maanantai 13. helmikuuta 2017

Aloittelevan sijoittajan salkku kehittyy

En ole hirveästi päivittänyt salkkuni tilannetta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että hiljaista olisi ollut. Olen oikeastaan aika ylpeä siitä, miten salkkuni pikkuhiljaa alkaa rakentua, vaikka olenkin täysin noviisi sijoitusasioissa. Tästä eteenpäin aion aktiivisemmin kirjoitella salkun muutoksista.

Suunnittelin jossain vaiheessa, että hajauttaisin salkkuni seuraavanlaisesti:
 • 25 % suoriin osakesijoituksiin
 • 25 % rahastoihin
 • 25 % korkoihin
 • 25 % Etf:iin

Aiemmin päätin laittaa korot hetkeksi hyllylle ja vähentää Etf-kuukausisäästösummaa. Suoria osakesijoituksia olen tehnyt tasaisesti Nordean puolella ja *Nordnet taas vastaanottaa Etf- ja rahastotoimeksiantoni, jotka on automatisoitu ilmaisilla kuukausisäästösopimuksilla. Lisäksi minulla on Nordeassa kuukausisäästösopimus yhdistelmärahastoon, jonka lisösijoitukset ovat toistaiseksi tauolla.

Allokaatio nyt

 • 36 % suoriin osakesijoituksiin
 • 31 % rahastoihin
 • 17 % korkoihin
 • 16 % Etf:Iin

Tässä yhdistelmärahaston korkosijoitukset merkitty korkoihin ja muut rahastoihin.

Tapahtumat 2017


Myin rahastopuolella Nordnetissä pois kaikki osuudet, joiden kulut olivat yli 0,5 %. Säädin myös Etf-valikoimaa ja otin uutena mukaan:
 • db x-trackers EURO STOXX 50 UCITS ETF (DR) 1C (DXET)- Kehittyvät maat
 • iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) (IS3N) - Euro suuret yhtiöt

Seuraavaksi fokuksessa on kasvattaa sittenkin hieman ETF-salkkua ja varmistaa maantieteellistä hajautusta. Korot pidetään edelleen ostosuunnitelman ulkopuolella, osakkeissa pysytään olemassa olevissa, mutta kalastetaan edullisia kauppoja.

Tuntuu uskomattomalta, että vaikka puljaan pienillä summilla ja lähdin tietämyksessä nollatasolta, minulla on jo yli 10 000 euron salkku. Se on noin 7 % plussalla, minulla on pieni osinkopotti kasvamassa ja tunnen, että ymmärrykseni kasvaa pikkuhiljaa. Vaikka nyt päädyinkin myymään muutamia rahasto-osuuksia pois, oli sekin minulle opetus ja en varmasti osta enää niin kalliilla kuluilla varustettuja. Jos minäkin pystyn aloittamaan sijoittamisen, niin kaikkien pitäisi!


Nordnet Superrahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen, aivan uusi ja täysin kuluton indeksirahasto. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. • merkintä- ja lunastuspalkkio 0 € • hallinnointipalkkio 0 € • säilytys 0 € 8 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kaikkien kannattaa aloittaa mieluummin heti kuin myöhemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Itseä harmittaa, että aloitin näin myöhään vaikka säästänyt olen koko elämäni. Arvo-osuustili minulla on ollut Nordnetissä kymmenisen vuotta, mutta ennen viime vuotta toimeksiannot pystyi laskemaan yhden käden sormilla.

   Poista
 2. Minulle on myös ollut uskomatonta että ihan pienillä sijoitussummilla pääsee jo alkuun (tai siis minä pääsin) ja yhtä äkkiä olin jo isommilla vesillä velkavivun ansiosta. Ja se on ihana tunne kun näkee kun varallisuus karttuu... Itsestään, kun laittaa pyörän pyörimään....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain vaiheessa voisin itsekin harkita sijoituslainaa. Toisaalta nyt asuntolaina toimii tavallaan velkavipuna!?

   Poista
 3. Ja sitten seuraavaksi optioilla lisätuottoa. Itse olen juuri sitä aloittamassa.

  VastaaPoista
 4. Aika paljon korkosijoituksia sinulla tässä markkinatilanteessa. Eikö kannattaisi myydä ne pois ja ostaa jotain muuta tilalle? Koroistahan ei oikein tässä markkinatilanteessa saa tuottoa ja korkojen lähtiessä nousuun korkosijoitus arvo laskee.

  VastaaPoista
 5. Totta ja myinkin melkein kaiken muun paitsi nuo Nordean yhdistelmärahastot, jotka on suurimmaksi osin korkoja. Haluaisin niistäkin eroon, mutta en ole tehnyt vielä päätöstä. Siksi lisäsijoitukset ovat tauolla.

  VastaaPoista