lauantai 10. syyskuuta 2016

Kilot vyötäröltä lompakkoon: sokeriaddikti ilmoittautuu

Kaksi kuukautta sitten aloin säännöstelemään herkkujen määrää tajuttuani todellisen kulutuksen perheessämme. 10€/henkilö/viikko on ollut nyt herkkubudjettina ja viime kuussa vähemmänkin. Tavoitteeseen on jotakuinkin päästy. On tunnustettava, että tiukkaa tekee. Himoitsen makeaa lähes koko ajan. Varsinkin iltaisin on täysi työ pitää itseni poissa kaupoista. Nyt on myönnettävä: olen sokeriaddiksi. 

Jokin muutos on tehtävä. Voisimme vähentää herkkusummaa lisää tai ottaa karkkipäivän käyttöön. Ehkä voisin antaa itselleni luvan herkutella, niin kauan kuin imetän? Ei, tuntuu, että ainoa tie on olla hetki kokonaan ilman sokeria. Olen aikaisemmin polttanut tupakkaa ja huomannut, että mitkään vähentämiset eivät auta, koska silloin odotan vain seuraavaa "fiksiä". Minulla on näissä asioissa kaksi vaihtoehtoa, ei ollenkaan tai täysillä. 

Tässä elokuun herkut kahdelta ihmiseltä. Suluissa edellinen kuukausi.
 • 46 suklaa-/lakritsipatukkaa (vert. 50)
 • 4 suklaalevyä (vert.  4)
 • 8 1,5 litran colaa (vert. 6)
 • 35 tikkaria (vert. 71)
 • 6 Omar-/berliininmunkkia/donitsia (vert. 6)
 • 0 tummasuklaalevyä (vert. 0)
 • 6 irtojääätelöä (vert. 0)
 • 2 karkkipussia (vert. 0)
 • 2 jäätelöpakettia (vert. 3)
 • 0 keksipakettia (vert. 0)
 • 0 Isompaa leivonnaista (vert. 2)

Tuo määrä ei niinkään hirvitä vaan se, kuinka paljon ajatukseni pyörivät herkuissa. 

Jotenkin uskon, että paheiden määrä on vakio. Voisiko tuon paheen kääntää positiiviseen addiktioon, kuten vaikka terveellisiä elämäntapoihin tai ylipäätänsä elämäntaparemppaaan, johon kuuluu lisäksi nämä talousasiat, kodin  järjestely ja urasuunnitelmat?

Toistaiseksi olen ihan normaalipainoinen, koska liikun suhteellisen paljon ja imetään. Äkkiäkös se muuttuu, kun lopetan imetyksen, menen töihin ja päivisin istun toimistolla kuluttamassa penkkiä ulkoilun sijaan. Parasta tehdä asialle jotain pian. Kerään vielä muutaman viikon rohkeutta ja sitten heitän hyvästit sokerille joksikin aikaa.
13 kommenttia:

 1. On nuo määrät kyllä aika isoja vieläkin =D Mielestäni riittää että ostaa pari herkkua viikonlopuksi. Me ostamme aina lauantaina kun teemme viikon ruokaostokset yhden herkun jonka sitten jaamme. Väliillä s se on keksipaketti ja välillä karkkipussi. On toiminut hyvin.

  Mielestäni tuo on väärä tapa lopettaa yhtään mitään että "odottelee vielä hetken ja sitten vasta lopettaa". Cold turkey on paras tapa mikä toimii. Muuten se "kohta" siirtyy ja siirtyy.

  VastaaPoista
 2. Kaikki tai ei mitään voisi kyllä toimia. Itse en niinkään karkkeja ole kuluttanut, mutta joka päivä oli saatava jokin pulla, viineri ym. Tämän vuoden puolella sairastuin ja jouduin jättämään kotimaiset viljat, suklaan ja rasvaset ruuat. Sokeria ei tarvinnut jättää, mutta enää ei voinut syödä mitään herkkuja. Välillä olen saattanut retkahtaa syömään esim pullan, mutta pari päivää sen jälkeen on oireita (mm kipuja, ja yöt menee valvoessa) niin kivasti kyllä muistuttaa, ettei kannata syödä.
  Nyt tästä on jo useampia kuukausia kun jätin nuo eikä edes tee mieli pahemmin herkkuja. Yhdenlaiset keksit menee, joita syön ehkä paketin (9 kpl/paketti) viikossa, jos sitäkään.

  Toisaalta kerralla lopettamisen sijaan pikku hiljaa vähentäminen voisi olla hyvä vaihtoehto, jos se itselle sopii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tätä vähentämistä kokeiltu. Parempi olla seuraavaks kokonaan ilman. On vaan hankalaa, kun mies syö herkkuja ja tuosta listasta vähintään puolet on hänen...

   Poista
 3. Syötkö aamupalaa ja muutenkin säännöllisesti päivän aikana? On nimittäin tutkittua, että aamupalan poisjättäminen lisää verensokerin vaihtelua ja lisää etenkin ilta-aikaan herkuttelua. Itselläni auttoi se, että ryhdyin syömään säännöllisesti. Toisaalta olet imettävä äiti ja tuo taitaa olla aikasta normaalia... Lapsi nappaa sinusta energiat, joita on helppo korjata herkuilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syön aamupalan kasin aikaan, lounaan klo 11, välipalaa kahdelta, illallisen viideltä ja iltapalaa vielä kasin aikaan eli muuten aika oppikirjamaisesti. Herkkuja en vedä pitkin päivää vaan yleensä vaan lasten mentyä nukkumaan. Ja kun juttelee muiden äitikaveteiden kanssa, ei tämä ole mitenkään poikkeuksellista toimintaa. Se on just niin, että nyt tarvitsen huomattavasti enemmän energiaa kuin normaalisti ja otan sen sitten herkuista. Siinä mielessä en ole huolissani, että edellisen lapsen kohdalla, herkuttelu palautui normaaliksi imetyksen päätyttyä. Lähinnä nyt vaan ärsyttää, että olisi hyvä tilaisuus vähän laihtua ja toisaalta säästää rahaa.

   Poista
 4. Kirjoitettuna nuo määrät kuulostavat hurjalle, mutta kuukausi on pitkä aika ja itselläkin menee melko varmasti noita määriä. Voisi ottaa itseasiassa tutkailun alle nuo herkkumäärät itselläkin. Opin anopilta sellaisen kikan, että asettelee tosi ohuita porkkananpaloja ja muita hedelmän paloja ja pähkinöitä hienoihin astioihin tarjolle. Snäkkäilee sitten niitä :) Tulee nopeasti täyteen ja vaikka esim. kuivatuista hedelmistä sitä sokeriakin kyllä tulee, ehkä saa jotain ravintoaineitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tota oon itsekin miettinyt, että kurkkua ja porkkanaa valmiiksi pilkottuna jääkaappiin. Ja ehkä itsetehtyjä minilihapullia tai muita pikkusuolaisia.

   Poista
 5. Suosittelen sinulle lämpimästi sarjakuvaromaania: Sokerihullu (Hanna Koljonen). Hae vaikka kirjastosta ja lukaise läpi - ei ole paksu. Kirja on omaelämänkerrallinen ja kertoo yhden tarinan sokeririippuvuudesta ja antaa muutenkin tietoa sokerista itsestään. Ainakin omat silmäni kirja avasi ja laittoi ajattelemaan tarkemmin sokerinsyöntiä ja sen vaikutuksia.

  Minäkin kannatan kyllä ihan kokonaan sokerin jättämistä pois. Se himo menee ohi muutamassa viikossa. Voisitko vaihtaa sokerit ehkä hieman rasvaisempiin tuotteisiin, että saat imetykseen energiaa? Täyteläinen raha pitää kylläisenä pitkään. Kerman ja marjojen/hedelmien kanssa se on oikea herkku jo itsessään - lisättyä sokeria se ei edes tarvitse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raha on toki täyteläistä, mutta ajattelin tässä kohtaa kuitenkin rahkaa :)

   Poista
  2. Täytyypä hommata tuo kirja käsiini. Kiitos vinkistä.

   Poista
 6. Mulle ei kyllä herkuissa ja sokereissa toimisi liika ehdottomuus. Vähentäisin, jos kokisin sokerin käytön ongelmalliseksi, mutta en lopettaisi. Ehkä mäkin sitten olen jotenkin koukussa sokeriin, vaikka annostukseni pientä onkin. :) Tällä hetkellä mulla menee yksi suklaapala/ pikkunen kaurakeksi/ muu vastaava joka päivä, ja sitten satunnaisesti vähän jätskiä ja limsaa ja karkkia ja perus(sokeroitua)jugurttia, keskimäärin yks tollanen lisäherkku joka toinen päivä. Lisäksi saan kaipaamaani makeutta syömällä banaanin per päivä.
  Jos se ehdoton "ei mitään!" ei toimi, kokeile onnistuuko terveellisemmillä herkuilla korvaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tammi-maaliskuun kokonaan ilman sokeria. Sinäänsä meni helposti, mutta tasasesti tuli kyllä himoja ja sitten ärsytti kun ei saanut syödä. Olen tässä yrittänyt tutustua terveellisempiin herkkuihin. Raakasuklaat sun muut on vaan niin kalliita, että ei pysty enempää niihin satsaamaan. Pakkasessa on myös mansikoita ja mustikoita, mutta yritän niitä vähän säännöstellä, että riittäisi talveksikin.

   Poista