perjantai 25. marraskuuta 2016

Naiset bloggaa säästämisestä, miehet sijoittamisesta

Kun aloitin blogin kirjoittamisen, ajattelin että naiset eivät juurikan kirjoita talousasioista. Olin väärässä. 

Päätin vähän tutkailla blogilistani blogeja ja listata talousbloggaajien erityispiirteitä. Kävin pintapuolisesti listaltani läpi 43 viimeisen kahden kuukauuden aikana päivitettyä blogia. Blogeista löytyi vaihtelevasti tietoa kirjoittajista, enkä lähtenyt sen ihmeellisemmin lukemaan uudestaan kaikkia tekstejä. Kaksi tyypillistä talousbloggaajaa


Kolmekymppine mies, joka bloggaa sijoittamisesta. Blogia hän on pitänyt vajaa kolme vuotta ja kirjoittelee muutamia kertoja kuussa. Sijoittamisen avulla hän tavoittelee taloudellista riippumatomuutta. Henkilökohtaista elämäänsä hän ei halua raottaa blogissaan. Varallisuutta hänelle on kertynyt 150 000 euroa, josta suurin osa on kiinni osakkeissa, indeksirahastoissa ja asunnoissa. Hän käy töissä ja tienaa nettona vajaa kolmetuhatta euroa.


Hieman päälle kolmekymppinen nainen, joka blogaa säästämisestä. Säästämisen ohessa hän kokeilee sijoittamista ja pyrkii maksamaan loput velat pois. Blogia hän on kirjoittanut vähän päälle vuoden ja kirjoittaa kerran tai kaksi viikossa. Tavoitteena hänellä on taata taloudellinen turva perheelle. Varallisuutta tälle naiselle on kertynyt noin 20 000 euroa, joskin myös velkaa on hieman opintolainojen tai luottokorttien muodossa.  Suurinosa sijoituksista on suunnattu rahastoihin, mutta myös osakkeet kiinnostavat. Tämän työelämässä olevan äidin
 nettotulot ovat noin 2300 euroa.
Naisia ja miehiä yhtä paljon


Keskimäärin miehet bloggaavat enemmän sijoittamisesta ja naiset säästämisestä. Puhtaasti sijoitusblogeiksi luokittelin parikymmentä blogia, joista vain muutama oli naisten kirjoittamia. Naisten kirjoittamissa blogeissa 
teemoina näkyivät säästäminen, rahankäyttö, velattomuuteen pyrkiminen ja sijoittaminen. Kokonaisuudessa oli vain muutama blogi, joissa ei kirjoitettu sijoittamisesta ollenkaan. 


Niistä bloggaajista, jotka ilmoittivat ikänsä, noin kaksi kolmasosaa oli kolmekymppisiä. Perhetaustaa löytyi monenlaista; yksi-kolme lasta, lapsettomia, sinkkuja, naimisissaolevia, eronneita. Suurinosa bloggaajista oli työelämässä, mutta mukana on myös vanhempainvapaalla olevia, opiskelijoita, työttömiä, osa-aikatyöntekijöitä ja vuorotteluvapaalaisia. Vain muutama bloggaaja ilmoitti koulutustaustansa tai alansa.


Noin puolet bloggaajista ilmoitti varallisuudestaan. Osalla kyse oli säästöistä, osalla nettovarallisuudesta ja osalla omaisuudesta. Summat vaihtelivat nollasta puoleen miljoonaan. Varallisuus oli keskimäärin vajaa satatonnia siitä ilmoittaneilla.


Nettotulot löysin 17:sta blogista ja ne olivat keskimäärin 2400 euroaUsein sijoitusbloggaajat eivät ilmoittaneet tulojaan tai menojaan. Huomasin, että useassa tapauksessa nettotulot sisälsivät palkan lisäksi myös muita tuloja kuten lapsilisiä, elatusmaksuja ja lisätienestejä. On kannustavaa huomata, että vaurastuminen ei tarkoita aina suuria tuloja, vaan ennen kaikkea järkevää rahankäyttöä.


Blogia on kirjoitettu keskimäärin noin puolitoista vuotta. Uusia, alle puoli vuotta vanhoja blogeja oli kahdeksan. Vanhin blogi oli Laiskan sijoittan-blogi, joka on pyörinyt jo vuodesta 2009. En ottanut tässä huomioon, jos joku on ennen pitänyt toista blogia. Keskimäärin kirjoituksia kuussa tänä vuonna kertyi kuusi. Ahkerin bloggaaja oli allekirjoittanut, joka keskimäärin oli julkaisuut 17 kirjoitusta kuussa (pitäisiköhän vähän vähentää).


Blogeista löytyi monenlaisia tavoitteita. Yleisimpiä olivat taloudellisen riippuvuuden ja sitä kautta työelämästä poisjäämisen tavoittelu ja taloudellisen turvan saavuttaminen. Kaikki kirjoittajat ovat kiinnostuneita parantamaan rahatilannettaan. Tämä tarkoittaa toisilla veloista eroon pääsemistä, toisilla elintason nostamista ja toisille varallisuuden kasvattamista. Elintason parantamiseksi koettiin töiden vähentäminen tai lopettaminen, matkustelu, uusi asunto, velattomuus, huolettomuus tai puskurirahaston kasvattaminen.


Itselleni tästä talousbloggaajien yhteisöstä on tullut tärkeä. Koen samaistumista jollain tasoilla lähes kaikkiin blogeihin. Monet elävät samassa elämäntilanteessa; on asuntolainoja, lapsia ja töitä. Lähes kaikki ajattelevat rahasta samalla tavalla, sitä halutaan käyttää järkevästi. Talousbloggaajat ovat ahkeria kommentoijia. He antavat hyviä vinkkejä ja kyseenalaistavat erikoisia päätöksiä. Hankalina hetkinä saa takuuvarmasti kannustusta ja tukea. 


Onko keskivertolukija samanlainen kuin bloggaaja? 22 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen koonti blogeista =) Oma blogrollini käsittää ehkä enemmän sijoitusblogeja sillä tuo aihe kiinnostaa minua säästämistä enemmän. Tuntuu että oman säästämisen olen jo aika hyvin pystynyt maksimoimaan, joten pitää keksiä rahoille joitain hyviä sijoituskohteita. On mielenkiintoista lukea mitä mieltä muut bloggaajat ovat markkinoista, osakkeista ja muista sijoituskohteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin listaani mahtuisi vielä muutama sijoitusblogi. Nyt kuitenkin kiinnostaa enemmän säästämisen ja yleiset raha-aiheet. Voi olla, että muuttuu sitä mukaan kun omaisuus kasvaa.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen teksti, varsinkin kun itse olen niin uutukainen koko hommassa niin on hauska verrata itseä siihen yhteisöön johon joku päivä ehkä kuuluu. Olenkohan minäkin kuuden vuoden päästä kun 30 täytän ns keskiverto talousbloggaaja?

  Joitain yllättäviäkin seikkoja oli. Esimerkiksi tuo varallisuuden määrä tuntuu hurjalta! Lasketaanko tuohon esim. asunnon arvo? Sittenhän se voisi olla jo paljon enemmänkin?

  Moniin juttuihin osasin kyllä myös samaistua. Tuntuu että talousblogiyhteisössä tuetaan toisia ja autetaan ja neuvotaan jos on tarvis.

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut laskivat asunnon mukaan ja toiset eivät. Laskin vain kunkin ilmoittaman varallisuuden mukaan. Ja kuuden vuoden kuluttua sun varallisuus on kyllä reippaasti yli keskiarvon kun aloitat aikaisin.

   Poista
 3. Joskus tulee kommentteja anonyymeilta lukijoilta, mutta aika mystistä porukkaa he ovat. On kuitenkin kiva saada kannustusta myös toisilta talousbloggareilta. Ihmettelen kuitenkin, että muiden alojen bloggareita ei tunnu talousblogeihin eksyvän - ainakaan kommentoimaan.
  Oma huomio on, että naisbloggareilla on aika paljon lainaa ja he pyrkivät pääsemään siitä eroon. Miesbloggaajat taas ovat kiinnostuneita vivuttamaan velalla, eli hankkimaan sitä lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Naiset olivat paljon enemmän huolissaan lainoista, kun taas miehillä esim opintolaina oli vain hyvä juttu. Naisilla tuntui muita kulutusluottoja olevan enemmän, mikä taas johtuu blogien luonteesta.

   Poista
 4. Pakko kommentoida outona anonyyminä, että naisilla tuntuu olevan aika maltilliset suunnitelmat tulevaisuuden varalle, kun taas miehillä on "pää pilvissä". Kumpikaan ei ole huono vaihtoehto, mutta ehkä enemmän soisi jenkkiryylistä meininkiä, missä taivaskin tuntuu turhalta rajoitteelta. Typerintä on se, että "sijoittaa sen minkä pystyy häviämään", sillä sehän on aivan väärä mentaliteetti vaurastumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useampi nainen sijoitti vain muutamia kymppejä rahastoihin. Lisäksi säästettiin puskuriin ja Asp-tilille. Kertoo siitä, että naiset kaipaavat enemmän taloudellista turvaa. Miehillä oli myös enemmän rahaa käytössä ja siksi sijoitussummat suuremmat.

   Poista
 5. Kiva kirjoitus. Minä ainakin olen ollut tosi iloinen, kun olen päässyt 'piireihin'. Ensin kirjoitin täysin itselle, mutta nyt hohto on myös muiden blogien lukeminen. Lisäksi aluksi olin varma, että en kirjoita mitään muuta kuin rahasta, mutta ainakin minulla on siinä mielessä ote lisunut, että kirjoitan jo sujuvasti niitä näitä, asioita jotka ei oikeastaa blogiaiheeseen kuulu. Lisäksi aluksi yritin olla tosi neutraali, enkä ole laittanut blogiini edes sukupuolta. Nyt kirjoitan melkein mitä sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulta en tainnutkaan löytää viittausta sukupuoleen. Minulla on kuitenkin mielikuva, että olet mies. Jos oletkin nainen, menee keskiarvolaskut uusiksi mittavan varallisuutesi vuoksi?

   Poista
  2. Taidanpa sittenkin olla nainen. Nainen on niin kivaa olla!

   Poista
 6. Mielenkiintoinen yhteenveto! Kommentoin blogittomana ahkerana lukijana. Luen säännöllisesti tätä suomalaista talousblogivalikoimaa, eli hyvin monia noista oikealla olevasta blogilistastakin löytyvistä blogeista. Talous kiinnostaa minua aiheena jo koulutuksen ja työnkin puolesta, ja luen mielellään oman talouden hallintaan liittyviä juttuja. Minua ei juurikaan kiinnosta lukea blogeja, joissa keskitytään pääasiassa tekemään yksityiskohtaisia laskelmia eri sijoituskohteiden tuotoista ja tuottopotentiaaleista. Teen kyllä juuri sellaisia laskelmia omista sijoituksistani ja saatan unohtua pitkäksikin aikaa Excelin pariin niitä pyörittelemään, mutta minua ei innosta lukea sellaista blogeista. Niitä juttuja löytyy kyllä muutoinkin talousmediasta ja analyytikoilta. Eniten minua kiinnostavat jutut, joissa jollain tavalla käsitellään taloudenhallinnan ja vaurastumisen psykologista puolta. Pohdintaa taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun motiiveista ja vaikutuksista. Kirjoituksia siitä, miltä tuntuu edistää omaa vaurastumistaan ja millaista elämää tavoittelee. Yleistä pohdintaa talouteen liittyvistä aiheista. Ajatuksiin ja fiiliksiin on usein helppo samaistua, vaikka bloggaajan taloudellinen tai muu elämäntilanne olisikin ihan erilainen kuin oma. Kiitokset siis kaikille teille, jotka näitä kivoja blogeja jaksatte kirjoittaa! Minun tulee liian harvoin kommentoitua, vaikka usein saatan myöhemminkin pohtia jotakin kirjoitusta ja palata lukemaan sen uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen ihan samoin! Blogit ovat kuitenkin tiedon jakamisen lisäksi viihdettä. Minua kiinnostaa, miten ihminen pääsee tilanteeseensa arjessaan, minkälaisia valintoja hän tekee, jotta rahaa jää yli kulutuksen.

   Poista
  2. Samoja ajatuksia myös minulla. Ja kiva, että kommentoit!

   Poista
 7. Kiinnostavaa tosiaan, kiitos tästä! Samansuuntaista mutua on itselläkin ollut, mutta jotain yllättävää tosiaan tässä nyt on.
  Itse seurasin aluksi vain sellaisia säästöblogeja, jotka ei ollut painottunut sijoittamiseen tai ylivelkaantumisen velkojenmaksuun. Myöhemmin aloin kiinnostua näistäkin.
  Hätkähdyttävintä musta on tuo naisten varallisuuden pieni määrä, vain 20 000 €, varsinkin kun sitten vielä on velkoja. :( Siis onhan sinänsä 20 000 € ihan hemmetisti rahaa, mutta jotenkin olin vääristyneesti kuvitellut, että suurimmalla osalla talousbloggareista sentään olisi sitä varallisuuttakin sitten kertynyt edes keskimääräisen suomalaisen verran.
  Itse koen olevani monessakin asiassa vähän erilainen kuin muut talousbloggarit, enkä oikein noihin listattuihin kategorioihin sopinut, mutta ainakin se yleisin yleistys osuu muhun, että olen kolmekymppinen nainen ja blogini on lähinnä säästöblogi. Ja mäkin tykkään kyllä kovasti lukea teidän muiden ajatuksia, vaikka ne, tai elämäntilanne, eroaisi omistani paljonkin!
  Lukijoista olisi tosiaan kiva tietää enemmänkin, varsinkin kun kommentoivat lukijat on vain osa lukijoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisilla on siksi niin pienet varat, koska mukana on myös velkaantuneiden blogeja, joissa varat ovat vain hyvin pienen puskurin verran. Miesten tilanne on erilainen, koska lähes kaikki kävivät kokopäivätöissä, kun taas naisissa oli vanhempainvapaalla olevia ja työttömiä. Täytyy tehdä uusi vertailu ensi vuonna ja katsoa paljon varallisuus on kasvanut.

   Poista
 8. Tutkielmasi lopputulos ei valitettavasti yllättänyt. Naiset sijoittavat ja ovat kiinnostuneet sijoittamisesta vähemmän kuin miehet. Siitäkin on tehty tutkimuksia.

  Juuri sen vuoksi aloin pitämään blogia, jos vaikka saisin edes muutaman naisen tai nuoren innostumaan sijoittamisesta.

  Olen tutkielmasi perusnaisblogaajaa noin 10v vanhempi ja toivonmukaan siis hyvä esimerkki siitä, että oikeasti säästämällä ja sijoittamalla nykyiset 30v perusnaisblogaajat olisivat vähintään asemassani tai paremminkin 10v kuluttua; velaton asunto ja sijoitettavaa varallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Tässäkin näkyy hyvin naisten ajattelu eli velaton asunto on tärkeä. Miehet mieluummin lyhentää asuntolainaa minimisummalla nyt kun korot ovat matalat ja käyttävät ylimääräiset rahat sijoituksiin. Mutta hyvä, että mukana on myös vähän kokeneempiakin naissijoittajia inspiroimassa muita.

   Poista
 9. Tässä tuli paljon mielenkiintoista dataa, kiitos!

  Mun oma mielikuva tän genren blogeista ja niiden kirjoittajista oli hyvinkin samoilla linjoilla, vaikka en oo koskaan älynnyt tehdä kirjallista yhteenvetoa. Aika harva ominaisuus tuosta tyypillisestä naisbloggaajasta tosin sopi itseeni, mikä johtuu varmaan "nuoresta" 25-vuoden iästä. Tärkein eli ajatusmaailma kuitenkin sopi, eli todennäköisesti edustan tuota tyypillistä naisbloggaajaa 5-10 vuoden kuluttua.

  Ja on tää kyllä huippuyhteisö :) kommentit ovat parasta, mutta sekin lämmittää kun näkee kuinka monet ovat käyneet postauksia lukemassa! Ja koska seuraan jo varmaan yli 25 blogia aktiivisesti, niin uutta sisältöäkin on aika usein luettavana. Äläkä sinäkään turhaan mieti vähentämistä, projektiasi on mukava seurata ja sisältö ei koskaan tunnu väkisin pakerretulta vaikka postaustahtisi on päätä huimaava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Mulla on koko ajan 30-40 luonnosta odottamassa, että ehdin vain kirjoittaa. Mukavaa puuhaa vauvaa nukuttaessa.

   Poista
 10. Mielenkiintoinen ja osuva havainto tuo, että miehet kirjoittaa sijoittamisesta ja naiset säästämisestä; ihan niin kuin miehet ovat kokkeja ja naiset keittäjiä. Kiitos muutenkin hyvästä ja mielenkiintoisesta blogista, niin tervetullutta että naiset kirjoittavat työstä ja taloudesta Onnea kuusivuotissuunnitelman toteutukseen!

  VastaaPoista