maanantai 23. tammikuuta 2017

Miten tulla headhuntatuksi?

Viime syksynä puhelimeni soi kahdesti ja suorahakukonsilttihan se siellä tavoitteli. Molemmillalla kerroilla työnkuva ei ihan vastannut minun intressejäni, ja meistä ei tullut paria. Olin kuitenkin otettu, että minut oli löydetty. Nuo soitot saivat näkemään suorahaun merkityksen nykyisessä rekrytoiminnassa. Suorahakubusiness on Suomessa 62 miljoonan euron arvoinen ja sitä tekeviä yrityksiä on vähän päälle sata. Niitä ei kannata siis sivuttaa, jos haluaa urallaan edetä.

Kuten kirjoitin aiemmassa tekstissä (vaihtoehtoja työrintamalla), minua mahdollisesti kiinnostaa vaihtaa työpaikkaa. Olen hahmotellut itselleni urasuunnitelmaa ja havainnut olevani nyt vähän sivupolulla. Huomaan, että minua kiinnostavia tehtäviä ei juurikaan julkisesti näy, vaan uskon niiden liikkuvan suorahaun kautta.

Miten headhunterit saa kiinnostumaan itsestään? Lueskelin eri firmojen sivuja, konsulttien blogeja, ryhdyin seuraamaan alaa twitterissä ja etsin artikkeleita netistä. Tässä koottuna kuusi vinkkiä joihin aion tarttua, mikäli päätään aktiivisemmin lähteä töitä hakemaan.

1. Cv-pankki


Tänään viimeksi juttelin erään tutun kanssa, joka oli rekrytoitu Monsterin cv-pankin kautta. Toinen, johon ajattelin cv:ni laittaa on TE-keskuksen cv-netti. Cv:ssä kannattaa huomioida hakusanat, joilla mahdollisesti headhunter hakua tietokannasta suorittaa.

2. Puhelinkontakti suorahakuyritykseen


Suorahakufirmaan voi myös soittaa ja kysyä suoraan heidän toimintatapojaan. Juttusille kannattaa pyrkiä joko konsultin tai tätä ylemmän henkilön kanssa. Puhelu on syytä pitää lyhyenä, eikä sen tarkemmin mennä yksityiskohtiin. Jo saatua kontaktia kannattaa ylläpitää säännöllisesti.

3. Avoin ja erilainen hakemus


Suurin osa suorahakuyrityksistä tarjoaa mahdollisuuden avoimen hakemuksen jättöön nettisivuillaan. Hakemuksen laatu on avainasemassa. Kannattaa panostaa alkuun ja yrittää kirjata asiat innovatiivisesti, mutta tiiviisti ja selkeästi.

4. Some-aktiivisuus


Ehdoton some-kanava työnhaun kannalta on LinkedIn. Jos sinulla ei ole profiilia, kannattaa se tehdä pikimmiten ja panostaa siihen.  Minulla on blogille oma Twitter-tili (@6vsuunnitelma), ja ajattelinkin nyt perustaa tilin myös itselleni. Tarkoituksena on seurata suorahaku- ja muita rekryfirmoja, alani yrityksiä ja muita ammattilaisia ja myös tuottaa omaa sisältöä.

5. Verkostoituminen


Uusien kontaktien luominen on tärkeää, kuten myös vanhojen ylläpitäminen. Itse aina välillä otan suosittelijoihin yhteyttä ja varmistan, että heidät voin vielä mainita hakemuksessani. Viimeksi tämä liike poiki työhaastattelun. Jatkossa aion osallistua alan tapahtumiin ja koulutuksiin aktiivisemmin ja jaella käyntikortteja hanakammin.


6. Selkeät suunnitelmat


Hain vuoden vaihteessa kahteen työhön, joista urahaaveitani tutkisteltuani en ollutkaan kiinnostunut. Toisessa kävin haastattelussa ja olin muutaman viimeisen joukossa, kun tajusin, että ala on ihan väärä minulle kuin myös tehtävän luonne. Olin todella helpottunut, kun työtä ei minulle tarjottu, sillä olin jo päättänyt kieltäytyä. Sain hyviä kontakteja, mutta opin, että on erittäin tärkeää tietää mitä haluaa ja siitä syystä laadinkin itselleni nyt urasuunnitelmaa.

---

Juuri nyt en hae aktiivisesti töitä, mutta tarkoituksena on silti hyödyntää cv-pankkeja ja lähettää muutama avoin hakemus, johon sainkin jo hyvän idean.  Jos joku suorahakuammattilainen tänne eksyy, otan mielelläni lisää vinkkejä vastaan. Nyt pidän silmät auki uusien mahdollisuuksien varalta, keskityn kehittymään vanhassa työssäni ja viimeistelen urasuunnitelmani. Minuun voi ottaa yhteyttä suoraan sähköpostilla (kuusivuotissuunnitelma@gmail.com), jos haluaa lisätietoja minusta, keskustella mielenkiintoisista mahdollisuuksista tai luoda uuden kontaktin.


3 kommenttia:

 1. Mitäs mieltä olet siitä jos olisitte hakemassa tiimiinne uutta työntekijää ja pomo löytäisikin sinun cv:si netistä missä lukee että haet uutta työtä? Itseäni tämä vähän mietityttää näissä cv pankeissa että uskallanko laittaa cv:ni sinne jos joku työkaveri sen sitten löytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävi tuokin mielessä ja siksi en esim LinkedInissä lähtisi huutelemaan työpaikkojen perään. Cv-pankkia en näe ihan samalla tavalla. Se, että cv-löytyy pankista, tarkoittaa vain että on avoin uusille mahdollisuuksille. Ehkä se työnantajakin on valmis muuttamaan asioita, jotta ei tarvitse luopua hyvästä työntekijästä. Riippuu toki tilanteesta.

   Poista
 2. Sulla tuntuu piisaavan energiaa näihin hakuhommiin, hienoa! Selkeästi taitoakin löytyy, kun olet päässyt pitkälle prosesseissa. Sain tänään yhdestä paikasta "et päässyt eteenpäin"-viestin.. no enpä olisi siihen oikeastaan halunnutkaan, kunhan kokeilin kepillä jäätä.

  VastaaPoista