sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Somesta vauhtia uralle

Olen ollut aina aika laiska somettaja. Facebookin liityin pari vuotta jäljessä, Twitter on minulle muutaman kuukauden ikäinen tuttavuus ja Snapchat ja tubettaminen täysiä mysteerejä. Nyt olen kuitenkin valmis aktivoitumaan ja ottamaan selvää, voisinko edesauttaa urakehitystäni somen avulla.

Keksin näin alkuun kaksi tapaa edistää uraa somessa: työnhaku ja ammatillisen innostuksen sekä kyvykkyyksien julistaminen.  Varsinaisesti en ole työtä vailla, mutta pidän silmät auki. Siinä missä ennen töitä etsittiin "mollinsivuilta", nykyään saattaa olla, että yritykset ilmoittavat avoimista paikoista vain tiettyjen somekanavien kautta.

Tässä tärkeysjärjestyksessä oma somesuunnitelmani.

1. LinkedIn


LinkedIn on työnhakijalle ehdoton ykkönen. Ammattirekrytoijat tsekkaavat profiileja ja suorahakuakin tapahtuu.

Ennen: Profiili kunnossa, työkokemus ajantasainen. Näkyvyys rekrytoijille varmistettu.
Nyt: Oman alan artikkelien jakaminen, verkostoihin liittyminen, profiilin päivitys. Kontaktien ylläpitäminen ja sisällön tuottaminen. Alan artikkelien jakaminen on tuonut nyt jo paljon tuttuja ja tuntemattomia kävijöitä profiiliini.
Tulevaisuudessa: Työblogi? Kiinnostavien yritysten seuraaminen. Muiden some-kanavien linkkaaminen.

2. Twitter


Kaikki isoimmat yritykset twiittaavat ja monet hakevat työntekijöitä Twitterissä. Tiedon etsiminen on helppoa ja personoitu kontaktointi luontevaa. Twitter on kanava, josta olen eniten innoissani tällä hetkellä.

Ennen: Vain blogin profiili, oman alan artikkeleiden etsiminen, työpaikkailmoitusten seuraaminen
Nyt: Oman Twitter-tilin avaaminen, alan artikkeleiden seuraaminen, jakaminen ja kommentointi.
Tulevaisuudessa: Kiinnostavien työnantajien, rekryfirmojen, alan asiantuntijoiden ja suorahakufirmojen seuraaminen. Oman sisällön  tuottaminen alaan ja työelämään liittyen.

3. Blogi


Välillä on tehnyt mieli mainita tämä blogi cv:ssäni tai LinkedInissä. Onhan se jo merkittävä harrastus ja kertoo kiinnostuksestani ja motivaatiostani itseni kehittämistä, uraa ja työelämää kohtaan. Tätä julkituloa en kuitenkaan aio tehdä, vaan julkaisisinko mieluummin työelämäblogin omana itsenäni? Vähemmän numeroita ja imetysjuttuja, enemmän juttuja alan trendeistä ja pohdintaa työn peruskysymyksistä.

Ennen: Tämä blogi, jossa teen lähinnä suunnitelmia ja ajatustyötä uraan liittyen.
Nyt: Suunnitelmissa blogi, johon kirjoittaisin alaan liittyvistä ajankohtaisista asioista omalla nimelläni.
Tulevaisuudessa: Uuden blogin toteutus ja linkittäminen muihin kanaviin.


4. Facebook


Facebook on Suomen suosituin somekanava. Yhä useampi yritys on Facebookissa ja jo tänä päivänä julkaisee työpaikkailmoituksensa sen kautta. Facebook on lanseeraamassa omaa työnhakuominaisuuttaan. Tarkoituksena on, että työpaikat on koottu omaan osioonsa, jossa mielenkiintoisia töitä voi myös hakea suoraan.

Ennen: Siivottu asiattomuudet ja suojattu liian henkilökohtaiset asiat. Verkostojen ylläpito.
Nyt: Mielenkiintoisten firmojen seuraaminen
Tulevaisuudessa: Oman blogin jakaminen, työpaikkailmoitusten seuraaminen.

5. Youtube


Veikkaan, että Youtube tulee olemaan isossa roolissa tulevaisuuden rekrytoinnissa.  Luin jostain, että nykynuoret katsovat Youtube-videoita jo nyt kolme kertaa enemmän kuin telkkaria. Itse en ole yhteenkään tubettajaan tutustunut, saatikka edes harkinnut julkaisevani jotain.

Ennen: -
Nyt: Tutustuminen, vihjeiden ja neuvojen haku.
Tulevaisuudessa?: Työnhakutilanteessa hakuvideon tekeminen.

6. Instagram, Snapchat, Pinterest


Minulle entuudesta tuntemattomia kanavia, jotka saattavat olla nousussa myös työnhakumaailmassa.

Ennen: -
Nyt: Mielenkiintoisten firmojen seuraaminen, tutustuminen ja relevanttiuden selvittäminen.
Tulevaisuudessa: Oman sisällön tuottaminen, persoonan esille tuominen? Visuaalisuuden hyödyntäminen työnhaussa?


Ajattelin tutustua kaikkiin kanaviin ja panostaa eniten LinkedIniin ja Twitteriin. Lisäksi seuraan kiinnostavia yrityksiä ja rekryjä sekä jaan artikkeleita useammassa kanavassa. Nyt on hyvä aika laittaa someverkot vesille, jos  myöhemmin päätän alkaa aktiivisemmin etsimään uutta työtä. Katsotaan puolen vuoden kuluttua onko tästä ollut mitään hyötyä, ja mikä näistä kanavista on tuntunut omimmalta. Samalla yritän pitää jonkun tolkun ja olla sekoittamatta tätä anonyymiblogia ja omaa identiteettiäni.

Onko teillä hyviä vinkkejä urasomettamiseen?4 kommenttia:

 1. Itse seuraan firmoja, jotka kiinnostavat uramielessä niin Twitterissä kuin LinkedInissä. Seuraan myös henkilöitä, jotka päättävät rekrytoinneista. Mietin jopa yksityisviestin lähettämistä kiinnostavan firman edustajalle. Joillekin ennalta tuntemattomille olen lähettänyt toki sähköpostia, mutta olen tiennyt heidän vastaavan rekrytoinneista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä kaivella noita firmoja tarkemmin ja yrittää löytää kiinnostava yksilöitä. :)

   Poista
 2. Tämä on ajankohtainen aihe itselläkin. Olen yrittänyt kehittää sometaitojani sekä -sivujani. Tuntuu vain, että näiden kaikkien ylläpitäminen vaatii hyvin paljon aikaa. Olen miettinyt monesti, että kuinka esimerkiksi pieni yrittäjä ehtii päivittää ja ylläpitää näitä kaikkia kanavia? Isoilla yrityksillä on tätä varten omat tekijänsä, joten voisi ajatella, että heille maksetaan siitä, että he notkuvat somessa..
  Maailma muuttuu NIIN nopeasti. Ei meinaa itse pysyä perässä kehityksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aikaa vaatii kyllä ja siksi parempi aloittaa kevyesti muutamalla kanavalla. Itse en myöskään halua istua naama kännykässä kaikkea sitä aikaa, jolloin olen ilman lapsia ja vielä poissa töistä.

   Poista