torstai 13. lokakuuta 2016

Tinkimisen jalo taito

..on taito, jota minulle ei ole luonnostaan suotu. Vaikka olen säästäväinen, tarkka rahoistani ja töissä minulla pitää pokka vaikeissakin tilanteissa, tinkimään en ryhdy. Jos olen ostopäätöksen tehnyt, olen asiaa harkinnut jo niin tarkasti, että epäonnistuneet kaupat harmittaisivat. Varsinkin Tori.fissä pelkään, että joku ehtii edelleni. Koen tinkimisen myös jotenkin nolona, vaikka ilahdun saadusta alennuksessa. 

Joitakin vuosia sitten olimme autokaupassa ostamassa ensimmäistä autoamme. Sovimme etukäteen, että vähän tingataan hinnasta pois. Kauppoja oltiin lyömässä lukkoon ja tuli puhe rahasta. Ehdotin, josko saisimme vetokoukun kaupan päälle. "Ei onnistu." "Ei se mitään, kättä päälle." Mitä tapahtui suunnitelmalle? Hyvä, ettei sentään ylimäärästä tarjouduttu maksamaan. Asuntokaupoilla aioimme ensin tinkiä 10 000 euroa, mutta juuri ennen sisään astumista päädyimme tarjoamaan 5000 alle pyynnin ja suostuimme 3500 euroon. Aika surkea suoritus sekin.

Voiko tinkimistä opetella?


Ehdottomasti voi. Itse olen edelleen huono tinkaamaan, koska en osta juuri mitään ja siten en voi harjoitella. Mieheni on kuitenkin kunnostautunut tinkimisenopettelussa ja tässä hänen vinkkinsä.


Viisi vinkkiä tinkimiseen

 1. Harjoittele anonyymisti ja kasvottomasti netissä. 
 2. Mitä kauemmin tuote on ollut myynnissä, sitä suurempi mahdollisuus saada tingittyä hintaa pois.
 3. Kannattaa tarjota lisäehtoja. Esimerkiksi "Tarjoan kympin ja voin hakea vaikka heti pois".
 4. Tuotteesta riippuen tinkaamisen voi aloittaa 20-50%:n alennuksella. Liian suuri ale karkottaa myyjän ja pieni taas on hyödytön.
 5. Mitä yleisempi tuote, sitä paremmat mahdollisuudet halvempaan hintaan.
+ älä yritä tinkiä ruokakaupassa, vaatekaupassa tai muissa pientavarakaupoissa, se on vain noloa. Käytetyn tavaran lisäksi tinkimistä kannattaa kokeilla asunto-, auto, huonekalu- tai elektroniikkakaupoilla.

Kävi sitten niin, että meidän vanhat vaunut irtisanoivat itsensä ja Torista katsottiin uudet. Mietin omassa päässäni, että muuten on hyvät, mutta vähän kalliit. Lähdettiin miehen kanssa katsomaan vaunuja ja sovittiin yhdessä mihin hintaan ollaan ne valmiit ostamaan. Hyväthän ne olivat ja tuli maksun aika. Katsomme toisiamme ja mies ehdottaa 30 euroa vähemmän kuin on pyynti. Myyjä suostuu! Näin helppoa se on.

Me säästämme vuosittain muutaman sata euroa, koska ostamme suuren osan tavaroista käytettynä (mm. lasten tarvikkeita, huonekaluja, pihakalusteita ja mobiililaitteita) ja tingimme hinnasta keskimäärin parikymmentä prosenttia, jos hinta ei miellytä.

Mitä onnistuneita tinkimiskokemuksia teillä on?7 kommenttia:

 1. Juuri viime viikolla kävin ostamassa päällystakin laadukkaampien pukineiden liikkeestä. Empiessäni ostosta kysyin myyjältä onko takista mahdollista saada alennusta. Silmää räpäyttämättä myyjä sanoi, että hintaa voi laskea 20 %. Noloa tai ei, niin suuni avaamalla säästin 60 euroa.

  Uskaltaisin väittää, että parhaita alennuksia saavat hieman röyhkeät ihmiset (en ole sellainen, mutta tinkaamista yritän oppia), jotka eivät häpeile tinkaamista. Heille ostotilanne on eräänlaista peliä, jossa tuote voidaan jättää myös ostamatta mikäli myyjä ei tule hinnassa vastaan.

  Tiedän myös myyjiä (kivijalkaliikkeissä, ei nettikirppiksellä), joilla on liikkumavaraa hinnan määrittelyssä ja heille onnistunut kauppa on tärkeämpi kuin se viimeinen nyhdetty euro. Tällaisten kauppamiesten ja -naisten kanssa kaupankäynnistä jää hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just näin! Jos tiskin takana on yrittäjä itse, alennus onnistuu helpommin. Olen itse toiminut yrittäjänä ja joskus antanut alennusta, jotta saisi tavaran liikkumaan. Tiedän myös, että vastaaville yrittäjille kaikki raha on tarpeen ja siksi en viitsi tinkiä. Eri asia on ne oikeat kauppamiehet, jotka nauttivat tinkimisestä ja jopa odottavat sitä. Tilanteen mukaan siis.

   Poista
 2. Liika tinkiminen/liian alhaisen tarjouksen jättäminenkin on mielestäni tosi huono tapa, jossain tapauksissa ehkä jopa toisen halveksumista. Että järki käteen ja ostoksille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ehkä koe sitä huonona tapana, nolona vain. Riippuu niin paljon tuotteesta ja sen hinnasta, milloin voi ja kuinka paljon kannattaa tinkiä.

   Poista
 3. Asuntokaupoissa tinkiminen on ihan oma taiteenlajinsa. Se kannattaa vain, jos todella tietää, mitä tekee, eikä haittaa jos asunto menee sivu suun. Kilpailluissa kohteissa ei kannata yrittää tinkiä. Siinä myös puhutaan niin isoista rahoista absoluuttisesti mitaten, että tinkivaraa on yleensä vain enintään 5 prosenttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja muutenkin, kuinka tärkeää on loppupeleissä tinkiä 5% unelma asunnon hinnasta jos asuu vaikka 20 vuotta niin tuo mahdollinen hinnanalennus on ihan mitätön.

   Poista
  2. Asuntokaupoissa mielestäni usein hintaan laitetaan vähän tinkausvaraa. Tietenkin, jos kiinnostuneita on monia, ei kova tinkiminen onnistu. Usein kuitenkin vaikka 5% pois ja ehdoton tarjous voittaa täyden hinnan ja ehdollisen. Tinkiminen onnistunee erityisesti remontoitavissa kohteissa, joihin ei ole jonoksi asti ottajia.

   Poista