maanantai 8. elokuuta 2016

Maksuahdistus

Mitä tehdä kun ylimääräiset kulut tuhoavat budjetin ja aiheuttavat valvottuja öitä? Näin minä teen:

1. Listaa tulot ja kulut yksityiskohtaisesti


Minulla jää tällä hetkellä käyttötililleni kuukausittain noin 300 euroa yllättävien tai ylimääräisten kulujen varalle. Nyt noita kuluja on tiedossa loppuvuodelle huomattava määrä. Olemassa oleviin säästöihin tai kuukausittaiseen säästötavotteeseen en aio kajota.

 • 90€ avoimen yliopiston kurssiin
 • 270€ rikkoutuneen tabletin korjaukseen
 • 240 € kampaamokuluihin
 • 150 € terveyskuluihin
 • 750 € veromätkyihin
 • 1200 € koirien kuluihin. 
 • 200 € lomamatkaan Tukholmassa.

Loppuvuonna lisäkuluja tulossa 2900 euroa ja ylimääräistä rahaa käytettävissä 1500 euroa. Tämä erotus aiheuttaa pientä ahdistusta.

2. Käy kulut yksitellen läpi ja mieti helpottavaa ratkaisua


Hyviä keinoja ovat turhasta luopuminen, kulujen jakaminen perheen sisällä ja vakuutusten tai muiden korvausten/muutosten hakeminen.

 • 90€ avoimen yliopiston kurssiin > pidän tätä sijoituksena, joten en haluaisi luopua. Hyvä synttärilahjaidea miehelle ja vanhemmille vinkattavaksi -90 €
 • 270€ rikkoutuneen tabletin korjaukseen > Hajotin miehen tabletin, onneksi saan vakuutusyhtiöltä takaisin 180 €
 • 240 € kampaamokuluihin > unohdetaan väri ja käydään vain kerran -170 €
 • 150 € terveyskuluihin > mies lupasi maksaa - 150 €
 • 750 € veromätkyihin > työmatkavähennysten vuoksi muutosta tulossa noin 200 €
 • 1200 € koirien kuluihin > sisältää toisen nivelrikkokuluja, toisen hammaslääkärin ja vakuutusmaksuja. Summa saattaa muuttua vielä paljonkin. Yhteishuoltajuuden vuoksi äiti maksaa puolet -600 €
 • 200 € lomamatkaan Tukholmassa > maksetaan ruokatililtä - 200 €

Kulut saatiin supistettua 1310 euroon minun osaltani. Kaikilla ei ole mahdollisuutta vyöryttää kuluja muiden kontolle, auttaisi tuolloin esimerkiksi maksuajoista sopiminen?

3. Hanki lisätienestejä


Lisätienestejä on tälle vuodelle tulossa arviolta 600 euroa kirppismyynteinä ja harrastukseen liittyvinä lisätuloina. Kuukausille jaettuna 120 € eli joka kuukausi käytettävänä ylimääräisiin kuluihin 420€

4. Vältä uusien lisäkulujen syntymistä


Kodinjärjestelyurakka sai minut ainakin tilapäisesti allergiseksi turhalle tavaralle ja vaatteille, joten en usko, että tulee törsättyä materiaan.  Muutama kymppi lahjoihin tai muuhun kuussa on vielä mahdutettavissa budjettiin.

5. Budjetoi säännölliset laskut


Ruokatilin budjetissa on huomioitu kaikki perheen yhteiset laskut kuten vakuutukset, auto, netti ja sähkö. Eivät pääse sitten yllättämään. Maksan säännöllisesti käyttötililtäni vain oman puhelinlaskuni ja koirien vakuutukset, jotka nekin on huomioitu budjetissa

6. Hajauteta menot kuukausille


Ennen olen aina maksanut kaikki laskut heti niiden tipahdettua postiluukusta. Tuolloin on voinut unohtaa asian, ja maksuja kuten myös stressiä ei pääse kertymään. Nyt kun vältän säästöihin kajoamista viimeiseen asti, on parempi hajauttaa maksut kuukausille esimerkiksi näin.

 • Elokuu: eläinlääkäri 100, tabletin korjaus 90 (risteily, kurssi, terveyskulut)
 • Syyskuu: kampaaja 70, koiran hammaslääkäri 300
 • Lokakuu: puolet veroista 275
 • Marraskuu: koiravakuutus 125, eläinlääkäri 75
 • Joulukuu: puolet veroista 275

Näillä laskelmilla ylimääiseen rahaa käytössä 2100 € ja kuluihin menossa 1310 € eli tilanne humpsahtikin päälaelleen. Säästöön jää vielä melkein 800 euroa ylimääräistä ja hyvän suunnitelman myötä myös minun ahdistukseni katoaa.
7 kommenttia:

 1. Voi osaisinpa varautua samalla tavalla. Ehkä pitää tehdä vastaava realistinen arvio, kun nytkin jouduin säästötilille siirtämiäni rahoja kuitenkin käyttämään elämiseen tässä palkkapäivän kynnyksellä. Ystävien ehdotukset rahanmenolle tulevat usein yllättäen enkä niistä kieltäydy, joten tänäänkin kokattiin porukalla ja juotiin viinipullo neljästään--> hieman kalliimpi mutta myös laadukas päivällinen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin heräteostkset liittyvät usein yhdistelmään ystävät ja ruoka. Juuri viime viikolla tuli törsättyä kymppi poikineen ravintolaeväisiin kavereiden kanssa, kun nälkä pääsi yllättämään. Nämä kulut voi laskea kuitenkin henkisiksi sijoituksiksi eikä niitä tule harmitella sen enempää. Itse pääsen niin harvoin toteuttamaan tämmöisiä, että tuhlaisin mielelläni enemmänkin aikaan ystävien kanssa.

   Poista
 2. Minun pitäisi tehdä tuollaisia samanlaisia laskelmia, mutta minusta ei oikein ole siihen, sitten minun talous onkin välillä vinksin vonksin.
  Osallistu Riviera Maisonin pyyhkeiden arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 3. Hmmm, tuota tuota... Ei ole minun tuo 'en tykkää' -kommentti, mutten myöskään kauheesti ihmettele, mistä se on tullut. Eikö nyt ole hieman turhaa ottaa stressiä laskujen maksamisesta, kun a) se puskurirahasto on kuitenkin olemassa ja b)kyseessä on ainakin enimmiltä osiltaan sellaiset laskut, jotka menisivät tililtä joka tapauksessa jossain vaiheessa (kuten just esim. vakuutusmaksut ja eläinlääkärikulut)? Sitten ehkä paremmin ymmärtäisi ahdistuksen, jos rahaa ei oikeasti ole olemassa; ei kukkarossa, ei säästötilillä, ei rahastoissa. Sellaisessa tilanteessa oleva lukija voi ottaa tämänkin jutun aikamoisena pyttyilynä.

  Oletko ajatellut, että rahan kerääminen saattaa muodostua sulle pakkomielteeksi? En mä tarkoita sitä, että pitäisi mitenkään heittää hanskat tiskiinkään, mutta siis ihan järjellä ajatellen voisi suoda itselleen hieman armoa ja liikkumavaraa just sen vuoksi, jos kerran olet äitiyslomalla ja tulot ovat pienentyneet. Aika aikaa kutakin, ja kun palaat töihin, puskurirahasto on taas paljon helpompi kerryttää ennalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin lisätä tekstiin, että koska minulla tuo puskuri on, tiedän, että saan asiat maksettua. Nuo kulut eivät vaan ole linjassa säästötavotteideni kanssa, jotka kyllä voivat odottaa ensi vuoteenkin. En vain halua.

   Pakkomielteistökö? Ehkä. Yritän elää kuin sitä puskuri ei olisi ja käyttää sitä vain pakon edessä. Jos olisin käyttämässä sitä aina kun yllätyksiä tulee, ei säästöjäkään karttuisi. Ja annan itseni myös tuhlata ja hurvitella, kunhan ne tulee tarpeeseen. Nämä luettelemani maksut ovat jossain määrin pakollisia tai tarpeellisia ja niistä on vaikea karsia. Haluan kirjoittaa auki, kuinka saan mahdutettua ne budjettiin.

   Ahdistus on melko voimakas sana, ja ei ole tarkoitus vähätellä ketään oikeasti maksuasioiden kanssa painivaa. Ei se silti poista sitä, että minullakin saattaa joskus tuntua siltä, että maksuja on liikaa, jotta olisin tyytyväinen tilanteeseen. Tiedän, että kokonaistilanteeni on hyvä ja raha-asiat eivät sinänsä stressaa. Siihen on päästy nimenomaan miettimällä näitä asioita.

   Ja niin kuin sanoit, voisin antaa itselleni armoa, nyt kun olen äitiyslomalla. Totta ja siksipä nautiskelen nyt perheeni kanssa risteilyllä, syön ravintoloissa ja ostan esikoiselle pehmohylkeen :)

   Poista
 4. Hei. Minusta sinulla on hieman kovat tavoitteet kaiken kaikkiaan... Mutta ties vaikkapa tavaran vähentämisen myötä alkaisikin se asunto tuntua sopivalta eikä tarvitsisikaan sijoittaa siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavaran vähentäminen on kyllä auttanut. Yksi huone puuttuu silti. Nykyinen asunto menee hyvin vielä muutaman vuoden, mutta kun lapset kasvavat, en halua asua kuin sillit suolassa vaan, että molemmilla on oma huone. Ja tavoitteethan saattavat muuttua matkan varrella ja sopiva kämppä löytyä halvemmalla?

   Poista