maanantai 26. syyskuuta 2016

Kuluttajapaneeli: ilmaista tavaraa vai tuhlattua aikaa?


Luin VelatOn-blogia ja sain idean liittyä Nielsenin kuluttajapaneeliin. 5000 panelistia skannaavat kaikki Suomessa tekemänsä ostokset. Tiedot kertyvät Nielsenin tietokantoihin ja he sitten käyttävät tietoja ihmisten ostokäyttäytymisen raportointiin. Vastalahjaksi panelistille kertyy pisteitä, joilla saa hankkia laadukkaita tuotteita. Jonkin verran vaivaa, mutta ilmaisesta tavarasta kiinnostuneena olen motivoitunut kokeilemaan. Josko tässä olisi oiva tilaisuus haalia joululahjoja kasaan?

Täytän rekrytointilomakkeen ja jään odottamaan yhteydenottoa.

---

Muutaman viikon kuluttua minulla on skanneri kädessä ja mahdollisuus aloittaa. Aloittaminen ei juuri nyt kiinnosta, vaan venytän vielä viikolla.

---

Kuukausi skannailua takana ja koen homman turhauttavaksi ja aikaavieväksi. Jokaisen kauppareissun jälkeen ladon kaikki ostokset pöydälle, skannaan viivakoodit, etsin kuitista hinnan ja rekisteröin ostokset. Tuoretuotteille koodit kaivan erillisestä vihkosesta. Aikaa toimitukseen menee 2-10 minuuttia riippuen ostosten määrästä. Tämä on pitkä aika, kun samaan aikaan pitäisi ottaa vaatteet pois lapsilta, syöttää vauva, laittaa ruoka tulille ja katsoa, ettei pakasteet sula.

Arvioisin, että viikossa aikaa menee yhteensä vartti ja näin ollen kuukaudessa tunti. Mitä olen tunnissa saavuttanut? Pisteitä on nyt kasassa 1000, joista tervetulopisteitä 700. Viikossa kertymä on siis 100 pistettä, ostosten määrällä ei ole merkitystä. Lisäksi saa 200 bonuspistettä, jos on lähettänyt tietoja eli ostokset tai ei ostoksia-ilmoituksen neljänä perättäisenä viikkona. Puolen vuoden jäsenyydestä kertyy bonusta 300 pistettä.

Jos jaksaa aktiivisesti skannailla puoli vuotta, on pisteitä kasassa 4900. Mitä sillä saa? Esimerkiksi:
 • Aluslakanan
 • Muumimukin
 • Essun
 • Vilkkuvan kaulapannan koiralle
 • Kuulokkeet
 • Savutunnistimen
 • Taskulampun
 • Grilliharjan
 • Kenkienhoitosetin
 • Sulkapallopelin
 • 20 €:n lahjakortti Suomalaiseen kirjakauppaan

Muutamien kympin arvoisia tuotteita, joskin tuotemerkit ovat laadukkaita ja usein kotimaisia. Ei kovinkaan ispiroivaa. Tässä vähän esimerkkejä tuotteista, jotka voisin tuolta hommata ja kuinka kauan niitä varten pitäisi skannailla aktiivisesti:
 • Uunivuoka, 7 kuukautta
 • Kahvinkeitin, 1 vuosi 8 kuukautta
 • Paistinpannu, 9,5 kuukautta
 • Tabletti, 2,5 vuotta
 • Brio rahtisatama, 1 vuosi
 • Nelly lahjakortti, 9 kuukautta

Nielsen myöntää, että ei tässä tuntipalkoille päästä. Arvio yhden pisteen arvoksi on 0,0068 euroa, eli viikon aikana tehtävästä noin tunnin työstä saatava 100 pistettä on arvoltaan 68 senttiä. Lisäporkkanana tarjotaan arvontoja, joissa voi voittaa arvokkaampia tuotteita, matkalahjakortteja ja jopa auton. Mainitsemisen arvoista on, että jos sluibailet viikon tai pari, putoat pois arvonnoista ja bonuspisteistä. 

Skannailun isoin etu taitaa olla oman hintatietouden kehittäminen ja kuittien syynäämisellä havaittujen virheiden korjaaminen. Koska muutenkin merkitsen ostokseni ylös, ei minulle juurikaan lisäarvoa tuosta tule.

Jostain ihmeen syystä aion jatkaa jäsenyyttä vielä muutaman kuukauden. Osallistun siten pariin arvontaan, ostan pisteillä jonkun tuotteen, jonka luultavasti lahjoitan eteenpäin ja varmistan, että nyt tekemäni työ ei mennyt täysin hukkaan.

Minua varten homma ei ole, enkä voi suositella puuhaa ainakaan ilmaisen tavaran perässä juoksijoille. Jos ostoksia on vähän ja aikaa paljon, voi sitä toki kokeilla.

Tähän loppuun ilmainen vinkki Nielsenille: Kulujen seuranta-appi. Älylaitteilla toimiva appi, johon kännykän kameraa hyödyntämällä skannataan tuotteet. Käyttäjä voisi myös hyödyntää keräämiään tietoja esimerkiksi vertailmalla omaa kulutustaan tuoteryhmittäin ja budjettiin nähden.
4 kommenttia:

 1. Itse tein samanlaisen vertailun jokunen aika takaperin ja kirjottelin siitä blogiin. Nielsenin ostosskannailu ei itelläni ollu valikoimassa, mutta tämän tiedon pohjalta laittasin ite sen hyvin samaan kategoriaan muiden kanssa. Eli jos et parempaa tekemistä keksi niin miksi ei, muuten ei kannata aikaansa ja hermojaan tuhlata moiseen, samat tulot saa käymällä lasten kanssa ulkoilemassa ja aarteita metsästämässä (tyhjiä tölkkejä & pulloja) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä käydä vielä tsekkaamassa tuo sinun kirjoituksesi :)

   Poista
 2. HipHei! Anteeksi kun palaan jo "vanhaan tekstiisi" :) Mutta itse olen Nielsenin kuluttajapaneelissa, ollut jo yli kaksi vuotta. Kyllä se siitä tulee rutiiniksi aika nopeaakin. Itse en koe sitä raskaana, lienee johtuvan siitä että numerot mun päässä pysyy ja tiedän kaikkien kolmen kauppani (prisma, k-supermarket, s-market) hinnat aina jokaiselle tuotteelle. Katson sen kerran hyllystä ja se on siinä. Vain muutamassa tuotteessa tarkistan hinnan kuitista. Kannattaa jatkaa sitä jos vaan jaksaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun hyvä, että kommentoit. Meitä on monenlaisia ja joillekin, kuten sinulle homma sopii. Kannattaa toki jatkaa, jos kokee sen itselle hyödylliseksi ja kivaksi. Ja mieletön muisti sinulla!

   Poista