maanantai 12. syyskuuta 2016

Järkevää sähkönkäyttöä

Verkkopankkiin oli ilmestynyt tuore sähkölasku. Laskun summa oli yli 50 % enemmän kuin vastaavanpituinen jakso viimeksi ja historian suurin. Hinnoissa ei ole tapahtunut muutosta vaan syy on kulutuksessa. Edellisen jakson kulutus oli 200-300 kwh/kk kun nyt se oli ollut yli 400 kwh/kk. Mikä kumma saa aikaiseksi tuon nousun?

 • Pyykinpesu lisääntynyt vauvan myötä? -Vauva oli jo edellisen laskun aikaan.
 • Kesälomat ja mies kotona? - Ei sentään kolmea kuukautta.
 • Lisääntynyt kokkailu? - Onhan sitä ennenkin tehty ruokaa päivittäin.
 • Pakastimen aktivoiminen? - Aina se on ollut täynnä.
 • Ahkerampi saunominen? - Ennen vauvaa tuli varmasti saunottua enemmän, kun se oli helpompaa.
 • Lattialämmitys? - En minä ainakaan käytä ja meneekö se kaukolämmön kanssa samaan?
 • Palaako valot yötäpäivää? - Olen jopa kiinnittänyt asiaan erityisen paljon huomiota viime aikoina ja kulkenut sammuttelemassa valoja.
 • Sähkölaitteet jää sammuttanatta? Joskus jää, mutta ei sen enempää kuin ennenkään. Uusiakaan laitteita ei ole hommattu. 

Salapoliisi ryhtyy selvittämään. Nyt siis sähköenergiasta maksettaisiin tämän kulutuksen mukaan noin 380 euroa vuodessa ja toinen mokoma sähkönsiirrosta. Kasvua edelliseen laskuun verrattuna vuositasolla energiasta 140 euroa, kokonaisuudesta 280 euroa. Mainittakoon myös, että lämmitys toimii kaukolämmöllä, joten sitä ei oteta nyt huomioon. Katsotaan ensin peruskodinkoneiden keskikulutuksia, jotta tiedetään millä voisi teoriassa edes olla merkitystä. Käytän hyväksi Vattenfallin sivuillaan ilmoittamia kodinkoneiden keskikulutuksia ja arvioin meidän taloutemme kulutuksen. Hinnoissa mukana energia ja sähkönsiirto.

 • Pesukone 30 €/vuosi
 • Tiskikone 20 €/vuosi
 • Ruuanvalmistus (uuni, liesi, kahvinkeitin, mikro) 150 €/vuosi
 • Jääkaappi-pakastin 40 €/vuosi
 • Sauna 80 €/vuosi
 • Lattialämmitys 250 €/vuosi
 • Valaistus 20 €/vuosi
 • Ilmanpuhdistin 50€/vuosi
 • Viihde-elektroniikka  (Tv, digiboksi, modeemi, tietokone) 110 €/ vuosi
 • Muut laitteet (imuri, hiuslaitteet, hammasharja, laturit) 10 €/vuosi

Yhteensä 760 euroa eli kulutus uusimman laskun mukainen. Sinänsähän tuo meidän lasku ei ole mitenkään poikkeuksellinen, koska esimerkissä lasketun nelihenkisen perheen vuosilasku ilman lämmitystä on 720 ja meillä mukana tuossa vielä lattialämmitys, joka vie kolmasosan sähköstä.

Jos mietitään yksittäisiä laitteita, onko mikään voinut tuoda 280 euron vuosikasvun? Pesukoneen olisi pitänyt pyöriä lähes viisi kertaa enemmän. Ei vauva nyt niin paljon enempää tuo sotkua. Ruokaa olisi pitänyt tehdä tuplasti enemmän. Edelleen teen kerran päivässä lämpimän ruuan. Viihde-elektroniikkaa olisi pitänyt myös käyttää tuplasti. Vertailukaudella olin jo äitiyslomalla, joten ero tuskin on niin suuri. Lisäksi kesällä tulee oltua enemmän ulkona. Saunassa ollaan käyty saman verran kuin ennenkin, joten jäljelle jää lattialämmitys. Selviää, että meillä on sähkökäyttöinen lattialämmitys, jota pidetään termostaatin avulla päällä tarvittaessa. Mieheltä asiaa tiedustellessa selviää myös, että jossain vaiheessa on tehoja lisätty yksi pykälä. Voiko noin pieni muutos vaikuttaa summaan noin paljon? Käännetään pykälä takaisin ja seurataan kulutusta kuukausi. Pääsemme itse tarkastamaan mittarin lukemat, joten tulos selviää kuukauden kuluttua.

Sähkö muuten on asia, josta en jaksa lähteä turhia nillittämään. Kunhan laitteet suljetaan, kun niitä ei käytetä, valot sammutetaan, kun huoneissa ei olla, saunaa ei lämmitetä turhaan tai telkkari ei pauhaa yksinään.  Näistä luvuista huomattiin, että ilmanpuhdistaja, joka meiltäkin löytyy, vie melkoisesti sähköä. Täytyy putsata omamme ja pitää sitäkin päällä vain tarvittaessa. 

Noita sähkönkulutuksia tutkaillessa löytyi Vattenfallin sivuilta myös hyviä sähkönsäästövinkkejä ja tässä muutama poiminta, jotka soveltuvat meidän pesueelle.

 • Kytkimellinen jakorasia käyttöön
 • Saunan ja suihkun jälkeen tuulettaminen ristivedon avulla, vähemmän lattialämmitystä
 • Tarkista kylmälaitteiden lämpötilat erillisellä mittarilla, ja säädä oikeaksi
 • Kaikkia vaatteita ei tarvitse pestä yhden käytön jälkeen, tahrattomille riittää tuuletus
 • Vesilaseile ja muille vähemmän likaisille asioille riittää huuhtelu konepesun sijaan
 • Isompien ruokaerien tekeminen säästää aikaa ja energiaa, jälkilämmöissä paistuu vaikka sämpylät

Tämä ei ole maksettu mainos, mutta lisää Vattenfallin vinkkejä erityisesti sähkölämmitteiseen kotiin löytyy täältä ja täältä. Jossain vaiheessa voisi myös kilpailuttaa sähköyhtiöt.8 kommenttia:

 1. Löytyykö Vattenfallilta (lähes) reaaliaikaista sähkönkulutuksen seurantaa? Ainakin Helsingin energia ja Fortum tarjoavat asiakkailleen netissä palvelun, jossa voi seurata omaa sähkönkulutusta jopa tuntitasolla muutaman päivän viiveellä.

  Itse aina satunnaisesti tarkistan sähkönkulutuksemme sieltä. Erityisesti kesällä olemme paljon poissa kotoa ja laitteista päällä ainoastaan jääkaappi-pakastin-yhdistelmä. Tästä saan sen ihan peruskulutuksen.

  Sauna vie meillä sähköä ja talvella sähkölasku onkin tästä syystä isompi kuin kesällä. Myös "pyykinpesuaikani" näkyy kulutuskäyrässä, mutta ei mitenkään huolestuttavasti.

  Kulutuskäyrää seuraamalla huomaan selkeästi milloin meillä on esimerkiksi viikonloppuisin herätty :)

  tp

  VastaaPoista
 2. Meillä näkee lukemat suoraan mittarista. Sitähän vois seurata hetken vähän aktiivisemmin ja tutustua niihin vaikuttaviin tekijöihin. Hyvä idea.

  VastaaPoista
 3. Varmastikin tämä asia on teilläkin hoidettu, mutta mainitsempa kuitenkin kun ei jutussa ollut. Jääkaapin ja pakastimen virrankulutukseen voi vaikuttaa putsaamalla kerran vuodessa lämmönvaihtimen ritilä koneiden takaa. Joskus mittasin pitkään putsaamatta olleiden koneiden virrankulutuksen ennen/jälkeen putsauksen ja kulutus laski 17% ritilät imuroimalla. Eihän siinä nyt hirmuisista summista puhuta, mutta maailma pelastuu kun ei tuhlata energiaa ;)

  VastaaPoista
 4. Olen kuullut kauhutarinoita lattialämmityksestä, jota on pidetty hieman lämpimämmällä esim. talvikuukausina. Sen kyllä pitäisi näkyä melko reippaasti sähkölaskussa. Toki nyt on juuri kesä eletty niin en tiedä, miksei termostatti ole hillinnyt lämmitintä?
  Jään mielenkiinnolla odottelemaan selvityksenne tuloksia :) Yllätysisot sähkölaskut ovat kauheita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Termostaatti varmaan hillitsi, mutta oli vaan liian lämpimällä. Meillä on kylpyhuone asunnon varjoisolla puolella, niin kesän aurinko ei kovasti vaikuta.

   Poista
 5. Lattialämmitys on kyllä melkoinen mukavuustekijä mutta samalla sähkösyöppö.. Meillä kävi muuten vedenkulutuksen kans positiivinen yllätys kun naapurit olivat pelotelleet kovilla lisälaskuilla: me saimme hyvityslaskun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja olisikin pelkkä mukavuustekijä. Meillä ei ole patteria kylpyhuoneessa, niin tarvitsemme lämmitystä kosteuden poistoon.

   Poista