maanantai 21. marraskuuta 2016

Omaisuuden uudelleenjärjestely

Omaisuuteni on muuttanut muotoaan melko radikaalisti viimeisen vajaan puolen vuoden aikana. Se on kasvanut noin 3 500 euroa viidessä kuukaudessa (asuntoa ei huomioitu). Lähtötilanteessa osakkeideni arvo oli 324 euroa ja tänään se on noin 5000 euroa. EI, osakkeiden arvo ei ole kivunnut taivaisiin, vaan olen siirtänyt omaisuuttani puskurista osakkeisiin ja rahastoihin. 


Hanat kiinni


Ajatuksena on, että puskuri pysyy aina noin 5 000 euron tasolla, jonka lisäksi löytyy muutama tonni elämiseen tarkoitetuilta tileiltä ja käteisenä. Alkutilanteessa rahaa oli yhteensä 11 800, josta 10 900 puskuritilillä. Marraskuun alussa vastaavat luvut olivat 9 600 ja 5 900. ETF:iin ja indeksirahastoihin menee automaattisesti nyt 440 euroa kuussa. Äitiyslomalla ollessani pystyn säästämään vain noin 320 euroa kuussa, eli tuota alijäämää on paikattava puskurin rahoilla. Paras jäädyttää suorat ostot hetkeksi.


Projektini ensimmäisen viiden kuukauden aikana olen ostanut osakkeita ja rahasto-osuuksia 5 800 eurolla. Tuosta noin vaan. Vähän alkaa vauhti hirvittää ja siinä toinen syy, miksi rahahanat pysyvät kiinni nyt loppuvuoden. Paitsi, jos joku ennen näkemätön tilaisuus koittaa.Havaintoja matkan varrelta


Kun aloitin projektini, tarkoitukseni oli hajauttaa sijoitukseni seuraavasti: 25 % suoria osakkeita, 25 % indeksirahastoja, 25 % korkorahastoja ja 25 % ETF:iä. Tarkoituksena oli aloittaa suorat osakeostot kolmen kotimaisen ja yhden ulkomaisen yhtiön osakkeista. Toisin kuitenkin kävi. Tässä muutama havainto matkan varrelta:


1. Unohda toistaiseksi muut kuin indeksirahastot

Kokeilin vähän korkorahastoilla, mutta ne tuntuvat jotenkin epäselviltä. Katsotaan myöhemmin uudestaan. Säilytän ne toistaiseksi, en vain sijoita lisää.

2. Unohda toistaiseksi First North -osakkeet

Sijoitin pienen summan rahaa Nextimin osakkeeseen. Olen huomannut hermoilevani melko paljon tuon poukkoilua markkinalla. Myyn heti kun nousee tarpeeksi ylös. Tai säilytän, jos ei nouse. Kiinni niin pieni summa, että ei haittaa kokonaisuutta.

3. ETF:t vaativat lisäselvittelyä

Minulla on kuukausisäästösopimus neljään ETF:ään. Vaikka olen kyseisistä ETF:istä pyrkinyt ottamaan selkoa, tuntuu, että en silti ymmärrä tarpeeksi. Jatketaan säästämistä, mutta pienennetään summaa.

4. Nordean Säästö25-rahasto tauolle

Projektin alussa minun käytönnössä ainoa rahoitusomaisuuteni oli kyseisen rahaston osuudet. Suurten kulujen vuoksi laitetaan tauolle ja harkitaan myös myyntiä, koska niissä on kuitenkin kiinni päälle 2 500 euroa.

5. Suorien osakkeiden lajittelu

Tarkoituksena oli aluperin, että osakesijoitukset muodostaisivat noin neljäsosan salkustani, nyt osuus on noin puolet. Myös yhtiöiden määrä on reippaasti suurempi kuin alun perin ajattelin ja lista on laajentunut jo kymmeneen kotimaiseen ja kahteen ulkomaiseen yhtiöön. Näitä olen nyt makustellut ja osasta aion luopua. Tässä tarkempi erittely:
 • Pidä: Nokia
 • Pidä: Fortum
 • Pidä: Nokian Renkaat
 • Pidä: Metso
 • Pidä: Oriola
 • Pidä: Tieto
 • Pidä: Coca-Cola
 • Pidä: Whole foods Market
 • Harkitse: Sanoma
 • Harkitse: Taaleri
 • Myy: Nextim
 • Myy: YIT

Tarkoitus on jatkossa ostaa kunkin yhtiön osakkeita, kun hinta on mieleiseni. Seuraavaksi


Nyt en siis aio tehdän mitään hetkeen noita kuukausisäästämisiä lukuunottamatta. Tarkoituksena on keskittyä vuoden vaihteen jälkeen indeksirahastoihin ja suoriin osakesijoituksiin. Painotus hakee vielä paikkaansa, mutta noin 50/50 nyt alkuun. Suorissa osakeostoissa mietin muutaman kotimaisen hyvän osinkojenmaksajan lisäämistä salkkuun ja suuntaan katseen enemmän ulkomaisiin osakkeisiin maantieteellisen hajautuksen vuoksi. 


Paljon olen oppinut näiden muutaman kuukauden aikana ja olen tyytyväinen kokonaisuuteen. Minulla on luottavainen fiilis, että tästä se lähteen ja oma strategia alkaa muovautua. Kunhan ei liikaa keskity heilahteluihin, vaan jatkaa tasaista sijoittamista ja antaa ajan tehdä tehtävänsä. Täytyy pitää pää kylmänä, olla rohkea, ja jos hirvittää, pitää vähän taukoa. 


7 kommenttia:

 1. Jos hirvittää, niin suorat osakkeet voi jättää huoletta pois. 100 % todennäköisyydellä saat sillä tempulla myös paremmat pitkän aikavälin tuotot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä totta. Haluan kuitenkin harrastusmielessä opetella niiden kanssa puljaamista. Ehkä muutan painotusta jatkossa indeksirahastojen suuntaan.

   Poista
 2. Pitäähän sitä olla jänniä harrastuksia =)

  VastaaPoista
 3. Fiilistelitkö paljonko saisit osinkoja ensi keväänä noilla osakkeilla, vaikka käyttäen tämän vuoden osinkoa? Indeksirahastoihin en itse ole perehtynyt millään lailla, saako niistä siis osinkoja? Vaikka ne tuottaisi enemmän niin muista laskea osinkojen tuottoon myös osingot.

  Ainakin sinulla on sijoitusten hajautus kohdillaan :) Hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa just fiilistelin. Tänä vuonna mun osinkosaalis on vajaa parikymppiä. Ensi vuonna uskon sen olevan ainakin parin sadan euron luokkaa. Indekseistä saadaan myös osinkoa, mutta ne uudelleensijoitetaan takaisin rahastoon.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää salkun sisältö :)

  Minäkin olen päättänyt, että painotan indeksirahastoja ja ETF:iä, mutta niin vain on salkusta yli puolet lipsahtanut suoria osakesijoituksia... Mikä siinä on että niitä pitää hankkia, vaikka tietämys osakesijoittamisesta ja yhtiöiden arvostamisesta on ainakin itselläni vielä vähäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, vaikka siinähän se tietämys sitten kasvaa. Noi suorat osajesijoitukset on vaan niin paljon jännenmpiä ja jos vaikka muutama osake on +30%, sitä unohtaa ne miinukset. Mutta tottahan se on, että näillä taidoilla on melko vaikea pärjätä indeksille.

   Poista