lauantai 5. marraskuuta 2016

Puhelimeni kuluttaa rahojani tietämättäni

Onko kenelläkään enää puhelimessa minuuttiliittymää? No minullapa on. Yksinkertainen syy on työpuhelin, jota käytän työsuhde-etuna myös henkilökohtaisiin puheluihini. Olen säilyttänyt iän ikuisen henkilökohtaisen liittymäni kontaktoidakseni lisätyöni asiakkaita ja tuttuja, joihin olen harvakseltaan yhteydessä. Minuuttiliittymäni lasku on aina alle kympin kuussa.

Elisa lähestyi minua ilmoituksella, jossa kerrottiin, että uudistavat hinnastoa liittymäni osalta. Päätin tehdä pienen hintavertailun. Maksan liittymäni e-laskuna ja itse laskua ei tule juurikaan tuijoteltua. Nyt kuitenkin avasin sen tarkistaakseni nykyisen hinnan. Yllätyin.


Viestejä, joita en ole lähettänyt


Jokaisessa laskussa viimeisen ainakin puolen vuoden aikana näkyy tekstiviestejä Tsekkeihin. Tietääkseni kukaan tutuistani ei siellä asu, joten tuo on outoa. Outoa oli myös,  että lähetettyjä tekstiviestejä oli noin nelinkertainen määrä kännykän lähetetyissä näkyviin. 
Soitin Elisan asiakaspalveluun ja tilasin puheluerittelyn. Sain myös kuulla, että merkkimäärä vaikuttaa laskutettujen tekstiviestien määrään. Tämä selittänee ainakin osan suuresta tekstiviestimääärästä.

Puheluerittely tuli postissa. Kyseisenä kuukautena minulta on kaksi kertaa lähtenyt neljän tekstiviestin sarja edesmenneen sukulaisen numeroon ja aina samaan aikaan yksi viesti Tsekkeihin?!? Kännykässä ei näy jälkeäkään näistä viesteistä. Eli kuukauden aikana minulta on veloitettu kymmenestä viestistä, joita en ole lähettänyt. Summa on vain 65 senttiä kuussa, mutta tuntuu silti inhottavalta. Joku tai jokin kuluttaa rahojani tietämättäni. Elisa ei voi asiassa auttaa, vaan liittyy jotenkin puhelimeeni. Virusohjelma ei löydä mitään, vaan kyse on luultavasti jostain sovelluksesta. Toivottavasti tehdasasetusten palauttaminen auttaa. 


Mitä ilmeni vertailussa?

Suoritin vertailun käyttämällä viimeisen puolen vuoden keskimääräisiä tekstiviesti- ja puhelumääriä. Ylemmässä on kunkin operattorin tarjoamat perushinnat ja alla laskettuna minun kulutuksellani. Huomioitavaa on, että ainakin Soneralla on pakettiliittymä, joka maksaa 9,90 €/kk. Tuolla hinnalla saa 250 min puheluita ja 250 kpl tekstareita.

Edullisin on DNA:n tarjouskamppanja. Tarjous on tosin vain vuoden voimassa, jonka jälkeen tämä uusi Elisan liittymä on taas edullisin. En jaksa vaihtaa. Muutenkin erot ovat pieniä. Tärkeintä minuuttiliittymässä on kuukausimaksu. Mitä halvempi se on, sitä parempi liittymä. Sillä, jos tekstari- ja puhelumäärät kasvavat, aika nopeasti pienimmät paketit tulevat järkevämmiksi.

Nytpähän tiedän, että jos löydän jostain liittymän, jossa on halvempi kuukausimaksu, kannattaa tutustua tarkemmin. Myös, jos käyttöni tästä kasvaa, on syytä vaihtaa pakettiin.

5 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. No on. Minulla ei ole hajuakaan mistä tulee. Joku sovellus sen varmaan aiheuttaa. Näkee sitten seuraavassa laskussa, onko nollaamisella merkitystä.

   Poista
 2. Itse kilpailutin vastaavan oman "työpuhelimen rinnakais liittymän" saunalahdelta globetelille. Joku uusi peluri, mitään käryä mutta kk verran toiminut eikä laskua ole tainnut tippua vielä laatikkoon. https://globetel.fi/liittym%C3%A4t

  VastaaPoista
 3. Täällä ilmoittautuu yksi, joka käyttää minuuttiveloitusta. Minulla oli pari vuotta jokin megapack, johon sisältyi tuhoton, jos ei rajaton, määrä puheluita ja tekstareita, mutta kun miltei kaikkiin puheluihin ja viesteihin käytin datayhteyttä (Whatsapp, Line), niin totesin maksavani paketista turhaan. Tärkeintä minulle on nopea ja rajaton datayhteys, puheluilla ja tekstareilla ei niin väliä.

  VastaaPoista