perjantai 3. maaliskuuta 2017

Sijoittamisen tunnusluvut for dummies

En ole lukenut yhtään sijoittamiseen liittyvää kirjaa tai opiskellut asiaa missään opinahjossa. Silti laitan rahaa haisemaan joka kuukausi erinäisissä osakekaupoissa.

Osakkeiden ja yhtiön valinnan sekä kaupan ajankohdan voi perustaa moneen seikkaan. Minä ostin esimerkiksi Coca-colaa siksi, että se on suosikkijuomani tai H&M:ää siksi, että puolet vaatekaappini sisällöstä on täytetty kyseisen ketjun vaatteilla. Ihan hyviä syitä nämäkin, mutta ostoa varten olisi hyvä tajuta jotain myös luvuista.

Aloitetaan näillä:


P/E-luku
 • kertoo kuinka monessa vuodessa osakkeen ostohinta kuittaantuu yrityksen voitoilla
 • Määrittää onko osake halpa vai kallis suhteessa tuloksentekokykyyn.
 • Alakohtaista vaihtelua
 • Mahdollisimman alhainen P/E-luku on hyvä (esim. 6)

Osinkotuotto-%
 • Kertoo kuinka monta prosenttia osake tuottaa suhteessa hintaan. Vrt pankkitalletuksen korko.
 • Muuttuu markkinan mukana, ostohetkellä ja osingonjaon mukaan
 • Pyritään korkeaan eli esim. yli kolmeen prosenttiin 

Volatiliteetti
 • Ilmoittaa hintavaihtelun voimakkuuden tietyllä jaksolla ja kertoo yhtiön vakaudesta.
 • Mitä isomman riskin on valmis ottamaan, sitä suuremman volatiliteettiarvon sietää. 
 • Esim 19 %/1kk tarkastelujaksolla on alhainen ja 36 % korkea luku

Näillä pääsee alkuun ja otan itsekin luvut jatkossa tarkempaan syyniin. Näistä mitään ei kannattaisi tarkastella yksistään vaan kokonaisuutena ja vertailemalla edellisiä vuosia. On myös syytä miettiä omaa riskin sietokykyä.

Graafit ja valmiit analyysit


Minä lisäksi seuraan käppyröitä ja varmistan, etten osta käyrän korkeimpaan hintaan. Pyrin sijoittamaan vakaisiin yrityksiin notkahdushetkillä, mutta en pitkän alamäen aikana. Jos teen lisäsijoituksia tuttuihin kohteisiin, ostan yleensä vähintään -5%n notkahduksista, ellei notkahdukselle ole jotain tulevaisuuteen merkittävästi vaikuttavaa syytä.

Itse käytin apuna valitessani ensimmäisiä kohteita Kauppalehden Balance-listaa (täältä). Siinä analysointi on jo osittain hoidettu puolestasi. Listalta löytyy muun muassa arvio yrityksen taloustilanteesta, osakkeen hinnasta ja sijoituksen riskistä. Esimerkkinä listan kärjessä oleva Aktia, jonka hinta on halpa, talous hyvä ja riski maltillinen. Tarkempi kurkistus kertoo P/E-luvun olevan 13,99, osinkotuotto% on 6,2 ja yhden kuukauden volatiliteetti 17 %.


Kannattaa tutkia asiaa ja aloittaa vaikka pienillä summilla. Nordeassa on piensijoittajille edullinen prosentin hintakatto kaupankäyntikuluissa. Tosin säilytys maksaa, jos meinaa harvemmin kuin kerran kvartaalissa sijoittaa. Helppo aloituskohde ovat myös erilaiset indeksirahastot, kuten Nordnetin täysin kuluttomat superrahastot, jotka sijoittavat pohjoismaisiin pörssiyhtiöihin. Niiden kanssa ei tarvitse päätään tämmöisillä luvuilla vaivata, vaan voi sijoittaa automatisoidusti vaikka vaan muutama kympin kuukaudessa. Täältä lisätietoa rahastosijoitusten aloittamisesta:

*Nordnet - Säästäminen ja sijoittaminen

Ja muistakaan,  että minä en todellakaan anna sijoitusneuvoja tässä vaan kukin on vastuussa omista sijoituksistaan. Itse myös opettelen ja yritän rakentaa itselleni sijoitusstrategiaa ja prosessia osakkeiden valintaan  ja ajoitukseen.

Tärkeintä on aloittaa.


8 kommenttia:

 1. Kunhan aloittaa niin kyllä sitä sitten siinä matkalla oppii samalla =D

  VastaaPoista
 2. Itse sorrun katsomaan historiallista kurssigraafia ja jos joku osake näyttää olevan historiallisesti edullinen, olen ostanut sitä. Ja se ei ole ollut joskus järkevää... nimimerkillä Outokumpua ja Teliaa mielestään edullisesti joskus ostaneena...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin liikaa tuijotan graafeja, vaikka toisaalta toistaiseksi on tuntunut toimivan.

   Poista
 3. 11 vuoden kokemuksella osakesijoittamisesta voin todeta, että noilla tunnusluvuilla ei tee mitään. Aloittaisin ennemminkin näillä:
  1) firmalla mahdollisimman pitkä liiketoimintahistoria (mieluiten yli 100v)
  2) firmalla kymmenien vuosien _yhtäjaksoinen_ historia pörssissä tasaisesti nousevalla osakekurssilla
  3) erittäin vahva operatiivinen kassavirta suhteessa liikevaihtoon ja taseen kokoon (>15%)
  4) pieni capex-tarve (<5%)
  5) tasaisesti kasvanut liikevaihto
  6) toimialan parhaat marginaalit
  7) markkinajohtaja- tai kakkonen alallaan
  8) mahdollisimman tasainen kassavirta myös heikkoina aikoina
  9) laadukas johto (tätä ei voi korostaa tarpeeksi, koska poukkoileva ja ylienerginen johto tuhoaa omistaja-arvoa, esim. SHB v Nordea on täydellinen esimerkki)
  10) vahva tase

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superhyvät vinkit, kiitos. Tämmöiselle dummielle vaan aika pitkä lista :). Noista ehdottomasti poimin ainakin muutamia jatkossa.

   Poista
  2. Oman kokemukseni mukaan ainakin Nokian Renkaat, SHB, Novo Nordisk, Brown Forman ja Canadian National Railway tayttavat kaikki nuo kriteerit. Noilla firmoilla salkkusi ei voi menna pahemmin pieleen seuraavan 10v aikana.

   Poista
 4. Ja unohda toi notkahdusstrategia. Se ei toimi pitkalla aikavalilla jos kurssit vain nousee tulevaisuudessakin.

  VastaaPoista