keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Mitä saa 500 00 eurolla

Projektin tavoitteena on ostaa perheelle unelmien koti. Asuntoon on suunniteltu käytettävän enintään 500 000 euroa, josta n. 30% koostuu säästöistä ja loput lainasta. Kirjoitin aiemmin siitä, miksi tavoittelemme velkavankeutta velkojen näkökulmasta ja nyt haluan valaista sitä asuntotarpeen puolesta.

Nykyinen asuntomme on pieni kolmio, jonka kanssa pärjäämme kyllä vielä kun lapset ovat pieniä. Asumme haluamallamme alueella ja täällä olisi tarkoitus pysyä. Joku saattaa miettiä, että kannattaisiko harkita asunnonostoa kauempaa, niin rahat riittäisivät enempään. Sijainti on kuitenkin osa unelmaa, haluamme pysyä lähellä työpaikkoja, isovanhempia, kavereita ja palveluita. Alueen täytyy myös olla rauhallinen, lapsiystävällinen ja hyvien kulkuyhteyksien varrella.


Minkälainen unelmien koti sitten olisi?


Voisin haluta 7h+k:n korkeilla huoneilla, vastavalmistuneena ja isolla merenrantatontilla lähellä Helsingin keskustaa. Se ei kuitenkaan ole realistista tai järkevää. Puoli miljoonaa saattaa tuntua paljolta, mutta haluamallani alueella sen pitäisi riittää seuraaviin toiveisiin:
 • Vähintään 4h+k
 • Joko uusi tai täysin remontoitu, vaihtoehtoisesti halvempi, mutta hyväpohjainen rempattava asunto
 • Haluamallani asuinalueella Helsingissä (3 vaihtoehtoista kaupunginosaa)
 • Omalla tontilla
 • Rivitalo, erillistalo, paritalo tai omakotitalo
 • Piha, joka mahdollista aidata koirille
 • Ei moottoritien varressa
 • Neliöitä minimissään 120
 • Budjetti maksimissaan 500 000 euroa
 • Järkevät asuinkustannukset

Näillä hakuehdoilla löytyi kahdeksan asuntoa 
 • N. 160 neliötä 5h+k+2h+k, mittavia remontteja tulossa (pinnat, keittiö, kylpyhuone, salaojat, viemäri, katto), iso piha, ei kovin järkevä pohja, n. 340 000 euroa
 • 180 neliötä, okt, 4h+k, peruskorjattu, muuttovalmis, iso piha, hyvä pohja, 480 000 euroa
 • 170 neliötä, rt, 5h+k, kaikki sisätilat remontoitava (pinnat, kylpyhuone, keittiö), huono pohja, 400 000 euroa
 • 200 neliötä, rt, 4h+k, remontoitu, hyvä piha, ruma julkisivu, melko kallis vastike, 470 000 euroa
 • 130 neliötä, rt, 5h+k, ruma julkisivu, selvittäisiin ilman remppaa, pieni piha, 360 000 euroa
 • 140 neliötä, pt, 4h+k, korkea vastike, vaatii pintaremonttia ja päivitystä keittiöön ja kylpyhuoneeseen, hyvä pohja, 450 000 euroa
 • 120 neliötä, et, 4h+k, edulliset asumiskulut,  vaatii pintaremonttia (keittiö, kylpyhuone, pinnat), hyvä pohja, 430 000 euroa
 • 190 neliötä, rt, 6h+k, vaatii isoa remonttia (pinnat, keittiö, kylpyhuone, viemärit, julkisivu), ruma julkisivu, kallis vastike, hyvä pohja, 380 000 euroa

Sopivin näistä ilmoitusten perusteella oli listan toinen asunto eli muuttovalmis omakotitalo. Remontoitavista paras oli 122 neliön asunto, jossa on tosin suolainen neliöhinta. Neliöhinnat näissä vaihtelevat 2000-3600 välillä eli melkoisesti (alueen ka 3000-3500 €/neliö). Vaikka asunnossa on tarkoitus elää kymmeniä vuosia, on jälleenmyyntiä mietittävä osana riskienhallintaa. Alle 3000 euron neliöhintainen, hyväpohjainen, siistillä julkisivulla varustettu, muuttovalmis ja ei liian suuri asunto on huomattavasti helpompi saada myytyä eteenpäin.

Kovin montaa meidän toiveitamme vastaavaa asuntoa alueella ei ole tarjolla. . Saa nähdä mikä on tilanne kuuden vuoden kuluttua, nyt en olisi luultavasti päätynyt näistä mihinkään.11 kommenttia:

 1. Ihan vaihtoehtona (tiedän sinua ei kiinnosta, mutta katso kuitenkin luvut). Sinulla on rahaa 500000 euroa ja käytätkin sen näin. Ostat Muhokselta uuden talon (4h,k,s, 106,6 m2, 2016 rakennettu, hintapyyntö 169000 euroa, halvemmallakin saa). Talon hinta on 170000 euroa. Sinulle jää sijoittamiseen 330000 euroa. Käyttökulujen hallintasi (ruoka, eläminen...) on hallinnassa eli osaat elää sillä rahalla, joka sinulla on käytettävissä. Sijoitat rahat niin että saat keskiarvona 8 % tuoton. Eli saat 26400 euroa vuodessa pääomasta rahaa. Eli 2200 euroa kuukaudessa. Asut Muhoksella uudessa talossa ja saat kuukausittain noin 2200 euroa, koska pääoma tekee töitä (sinä et tee töitä). Toki jos haluat voit tehdä hieman etätöitä. Tai käyttää ajan vaikka lapsien kanssa oleskeluun tai johonkin harrastukseen....

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen pointti. Ja oikeassa olet, en halua pois täältä pääkaupunkiseudulta. Pankki ei varmaan myöntäisi tuon kokoista lainaa sijoittamiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijoitat osan asuntoihin, niin ne sijoitusasunnot ja sinun oma asunto ovat pankille vakuutena. Tai ostat asuntoja, jossa taloyhtiölainaa 70%. No, ei tuo ehkä ole ihan kerralla repäistyä vaihtoehto, mutta minulla tuolla paketilla aukesi ihan uudenlainen taloudellinen sijoitusvarallisuus. Ei se kerralla avautunut. Mutta nyt olen taloudellisesti riippumaton. Asun uudessa kuvassa talossa ja kuule kaikki toimii (kaikki on ihan lähellä). Ja ihan naurattaa, kun joskus möin omakotitalon pääkaupunkiseudulta. Ja ostin samanlaisen halvemmasta paikasta. Ja sain pääoman tekemään töitä. Nyt sinä teet töitä, että saat pääomaa. Minulla pääoma tekee töitä, että minä saan loikoilla (ja minulla oli kyllä kiva työ, mutta ei se tätä nykyistä pelkkää vapaa-aikaa sisältävää elämäntyyliä voita). Ps. Minullakin oli joskus haave ostaa 'kallis' talo pääkaupunkiseudulta, kunnes mietin haaveet/asiat vähän toisin.

   Poista
 3. Oma perhekokoinen asunto hyvältä alueelta Helsingistä on huimaavan kallis hankinta - mutta jos sellaisen haluaa, niin mikäpä siinä. Minusta asumiseen kannattaa panostaa. Meillä se tarkoittaa vuokra-asuntoa omistusasunnon sijaan, koska vastaavan omistusasunnon kulut ilman varsinaista lainanlyhennystä olisivat korkeammat kuin maksamamme (sikahalpa) vuokra. Asunnon osto on kyllä tulevaisuuden listalla, mutta todennäköisemmin sijoitusasuntomielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli edellinen asunto kaupungin vuokrakämppä, josta maksoimme todella halpaa vuokraa. Kun perhettä alkoi tulla, tuli kuitenkin halvemmaksi ostaa kuin olla vuokralla kaupungillakaan.

   Poista
 4. Itse asun kehäkolmosen ulkopuolella ja päätä huimaa aina, kun vertaa asuntojen hintoja pääkaupunkiseutu vs. muu Suomi. 500 000 eurolla ostetaan kivilinnoja Saimaan rannalta (no joo, hieman kärjistäen). Itsellä on siinä mielessä sama tilanne, että asumme noin 100 neliön kolmiossa. Se riittää hyvin kolmelle, mutta jos tulee vielä neljäs, niin teini-iässä lapsilla alkaa olla tarve omille huoneille.

  Tällä hetkellä olen kallistumassa siihen vaihtoehtoon, että tässä ollaan ja pysytään. Kaikki liikenevä pääoma laitetaan muihin sijoituksiin, ei seiniin. Tai ei ainakaan seiniin, joita ei vuokrata eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä kun on neljä reilussa 80 neliötä, niin vähän on klaustrofobinen meininki välillä. Itse jotenkin ajattelen, että haluan nauttia rahoista nyt ja ostaa ne seinät, jotka todella haluan ja eläkettä varten ehtii alkaa säästää sitten kuuden vuoden kuluttua.

   Poista
  2. Tuossa tilanteessa kaipaa varmasti vähän enemmän lebensraumia :)

   Pääkaupunkiseudulta on siinä mielessä hyvä hankkia asunto, että se varmasti menee myös tulevaisuudessa kaupaksi, jos ei mitään maata järisyttävää mullistusta tapahdu.

   Poista
 5. Meillä asuu 4 henkilöä 57 neliön kaksiossa ja ymmärrän varsin hyvin ihmisiä jotka haluavat unelmiensa asumista. Jos meillä olisi kumpikin hyvä palkkaisessa duunissa niin asuisin itsekin mieluusti tilavammin ja kalliimmin!

  VastaaPoista
 6. Itsekin tykkään asua mukavasti... Mutta mulla se raja on siinä 250k asunnon hinnalle =)

  VastaaPoista
 7. Meillä 7 hengen perhe, 3 makkaria ja olohuone/keittiö. Mahdutaan ihan hyvin, ollaan menevää ja harrastavaa sorttia joten kotona lähinnä käydään nukkumassa. Todella edullista asumista, raha säästyy tärkeämpään, kuten matkustelu (1 etelänmatka per vuosi, hiihtolomalla lasketelemaan viikoksi, 3 risteilyä), 2 jääkiekkoa harrastavaa lasta, lentopalloilija ja tanssija. En todellakaan maksaisi kodista 200 000€ enempää, on niin paljon muutakin kivaa tehtävää. Ja lapset ei loppupelissä pitkään kotona ole, aika menee uskomattoman nopeasti. Harkitse siis vielä, josko pienempi koti kuitenkin riittäisi.

  Hyvä blogi sinulla, jäin nyt heti koukkuun. Aloitin itse myös blogin syksyllä, käy tsekkaamassa www.omatrahani.blogspot.fi

  VastaaPoista