sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Äitiysloman tilinpäätös

Miten vanhempainvapaa vaikutti tuloihini ja kuluihini? Mistä säästettiin ja missä ylitettiin budjetti?

Tässä tilinpäätös ajalta 7/2016-12/2016, eli ajalta, jolloin laskuissa ei ollut mukana yhtään palkkatuloja. Jätin tarkoituksella äitiysloman alkupään pois laskuista, koskaminulle maksettiin ensimmäiset kuukaudet täyttä palkkaa.

Tulot pitävät sisällään minun kaikki tuloni (14 600 €) ja miehen osuuden ruokatilin tuloista. Minun tuloni olivat kyseisenä ajankohtana äitiysloman vuoksi yli 4000 euroa (n. 700 €/kk) pienemmän kuin 2015. Tuloni olivat kuitenkin noin 1500 € suuremmat kuin olin budjetoinut.

Parhaat säästöt

 • Päivittäistavaraostoksissa onnistuimme säästämään puolessa vuodessa huikeat 1 700 euroa (-36 %) eli vajaa 300 euroa kuussa. Budjettikin alitettiin noin 700 eurolla.
 • Vaatteissa ja asusteissa säästettään 465 € (-97 %), koska en käytännössä ostanut mitään vaan käytin vanhoja vaatteita loppuun.
 • Ravintolalasku oli 56 % eli 373 euroa edellisvuotta pienempi. Ihan budjettiin ei tosin päästy.
 • Kampaamossa en käynyt kertaakaan ja sillä säästettiin 360 euroa.
 • Koti-/sisustushankinnat  pienenivät 50 prosentilla, mutta budjetista jäätiin 50 €.
 • Yhteisissä laskuissa säästettiin 241 € eli 15 %. Tämä selittynee kilpailutuksilla. Odotin tämän eron olevan suurempi eli selvitellään tätä myöhemmin.
Kehitettävää vielä:
 • Isoin ero edelliseen vuoteen tuli muista ylimääräisistä kuluista, 1300 euroa. Tämä selittynee suurelta osin veromätkyillä ja Ruotsin risteilyllä. Edllisenäkin vuonna kävimme ulkomailla, mutta maksoin sen säästötililtä, joten sitä ei tässä vertailussa näy.
 • Auto söi 17 % enemmän kuin edellisenä vuonna ja tämä vähän ihmetyttää. 
 • Koirien kulut kasvoivat vain 98 euroa, vaikka ravasimme eläinlääkärissä lukuisia kertoja. Tämä selittyy vakuutuksesta saaduilla korvauksilla ja päivittäiseen elämiseen liittyvien kulujen siirtymisellä vanhemmilleni (koirat asuvat nyt pääsääntöisesti heillä)
Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen siihen, että säästöön jäi vain muutama satanen vähemmän vaikka tuloni tippuivatkin huomattavasti.

Jatkosselvitys on tehtävä laskujen ja autokulujen osalta.

6 kommenttia:

 1. Vertasitko autolla ajettuja kilometrejä vuoden takaiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Oletettavasti autolla on ajettu vähemmän, koska olen ollut kotona ilman autoa ja minun pidempi työmatkani on vaihtunut miehen lyhyempään.

   Poista
 2. Yllättävän pieni ero! Hyvällä ennakoinnilla ja arjen säästöillä saa kyllä paljon aikaan. Ja tietenkin kun sulla oli ennakkoon niin hyvät tulot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa. Hyvät tulot auttavat, mutta meillä vähän mutkiwtivat, koska minä olen maksanut suuremman prosentin yhteisistä menoista. Yllättävän hyvin pystyi säästämään ja olinkin budjetoinut vähän turhan alakanttiin.

   Poista
 3. Kuten kaikkiin suuriin hankintoihin. Tähänkin (lapsen mahdolliseen hankintaan) voipi aika hyvin varautua. Ajoissa säästäminen on hyvä juttu! Helpottaa arkea ja ehkäisee stressiä. Toinen hyvä on alentaa elintasoa hetkellisesti tai vaikka vähän pidemmäksi aikaa. Varsinkin jos itse lapsen tekeminen ei ole maksanut mahdottomia (mutta jos lapsonen onkin tullut lääketieteellisiltä kuluiltaan kalliiksi, lue kalliit hedelmöityshoidot, niin sitten ainakin tuo elintason laskeminen käyttöön). Mutta kaikista hirvein vaihtoehto lapsen hankinnassa on, että haikara ei vierailekkaan kodissa vaan menee aina naapuriin. Tämän vaihtoehdon pois sulkemisesta, moni on valmis maksamaan aika paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, itse saan olla kyllä todella onnellinen, että lasten saaminen on sujunut ongelmitta. Meillä vielä isot lapsista aiheutuvat kulut ovat edessä kun syksyllä alkaa päiväkoti, joka tarkoittaa n. 500 €/kk päiväkotimaksuja ja x00 €/kk mahdollisesti toista autoa varten. Toivon niin, että Länsimetro tulisi ja pelastaisi autonhankinnalta. Ilman sitä työmatkat julkisilla venyvät liian pitkiksi kiireiseen lapsiperhearkeen.

   Poista