perjantai 12. elokuuta 2016

Hoitovapaan järjestäminen

Kun äitiysloma loppuu seuraavan vuoden alkupuolella, koittaa taloudellisesti tiukille vievä hoitovapaa. Lapsi on sen verran pieni, että vielä en päiväkotiin halua laittaa, mutta niin on pieni kodinhoidontukikin. Usein oletus on, että äiti jää kotiin hoitamaan pieniä lapsia, isä jatkaa töissä ja säästöt pistetään haisemaan. Voinko olla hyvä äiti ja olla kajoamatta säästöihin samanaikaisesti? Tienaan enemmän kuin mieheni, joten minun kotiinjäämiseni vaikutus perheen talouteen olisi huomattava. Lisäksi on myös henkinen puoli. Itse viihdyn töissä ja kaipaan muutaki kuin lastenhoitoa.

Mitä vaihtoehtoja meillä on?

 1. Äiti jää hoitovapaalle ja isä jatkaa töissä.
 2. Isä jää hoitovapaalle, äiti menee töihin
 3. Lapsi menee päiväkotiin, molemmat vanhemmat töissä
 4. Molemmat vanhemmat tekevät töitä osa-aikaisena (3 päivää viikossa)
 5. Äiti tekee töitä osa-aikaisena kolme päivää/vko, isovanhemmat auttavat
 6. Isä tekee osa-aikaisena 3päivää/vko, isovanhemmat auttavat
 7. Isovanhemmat hoitavat, vanhemmat töissä
 8. Äiti tekee töitä neljänä päivänä viikossa, isä kolmena, isovanhemmat auttavat 
 9. Molemmat vanhemmat trkevät töitä neljänä päivänä viikossa, isovanhemmat auttavat

Esikoisen kanssa tein ensimmäisen kuukauden kolmepäiväistä työviikkoa, seuraavat kaksi kuukautta neljäpäivästä ja seuraavat kaksi mies oli isyysvapaalla ja kesälomalla. Mummit hoitivat työpäivän ajan. Järjestely toimi varsin hyvin ja kaikki olivat tyytyväisiä. Nyt kun olen vaihtanut työpaikkaa, on toinen mummi logistisesti sijoitettu mahdottomaan paikkaan ja toinen voi luultavasti hoitaa vain 1-3 päivää viikossa.

Noista yllä olevista vaihtoehdoista järkevimmiltä tuntuvat numerot 2, 5, 6, 8 ja 9. Lasketaan mitä kukin vaihtoehto tulisi tarkoittamaan kuukausittaisina nettotuloina, kun huomioidaan palkat, kodinhoidontuki ja lapsilisät.

Nettotulot ovat yhteensä noin 5 200 euroa, kun molemmat ovat töissä. Nettotulot nyt, kun minä olen äitiyslomalla ovat n. 4 200 euroa. Laskuihin ja elämiseen tarvitaan ihan minimissään 3200 euroa.

 1. 2600€
 2. 3550
 3. 5200 €
 4. 3550 €
 5. 4350 €
 6. 4750 €
 7. 5550 €
 8. 4150 €
 9. 4550 €

Tulot vaihtelevat 2600 euron ja 5550 euron välillä. Parhaimmilta vaihtoehdoilta tuntuvat vaihtoehdot 8 ja 9 eli molemmat meistä tekisivät töitä 3-4 päivää, joista yksi miehen työpäivistä sijoittuu viikonlopulle. Näin tarvittaisiin  mummilta hoitoaikaa vain 1-2 päivälle ja rahallinen vaikutus vanhempainrahakauden tilanteeseen verrattuna olisi melko neutraali.

Päätös hoitovapaan järjestämisestä tehdään vasta loppuvuodesta ja siihen vaikuttavat muutkin tekijät.  On kuitenkin mielenkiintoista pohtia vaihtoehtoja etukäteen. Päädytään sitten mihin tahansa ratkaisuun, on kyse noin neljästä kuukaudesta ennen miehen pidempää isyysvapaata ja kesälomia, joten varmasti pärjäämme.  Tärkeintä tässä ovat lapset, eli pyrimme ratkaisuun, jossa kaikki ovat tyytyväisiä; lapset saavat olla vanhempiensa kanssa, vanhemmat lastensa kanssa, äiti saa omaa aikaa töissä ja toimeentulo on riittävä.5 kommenttia:

 1. Oletko siis huomioinut verot noissa laskelmissa? Yksi henkilö joka tienaa 50000 euroa vuodessa maksaa noin 6000 euroa enemmän veroa kuin kaksi henkilöä jotka tienaavat 25000 euroa kumpikin. Lisäksi molemmat vanhemmat voivat saada osittaista hoitorahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On huomioitu suurpiirteisesti. Veroja maksetaan paljon enemmän, jos minä olen töissä, mutta jää käteenkin paljon enemmän. Koska kyse on vain neljästä kuukaudesta, en anna verolaskelmille kovin suurta painoa.

   Poista
  2. Niin ja tuohon esimerkkiin piti kommentoida, että jos tienasin yksin tuon 50 000 €, olisi mies kokopäiväisesti kotona. Jos taas molemmat tienaisivat 25000 euroa, olisin minä puolipäiväisesti töissä ja mies kokopäiväisesti eli sitten tarvitsisi hoito järjestää toiselle puolikkaalla jotenkin.

   Poista
 2. Vaihtoehtoluettelosta puuttui täysin ulkopuolinen hoitaja kotiin. Aikaa on tosin kulunut jonkin verran siitä kun oma lapseni oli pieni, mutta itse vaihtoehtoja pohdiskellessani luin toisten laskelmia asiasta ja tuolloin laskeskeltiin että yksityinen hoitaja kotiin jäi perheille loppupeleissä maksamaan lähes saman kuin julkinen päivähoito. Yksityisen hoitajan palkaan sai ainakin tuolloin Kelalta yksityisen hoidon tukea eli sama raha ja hakurumba kuin esim. yksityisen päivähoidon valinneilla. Onkohan tuo vaihtoehto vielä auki vai ollaankohan se vesitetty, kuten niin monet muutkin tuet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikainen tutkailu asiaan sai huomaamaan, että tuo hoitaja tulisi maksamaan suurin piirtein saman kuin päiväkoti. Saisimme yksityisen hoidon tukea yhteensä noin 1400 euroa, jolla ei ihan täyspäiväistä hoitajaa palkattaisi. Enemmän tuossa painaa se, että emme halua nuorempaa vielä tuolloin vieraan hoidettavaksi antaa.

   Poista