sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Rohkeutta palkkapyyntöihin

Tavoitteisiin tuli lisättyä, että bruttopalkan tulisi nousta 5500 euroon. Alla kuvattuna palkan kehitys viimeiseltä kuudelta vuodelta ja arvio seuraaville vuosille. • 2010 alussa olen vielä yrittäjä ja toimeentulo oli kortilla
 • 2010 lopulla aloitin työskentelyn pienen yrityksen palkkalistoilla
 • 2011-2015 työskentelin suuressa yrityksessä. Palkkani nousi tuona aikana kaksi kertaa. Ensin siirryttyäni vuokrafirman listoilta yrityksen omaksi työntekijäksi ja toisen kerran kehityskeskustelun jälkeen, tittelin myötä.
 • 2015 lopulla aloitin työskentelyn nykyisessä työssäni. Työnhaussa pyysin rohkeasti n. 800 euroa enemmän kuin tienasin aiemmin. Isoin syy työpaikan vaihdolla oli, että vaikka etenin urallani, palkka ei muuttunut.
Usein paras tapa saada palkkaa nostettua reilusti, on uusi työpaikka. Yrityksen sisäiset muutokset tuovat usein enimmillään 10 %:n korotuksen. Oma ajatukseni on, että noin kolmen vuoden välein kannattaa vaihtaa työpaikkaa tai ainakin työtehtävää. Muuten helposti jämähtää paikoilleen, itsensä ja esimiesten silmissä. 

Työnhaussa on tärkeää olla röyhkeä. Usein ihmiset, itsekin olen sortunut siihen, ovat liian vaatimattomia, eivätkä kehtaa pyytää tarpeeksi. Tärkeää on olla jossain määrin tietoinen alansa yleisestä palkkatasosta ja lisätä siihen vähän "hyvän työntekijän"-lisää. Jos pyytää liian vähän, voi antaa sen kuvan, ettei ole hääppöinen työntekijä, kun pitäisi kertoa olevansa huippu, josta kannattaa vähän pulittaa. Usein työnantajat myös ajattelevat, että pyydetty palkka on lähellä hakijan nykyistä, joten jos toinen yritys arvostaa korkealle, mikseivät hekin. 

Koska olen onnistunut melkein tuplaamaan palkkani viidessä vuodessa, on minulla uskoa, että 1000 euroa lisää onnistuu myös.


2 kommenttia:

 1. Onnittelut hyvasta palkkakehityksesta.
  Voisitko hieman avata taustaasi ja miten olet onnistunut noun hyviin korotuksiin?

  VastaaPoista
 2. Kiitos ;). Olen koulutukseltani tradenomi. Toteutin unelmaani ja toimin yrittäjänä projektiluontoisesti, jonka jälkeen olen toiminut isojen yritysten talous ja IT-osastoilla asiantuntijatehtävissä.

  Palkankehitykseeni ovat eniten vaikuttaneet kolme asiaa: röyhkeys, hyvä ajoitus ja onnistuminen työtehtävissä. Eli olen iskenyt silloin kun olen saanut erityisesti kiitosta ja jolloin on esimerkiksi vaihtunut esimies tai työtehtävät. Viimeinen palkkaharppaus oli työnantajanvaihdoksen yhteydessä. Minulla oli pokkaa pyytää niin paljon, koska olin tyytyväinen silloiseen työnantajaankin. Lisäksi laskeskelin, että muutos pitää olla huomattava, jotta siitä jää verojen jälkee vielä hyvä summa käteen. Kun olin lähdössä, vanhasta tarjottiin vielä 10%:n korotusta. Sanoin, että 20% niin jään. Ei pystynyt, joten lähdin :)

  VastaaPoista