maanantai 7. marraskuuta 2016

Luovuinpa sittenkin

Kirjoitin heinäkuussa asioista, joista en ole kiinnostunut luopumaan säästämisen varjolla. Palasin takaisin tuohon ja huomaan, että olen sittenkin luopunut.


 1. Hyvä auto - Edelleen tärkeä
 2. Ravintolat - Käyntimäärät ovat vähentyneet, mutta tarve säilynyt
 3. Kampaaja - En ole käynyt kampaajalla sitten kesäkuun. Seuraavaksi aion mennä vasta ennen töihinpaluuta tammikuussa. Hyvin olen pärjännyt, koska värjäytin hiukseni keväällä lähelle omaa väriä.
 4. Herkut - Kokonaan ilman en pysty olla, mutta yritän koko ajan vähentää
 5. Lomamatkat - Niin kuin ennustin, Ruotsissa käyty, muu jää tulevaisuuteen
 6. Koirat - Koirien eläinlääkäreistä olen joutunut maksamaan pitkän pennin nyt syksyn aikana. Koirat ovat olleet jonkun tovin vanhemmillani evakossa, koska vanhempaa koiraa selkeästi stressaa lasten aiheuttama meteli ja sekasorto. Koirat ovat tyytyväisiä, mutta minä poden ikävää.
 7. Aku Ankka-lehti - Lopetettu ajatuksella, että palataan asiaan, kun hyvä tarjous tulee vastaan. Siihen asti ja ehkä pidempäänkin tyydytään vanhojen lehtien lukemiseen.
 8. E-kirjat - ostaminen selkeästi vähentynyt, kirjaston e-kirjoja kokeiltu
 9. Tv-kanavapaketti - minä lopettaisin kaikki ylimääräiset kanavat, mutta miehelle tärkeä tiede- ja jalkapallokanavien vuoksi.
 10. Hyvä ruoka - olen opetellut hyvän ruuan tekemistä halvemmalla. Olisin kyllä valmis maksamaan hieman useammin laadukkaista pihveistä, kalasta tai äyriäisisä. 


Eivät nämä siis olleetkaan niin ehdottomia. Haluan kuitenkin pitää kiinni jäljelle jääneistä, koska projektin tarkoitus ei ole laskea elintasoa.3 kommenttia:

 1. Ravintolassa pitää käydä. Ei kotosalla kituuttaminen ole mukavaa pitkän päälle.

  Kirjaston varauspalvelu on yliveto.
  Olen lukenut tänä vuonna 150 uutta kirjaaa, Olisi tullut iso lasku!

  Kokkaaminen on jo elämäntapa, ei harrastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavan määrän kirjoja olet ehtinyt lukea, ihan kateeksi käy. Itselläni ainoa hetki kirjoille on lasten mentyä nukkumaan. Yleensä mies on jo nukkumassa ja, jos luen sängyssä, joudun lukemaan pimeässä. Siihen e-kirjat tabletilla toimii parhaiten. Harmi vaan, että yleensä simahdan parin sivun jälkeen.

   Poista
 2. Tässä kirjoituksessasi näkyy mielestäni juuri oikea pointti oman talouden tarkastelussa. Ensin alussa on vaikea kuvitella, että pärjäisi ilman tiettyjä tavaroita tai palveluita. Ajan myötä ehtii märehtiä asiaa ja pohdiskella, mikä oikeastaan tuo eniten iloa elämään ja mihin haluaa panostaa. Minkä kohdan voikin korvata jollain edullisemmalla, joka on melkein yhtä hyvä. Yhtäkkiä saakin karsittua paljon enemmän mitä ensialkuun ajatteli, mutta rahaa jää jopa enemmän käytettäväksi itselle tärkeisiin kohteisiin. Eli rajallisten resurssien järkevää allokointia.

  Onko television kanavapaketit turhia? Minä en niitä tilaisi, mutta ymmärrän hyvin, että urheilua seuraavalle ne voivat olla kaikki kaikessa. Itse omistan esimerkiksi kasan konsolipelejä. Täysiä turhakkeita. Vaikka en ostanut suurinta osaa edes uutena, jos julkaistaan joku timanttinen "pakko saada" -peli, josta tiedän, että on iloa viikoiksi tai jopa kuukausiksi, annan itselleni luvan ostaa sen ja teen sen hyvillä mielin fiilistellen. Samoin yritän olla miettimättä hintaa kaikessa urheiluun ja liikuntaan liittyvässä, koska se tuo hetkellisen ilon lisäksi pitkällä tähtäimellä terveitä elinvuosia ja kaiken kaikkiaan laadukkaampaa elämää. Toki ilmaiseksi voi juosta tai kävellä, mutta varsinkin Suomessa liikkuminen on paljon hauskempaa laadukkaissa varusteissa.

  Herkuissa kannattaa kokeilla sitä, että ostaa jotain todella hyvää, mutta vähemmän. Itsellä se ainakin toimii. Kun on kerran syönyt esimerkiksi Kolmen kaverin valkosuklaa-mansikkajäätelöä, ei Pirkka mansikka maistu oikein enää hyvältä. Ostaa siis pienen pikarin hiton kallista jäätelöä ja herkuttelee sen, niin ei tee edes mieli esanssisia vaihtoehtoja. Taisi lipsahtaa pieni mainos...

  VastaaPoista