahjakas ja huolellinen. Siten antaa kuvan, ettei vain kirjoita näitä, koska hakemuksessa pyydetään, vaan koska yhtäläisyyksiä löytyy. Tämä siis tietenkin, mikäli pitää paikkaansa.

Haastattelu


Olen istunut molemmilla puolilla pöytää työhaastattelussa. Haastateltavan roolissa olen ollut kahdeksan kertaa, joista seitsemän kertaa päätyi minun hyväkseni. Mitään näistä töistä en ole saanut tiskin alta suhteilla. Työhaastattelijana olen ollut myös kymmenissä haastatteluissa. Tässä vinkkejä, mitä olen itse noudattanut ja myös arvostanut hakijoissa:

 • Kaikki lähtee jämptistä kädenpuristuksesta. Haastattelijana en inhoa mitään enemmän kuin löysää kättä. Homma on usein menetetty jo sillä. 
 • Olen hakenut töitä, joihin oikeasti haluan. Motivaation kyllä huomaa ja se kannattaa lisäksi mainita useaankin otteeseen.
 • Valmistautuminen kannattaa. Usein kysytään esim. onko tullut käytyä yrityksen nettisivuilla tai mitä tietää yrityksestä. On hyvä kyetä keskustelemaan yrityksen toimialasta, arvoista tai mistä haastattelija kertookin.
 • Täsmällisesti paikalle. Ei liian myöhään eikä aikaisin. Jos on todella aikaisin paikalla, saattaa haastattelijana olla muut hommat kesken, ja tuntuu ikävältä antaa haastattelijan odottaa.
 • Cv mukaan. Sitä ei välttämättä kysytä, mutta jos kysytään, on noloa jos sitä ei ole.
 • Työpaikkailmoitus kannattaa sisäistää. Itse teen täsmäkysymyksiä testatakseni, onko hakija esim. luova vai matemaattinen ihminen. Nörttihommiin ei usein haluta taivaanrannan maalaria.
 • Itsevarmuutta peliin. Täytyy yrittää vakuuttaa haastattelija siitä, että juurikin sinut tarvitaan kyseiseen työhön. Ikinä ei kannata puhua siitä, että on hirveästi hakenut töitä, muttei ole saanut. Eräs hakija pilasi haastattelunsa puhumalla siitä, että 50:ssä haastattelussa on ollut, mutta mitään ei ole saanut. Miksi mekään sitten haluaisimme hänet? Myös palkkapyyntö kertoo omaa tarinaansa ja lisää siitä toisessa kirjoituksessa
 • Pieni jännitys on hyväksi. Liian rento hakija viestii, että ei ole kiinnostunut. Aivan hermona oleva taas viestii, että ei selviä stressaavista tilanteista.

Yleisesti hyviä haastatteluita on varsinkin asiantuntijatehtävissä vähän. Todennäköisempää on, että on vaikea löytää hyvää työntekijää, kuin että joutuu valitsemaan useista. Tämä mielessä ja luotto omaan tekemiseen, niin paikka on sinun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti