sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

32 tunnin ja 1000 euron erehdys

Luotako palkanlaskijaasi tai aikaleimoihin, joilla työaikaa seurataan? Ei ehkä kannata.

Olen itse toiminut palkanlaskijana joskus edellisessä elämässä ja tiedän kuinka helppoa on laskea tunnit väärin käsin kirjoitettujen tuntilappujen perusteella. Kun vielä mukana on erikoistatapauksia kuten matkakorvauksia, pekkasia, vanhempainvapaita tai osa-aikaista työaikaa, virheitä sattuu. Valitettavasti palkkalaskelmat ovat usein todella sekavia ja vaikealukuisia, jolloin virheen todentaminen jää aavistuksen varaan.

Melkoinen Kiky-vähennys


Itselläni on nyt kuukausipalkka ja vaikka olenkin tehnyt välillä 60 ja välillä 80 prosentista työaikaa, laskelmat ovat täsmänneet. Ongelma onkin tällä kertaa aikaleimoissa.

Viime viikolla tulin eräänä aamuna töihin ja laite näytti vajaata neljääkymmentä tuntia ylitöitä. Päivän päätyttyä tunteja oli enää 20. Päivän aikana olin saanut viestin, että minulta vähennetään tunneista viisi kikyn vuoksi. Totta kai reklamoin asiasta ja sain paluupostissa viestin, jossa kehotettiin katsomaan reportista kuinka tuntini olivat olleet viime aikoina kakkosella alkavia.

Laskeskeltuani tunteja tarkemmin, syyksi ilmeni koneen muuttaneen työaikani aiemmalta jaksolta 80 %:sta 100 %:ksi, jolloin tietenkin viikottaiset vapaapäivät olivat rokotteet saldoa.

Lopulta minulle hyvitettiin 18 tuntia kuukautta aiemmin hyvitettyjen 18 tunnin lisäksi. Tämä ei ole suoraan linkissä palkkaan, mutta sitäkin suuremmin vapaa-aikaani. Kone meinasi maksaa minulle 32 tuntia pois perheeni luota tai rahaksi muutettuna noin 1000 euroa! Vaikka tällä kertaa olin tarkkana ja vahinkoa ei tapahtunut, luotto meni ja ärsytys jäi huonosta kohtelusta. 

Olkaa siis tarkkoja palkkojen ja työaikojenne suhteen. Ihmiset tekevät virheitä ja joskus myös ihmisten rakentamatta koneet. Onko sinulla sattunut virheitä palkassa tai huomaisitko sitä palkkakuitistasi?5 kommenttia:

 1. 32 tuntia on 5000 euroa? Eli tuntipalkka 156,25 € tai kuukausipalkka (160 h) 25000 €?

  Palkkojen oikeellisuudesta: Itse tarkistan palkkoja ja palkanlaskijan jäljiltä korjaan yleensä n. 5 virheellistä palkkanauhaa joka kuukausi. Ja varmasti virheitä jää minunkin jäljiltäni. Ja jos ajattelee aikaa ennen kuin minä aloin niitä tarkistaa, niin virheitä meni varmasti paljon enemmän läpi, koska yrittäjä itse ei varmasti osannut ottaa huomioon kaikkia niitä seikkoja, jotka minä osaan huomioida.

  Eli todellakin on syytä olla tarkkana palkkojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä lie ajatuskatko, mutta tonnihan tuossa piti olla. Kiitos kun huomasit, nyt korjattu.

   Poista
 2. No sellainen virhe aikanaan sattui että tein aiemmalla työnantajalla yhdessä vaiheessa pitkää päivää ja liukumia kertyi. En jonkin aikaa muistanut seurailla tuntien kerttymistä pankkiin kunnes tajusin että nyt on aika pitkään ollut saldona 99h. Sitä ääneen kun aloin ihmtelellä kahvituvassa niin selvisi että kellokortti ei laske isompia summia, vaan se täytyy manuaalisesti palkanlaskijan nollata ja aloittaa uudet kerääminen. Ja niitä minun leimauksia ei enää nähnyt mistään. Ehkä ehdin tehdä 4-10h ilmaiseksi...

  Tuokaan ei harmittanut niin paljon kuin se kun esimies sanoi ettei liukumia saa tulla ja niitä on nyt pidettävä pois. Ja projekti jossa olin, oli vielä ihan vaiheessa ja loppukatselmus kolkutteli ovella.

  VastaaPoista
 3. Itselläni ylpät melkein aina maksettu väärin joten on ollut aina tärkeää opiskella miten ne maksetaan, tarkastaa palkkakuitti ja valittaa heti.

  VastaaPoista
 4. Tykkään pitää palkattomia vapaita ja aikanaan otin perjantaisin osapäiviä vapaaksi. Esimiehen ohjeiden mukaan tein poissaolokirjauksen järjestelmään ja laitoin mukaan tuntimäärän jonka olin poissa, palkkakuittiin tuo merkattu tuntimäärä oli tulostunut, mutta sen päivän kohdalta oli kuitenkin todellisuudessa veloitettu koko päivän palkka. Palkanlaskennasta sitten vahvistivat ettei kuukausipalkkalainen voi ottaa virallisia osapäivän palkattomia vaan se on joko täysi päivä töissä tai täysi päivä palkattomana.

  Olisihan tuo pitäny huomata summista joita velottivat, mutta palkkakuitti tosiaan on hieman epäselvästi muotoiltu meidänkin työpaikan tapauksessa :D Sain lopulta parin vuoden ajalta epävirallisia vapaapäiviä korvaamaan tuota aikaa jonka olin perjantaisin istunut palkatta työpaikalla.

  VastaaPoista