lauantai 12. marraskuuta 2016

Paluu töihin

Niin vain tämäkin äitiysloma käy jo viimeistä kolmannettaan. Minulle on ollut alusta asti selvää, että en jää pidemmälle hoitovapaalle. Tienaan meistä kahdesta enemmän ja hoitorahat eivät yksinkertaisesti kattaisi kulujamme, ei sinne päinkään. Muutenkin alkaa kotona pyöriminen jo kypsyttämään ja kaipaan aikuista seuraa ja uusia haasteita. Onhan tämä ollut ihanaa aikaa ja haikeus kasvaa, mitä lähemmäs töihinpaluu hiipii. Viimeinen kerta äitiyslomalla ikinä.

Mietin elokuussa erilaisia vaihtoehtoja lastenhoidon ja meidän aikuisten työmäärien suhteen. Nyt syksyn aikana on varmistunut seuraava järjestely:


1. Kuukausi

- minä töissä 3 pvä/vko
- mies töissä 4 pvä/vko
- mummi/mummit hoitaa lapsia 1 pvä/vko
- kerho jatkuu esikoisen osalta 3 pvä/vko
- Nettotulot ja -tuet yhteensä kahdelta 4200 €/kk

2-4. Kuukausi

- minä töissä 4 pvä/vko
- mies töissä 4 pvä/vko
- mummi/mummit hoitaa lapsia 2 pvä/vko
- kerho jatkuu esikoisen osalta 3 pvä/vko
- Nettotulot ja -tuet 4700-4800 €/kk

5. Kuukausi-elokuu

- mies isyyslomalla ja kesälomalla 10 vko
- minä kesälomalla 4 viikkoa, muuten töissä 5 pvä/vko
- Nettotulot ja -tuet 5200 €/kk

Vertailun vuoksi mainittakoon, että nyt äitiyslomalla yhteenlasketut nettotulomme lisineen ovat noin 4300/kk, ja ne olisivat noin 5300/kk, jos olisin kokopäiväisesti töissä.


Olen järjestelyyn varsin tyytyväinen. Myöhäistin töihinpaluuta muutamalla viikolla, koska aikaisempi paluu ei tuntunut hyvältä ja näin lapsia ei tarvitse laitaa vielä päiväkotiin. Esikoinen on ollut aiemmin, mutta nyt saa hänkin jatkaa vielä hetken kotona ja mummolassa. Tulee myös huomattavasti halvemmaksi jatkaa kerhoa.


Elokuussa tulot palaavat takaisin 5300 euroon. Vaikka tulot nousevat tonnilla nykyiseen verrattuna, nousevat kulutkin. Päuvähoitomaksu vie rahasta noin 500 euroa, ja ylimääräisiin bensakuluihin, muihin matkakuluihin, lounasruokailuihin sekä kampaaja- ja vaatekuluihin on myös syytä varautua. Eiköhän tuosta kuitenkin muutama satanen jää nykyistä enemmän minulle säästöön ja sitä kautta sijoitettavaksi.Kerho vai päiväkoti?


Esikoisen päiväkoti on nyt keskeytyksellä ja mietin, josko sitä olisi jatkettu tammikuussa. Koska kuitenkin tarvitsemme hoitopaikan vain yhdeksi tai kahdeksi päiväksi viikossa ja eläkkeellä olevat mummit ovat innokkaita auttamaan, päädyimme jatkamaan keskeytystä vielä kevään ajan. Lyhin mahdollinen hoitoaika olisi maksanut meille 140 €/kk ja myös noin 100 € kodinhoidontukia olisi menetetty. Nyt kun kerho jatkuu 2,5h×3 krt/vko, säästämme sillä 240 euroa kuussa ja varmasti lapsi saa tarpeeksi virikkeitä ja on tyytyväinen. Täällä missäpäin me asumme aamupäiväkerhot ovat maksuttomia. Mahtavaa palvelua kaupungilta!


Vielä loppuun on pakko todeta, että on kyllä suuri onni, että isovanhemmat ovat innoissaan hoitamassa lapsia. Mikä on sen parempi hoitopaikka kuin tuttu ja turvallinen mummola, jonne aina on tervetullut. Koska lapset menevät mielellään mummeille hoitoon, on itselläkin kevyempi mieli olla töissä. Päiväkotiaikakin koittaa, mutta onneksi varsinkin nuoremman kanssa ei vielä.

5 kommenttia:

 1. Nostan hattua päätöksellesi palata töihin pienen ollessa ilmeisesti noin vuoden ikäinen. Itse palasin töihin toisen lapsen ollessa 1v 8kk ja olin kyllä aivan valmis paluuseen.

  Monesti äitiys- ja vanhemmuuspalstoilla törmää kritiikkiin koskien tätä äitien töihinpaluuasiaa. Mielestäni sillä, että äiti palaa töihin ei ole mitään tekemistä sen kanssa millainen äiti on. Itse muun muassa koen nyt koittavan osittaisen hoitovapaan purun siten, että sen mukanaan tuoma helpotus entisestään taloudelliseen tilanteeseen, tuo myös rentoutta omaan olemiseeni ja siten auttaa minua olemaan tietyin tavoin enemmän läsnä lapsille ja olemaan myös rentona läsnä hetkessä, kun raha-asiat ja -huolet eivät vie ajatuksia niin täysin.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä. Vanhempainvapaan pituus on täysin yksilöllistä ja riippuu etupäässä äidin fiiliksistä. Myös toki lapsen tarpeet on otettava huomioon ja muut seikat kuten työ tai perheen taloustilanne vaikuttavat. Varmaan joku kauhistelee tätäkin nopeaa paluuta, mutta tämä ratkaisu on sopiva meidän perheelle. Välillä itsekin epäilen, että onko lapsen kannalta oikein olla ilman äitiä jo noin nuorena muutaman päivän viikossa. No onhan sillä isä ja tutut isovanhemmat. Me olisimme voineet pistää säästöt haisemaan, jolloin olisin voinut jäädä äitiyslomalle ehkä vajaaksi vuodeksi vielä, mutta samalla olisi kadonnut taloudellinen turva.

  VastaaPoista
 3. Laitatteko lapsilisät lapsille säästöön vai omaan käyttöön?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä ole korvamerkattu. Laitamme lapsille säästöön yhteensä 80€/kk, vaippoihin menee 60 € ja ruokiin ja muihin tarvikkeisiin satanen. Siinähän ne lapsilisät jo olivatkin. Tällä hetkellä tulevat minun tililleni, mutta koska maksan enemmän ruokatilille, siirtyvät käytännössä sinne.

   Poista
 4. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Eikä nettotulotkaan paljoa vähenny vaikka et olisi 100% työajalla.

  VastaaPoista