torstai 17. marraskuuta 2016

Kun valvominen tuhoaa budjetin

22:45 Nukkumaan... 23:10... 23:25... 23:30... 00:25... 1:35... 1:40.... 1:55... 2:30... 3:25... 3:35... 4:50... 5:10... 6:15... 6:30... 7:15 Ylös.

Kuukausi sitten voivottelin, että olen ihan rikki, kun joudun heräämään jatkuvasti tunnin tai kahden välein. Nyt olen onnellinen, jos saan herätä vain tunnin tai kahden välein. Joka kerta joudun nousemaan, mutta yleensä palaan sänkyyn minuutin kuluttua, joskus tunnin. Tätä on jatkunut nyt kolme kuukautta ja entistä hankalampana muutaman viikon. Alkaa olla jaksaminen koetuksella. 


Syy heräilyyn on tietenkin vauva. Kaiken maailman poppaskonstit on kokeiltu ja tullaan vielä kokeilemaan uudestaan. Esikoinen oli samaa maata ja oppi nukkumaan kymmenen kuukauden iässä. Tämä ei ole vauvablogi, joten syy miksi tästä kerron, on sen selkeä vaikutus budjetissapysymiseen. Väsyneenä tekee mieli ahmia herkkuja, survoa roskaruokaa naamaan, lohduttautua ostamalla jotain kivaa itselle ja törsätä nettikaupoissa. Myös osakepottia on tullut kartutettua aika reippaasti viime aikoina ja osittain liian harkitsemattomasti. Kotona kokkailu, ruokalistojenlaadinta tai muu suunnitelmallinen toiminta tuntuu ylitsepääsemättömän kuormittavalta. Arviolta 30-50 euroa viikossa voi laittaa väsymyksen piikkiin. Lisäksi osakeostoissa muutama satanen olisi varmaan tullut käytettyä toisin, jos olisin kaikissa ruumiin ja sielun voimissani harkinnut paremmin. 


Nyt on otettava itseä niskasta kiinni ennen kuin tuhlailu lähtee ihan lapasesta. Korjaavia toimenpiteitä on kaksi:


Nuku enemmän ja älä tuhlaa!!!


Helpommin sanottu kuin tehty. Tässä pikavinkit itselleni: 1. Nuku kun esikoinen on kerhossa tai ainakin lepää, siis jos vauva nukkuu päikkärit samanaikaisesti. Muista rentoutumisohjeet ja hengitysharjoitukset.
 2. Mene nukkumaan mahdollisimman pian vauvan nukahdettua. Vaikeaa kyllä, kun nukahdettuaan vauva heräilee jatkuvasti ja sängystä nukkuvan itseni ylöskiskominen on huomattavasti vaivalloisempaa kuin sohvalta hereillä olevan.
 3. Uusi kierros unikoulua vauvalle. Järeämpi versio käyttöön. Nyt saa loppua viimeisetkin yösyötöt.
 4. Pyydä apua! Isovanhemmat ja lasten isä hoitamaan lapsia päikkäreiden ajaksi. Ja isälle omat tutinpalautusvuorot myös öihin.
 5. Kunnon iltarutiinit vauvalle. Iltaruoka, pesu, vaatteidenvaihto, rasvaus, satu ja sänkyyn.
 6. Pidä kiinni suunnitellusta ruokalistasta. Enemmän ruokaa kerralla, niin ei tarvitse kokkailla niin usein. Suosi helposti valmistettavia ruokia. Esim uunissa valmistuvat ovat käteviä, kun ei tarvitse olla vahtimassa.
 7. Kaikki vapaa-aika pyhitettävä nukkumisella, jää vähemmän aikaa herkuttelulle. Pahimpia herkutteluhetkiä ovat päikkäriajat ja ilta, jolloin molemmat riiviöt nukkuvat.
 8. Etsi uusia edullisempia ja terveellisempää herkkuja ja naposteltavia. Porkkanatikut, paistetut munat, näkkäri? Näitä täytyy selkeästi vielä miettiä.
 9. Tuttipullo-opettelun tehostaminen, jotta voisi vaikka olla pidemmänkin hetken nukkumassa jossain muualla.
 10. Unohda suuremmat siivoukset, pikkuprojektit, opiskelut ja muut kuormittavat jutut. Turhaa koetella jaksamista ennen kuin unitilanne tasoittuu.
 11. Toimisiko palkintona törsäilyn sijaan vaikka lenkille lähteminen? Lenkillä saisi irtioton kotoa. Ja tuo sää on sitten huono tekosyy.
 12. Hetkeksi stoppi osakeostoille. Muutaman kuukauden tauko voisi tehdä poikaa.
 13. Korvatulpat korviin aina kun mahdollista.

Oletteko te sortuneet heräteostoksiin väsyneenä?
Ps. Minut löytää nykyään Twitteristä nimellä 6vuotissuunnitelma, @6vsuunnitelma


https://twitter.com/6vsuunnitelma/status/799155717886373888

14 kommenttia:

 1. Huomaan että väsyneenä tulee herkuteltua enemmän. Varsinkin jos joutuu tekemään välillä yötöitä ylityönä niin tulee syötyä roskaruokaa.

  VastaaPoista
 2. Onneksi on väliaikaista ja selkeä syy unikatkoihin. En enää ihmettele miksi tulee valittua roskaruokaa. Eikä onneksi tarvii olla töissä laittamassa ruokaa esim. 10lle henkilölle. Tsemppiä Sinulle. T: Eräs isoäiti.

  VastaaPoista
 3. Nyt armoa itselle ja samalla arvostusta itselle. Ei vauvanvalvomisten aikana kannata säästää. Olet ansainnut jokaisen väsymysruuan. Anna mennä vähän löysemmin nyt kun et saa nukuttua. Hyvänä aikana säästäminen on helppoa. Jos väsyttää kaikki on vaikeaa. Älä nyt stressaa rahasta (huomenna sitä voi kasvaa puusta). Pussaile sekin aika vauvaa, niin stressi vähenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi ehkä olla armollisempi. Tässä kuussa on paljon isoja laskuja ja siksi haluaisi olla sortumatta turhuuksiin. Onneksi nuo lapset ovat hereillä ollessaan niin mainioita, että sekin lievittää väsymystä.

   Poista
 4. Tsemppiä! ekaerityinen valvotti vauvana juurikin noin, lopulta kuulin korvissani vauvan itkua vaikka hän ei itkenyt ja koko yö ahdisti...onneksi asuimme torin laidalla missä silloin palveli torikahvila 24h. Tuli muutama ylimääränen munkkikahvi vedettyä mutta lapsi nukku kärreissä ulkona...oli mukava katsella auringon nousua kun posteljoonit suihki pitkin kaupunkia jakamassa aamulehteä ja taksikuskit kävivät sumpilla... onneksi tuo vaihe menee lopulta ohi! älä stressaa säästämistä vaan keskity omaan jaksamiseesi ja hyvinvointiisi niin se tulee varmasti rahallisestikin takaisin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen lapsen kanssa ei ole yhtään niin epätoivoinen olo kun tietää, että se helpottaa. Esikoisen kanssa tuntui paljon pahemmalta. Kiitos tsempistä.

   Poista
 5. Meidän kakkonen oli yhtä huono nukkuja ensimmäiset 11kk. Väsymys oli viedä järjen ja lopulta jo pelkäsin öitä. Vasta kolmas unikoulu toi 11kk iässä helpotuksen kun kerralla jäi nukkumaan isomman kanssa omaan huoneeseen, tutti ja yösyötöt pois. Pari viikkoa siinä meni ja sen jälkeen on nukkunut yönsä 20-05/06 kuin tukki. Herkkuja meni vuoden aikana _todella_ paljon ja kaikki energia meni vain selviytymiseen, menimme kaikesta siitä missä sitä kuuluisaa aitaa ei ole ollenkaan. Isovanhemmat ovat vielä työelämässä joten ulkopuolista apua ei saada kuin kerran-pari vuodessa. Aikansa kutakin ja hurjasti tsemppiä ja jaksamista, kyllä se vielä helpottaa! Ole itsellesi armollinen ja keskity nyt tärkeimpään eli perheeseen, säästämistä voi jatkaa kun energiataso palautuu. T. Sijoittava 2 pienen äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että saitte lopulta avun nukkumiseen. Samaistun tuohon öitä pelkäämiseen. Tai itseä lähinnä ketuttaa, että se yö tulee ja ei saa nukkua rauhassa. Kiitos kannustuksesta!

   Poista
 6. Hei, uusi lukija täällä. :) Tsemppiä yövalvomisiin, ne on niin ahterista! Itsellä kaksi lasta ja molemmat heräilivät vauvavuotena sen 7-12krt yössä. Toivotaan että helpottaa ajan kanssa, niin ärsyttävä hokema kuin se onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että olet eksynyt tänne. Kiitos tsempeistä.Pidimme viime yön unikoulua ja melko hysteerinen meininki oli. Itse sain kuitenkin olla sivussa ja selvisimme yhdellä syötöllä loppuyöstä. En ole varma onko tuosta apua pidemmällä aikavälillä, mutta ehkä pikku hiljaa.

   Poista
  2. Mukavaa, että olet eksynyt tänne. Kiitos tsempeistä.Pidimme viime yön unikoulua ja melko hysteerinen meininki oli. Itse sain kuitenkin olla sivussa ja selvisimme yhdellä syötöllä loppuyöstä. En ole varma onko tuosta apua pidemmällä aikavälillä, mutta ehkä pikku hiljaa.

   Poista
 7. Voi harmi kuulla. Onneksi sulla olikin jo taitopankki hallussa. Voisitteko vaikka miehen kanssa yhdessä pilkkoa välipalajuurekset ja hedelmät ja pähkinät parille päivälle. Eineksissä löytyy ihan lisäaineettomiakin (Kokkikartano esim.) joita kehtaa lapsillekin syöttää eikä hinta kuitenkaan nyt romauta tilannetta. Muista, että väliaikaista :) Unta palloon jos vain mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkeistä. Vois kyllä pitää pilkkojaiset. Ja ehkä viikonloppuna kokkajaiset. Vois tehdä useamman ruuan valmiiks ja pakastaa. Joo!

   Poista