lauantai 18. helmikuuta 2017

Miksi taloudesta blogataan anonyymisti?

Minun blogianonymiteettini on ollut koetuksella viime aikoina kahdesti.

Ensimmäisellä kerralla onnistuin lähettämään viestin kaikille Twitterin käyttäjille, joilla on puhelinnumeroni, että Kuusivuotissuunnitelma on nyt liittynyt Twitteriin. Suoraa linkkiä minuun tai sisältöä ei Twitter-tilillä tuolloin ollut, joten suurempaa vahinkoa tuskin tapahtui. Hups!

Toinen kerta tapahtui muutama päivä sitten, kun onnistuin jakamaan henkilökohtaisella facebooksivullani blogipostauksen blogin oman fb-sivun sijaan. Huomasin asian vasta kun kaverini tykkäsi linkistä. Tuplahups!

Miksi blogini ja lähes tulkoon kaikki seuraamani talousblogit ovat anonyymejä? 

Itse en halua ihmisten etenkään työpaikallani tietävän henkilökohtaista asioistani liikaa. En ole ketään haukkunut blogissani tai arvostellut työnantajaa, joten siinä mielessä en muiden reaktioita pelkää. Kai sitä vain haluaa pitää jonkun suojan, kun aamulla työpaikan ovista sisään astuu.

En ole jakanut itsestäni juuri mitään somessa, enkä halua räjäyttää kaikkea auki avoimella blogillakaan. Olen kertonut blogista perheenjäsenille ja muutamille ystäville, joiden kanssa muutenkin saatan keskustella rahasta. Vaikka kannustan avoimuuteen talousasioissa, on rajansa ja paikkansa silläkin.

Tässä blogissa kaikki pyörii rahan, sijoittamisen, uran ja säästämisen ympärillä, vaikka elämässäni on paljon muutakin. Tämä saattaa jäädä jollekin epäselväksi, ja blogi onkin vain osa totuutta. En halua luoda itsestäni kuvaa ahneena pyrkyrinä, kun koen olevani kunnianhimoisen säästäjän lisäksi ennen kaikkea äiti, vaimo, ystävä ja tytär.

Jos sinä lukija tunnistat minut joko tekstien tai näiden somelipsahduksieni perusteella, toivoisin että kertoisit siitä minulle tai ainakin pitäisit identiteettini mahdollisimman suojassa.

Ps. Jotta elämä ei kävisi liian leppoisaksi, olen alkanut suunnittelemaan toisen blogin perustamista. Tuota blogia pitäisin ihan omalla nimelläni ja kirjoittaisin alaani liittyvistä aiheista. Kuinka sekaisin sitä menee kahden blogin ja ties kuinka monen some-kanavan päivittämisessä ja tekstien jakamisessa?31 kommenttia:

 1. Hupsista keikkaa! No eipä näköjään pahaa vahinkoa tapahtunut. Mieti miten sekaisin menet kahden blogin päivittämisestä =D

  Olen samaa mieltä, kyllä ihmisellä jotain yksityisyyttä saa nykyäänkin olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Vaikka voi olla, että päädyn pitämään toista blogia vain LinkedInissä.

   Poista
 2. Samoin haluan kirjoittaa blogiani anonyymina, vaikka tutut varmaankin osaisivat yhdistää aiheiden perusteella kuka blogin takana on.

  Tärkein syy anomuumina kirjoitteluun on juurikin se, että blogissa käsittelen hyvin avoimesti omaa talouttani enkä halua tuttujeni tai työyhteisöni tietävän liian yksityiskohtaisesti raha-asioistani.

  Toinen syy on se, että karsastan kaikenlaista some-julkisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo julkisuus on myös totta, en halua altistua kaikelle arvostelulle omana itsenäni.

   Poista
 3. Kun aloitin oman blogini, mietin pitkään kirjoitanko sitä anonyymisti vai en. Olen nimittäin sitä mieltä, että sanoma on aina uskottavampi ja kiinnostavampi, jos sen tekee omalla nimellä. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että osakekauppojen ja pankkitilin saldon kertomisesta saisi liikaa negatiivista palautetta töissä ja tuttavapiirissä. Kuten sanoit, raha-asioista tai sijoittamisesta bloggaaminen antaa ihmisestä helposti kylmän ja ahneen vaikutelman. Yllättävän monet keski- tai hyväpalkkaisessa työssä käyvät ihmiset tuskailevat rahojensa riittävyyden kanssa ja siinä ympäristössä vaurastumisesta kertominen luo vain kateutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Minäkin mielelläni tekisin tätä avoimilla korteilla, jos olisin varma että minut ymmärrettäisiin oikein ja sanomani nähtäisiin positiivisessa valossa, mitä se ehdottomasti omasta mielestäni on.

   Poista
  2. Niin ja lisäsin sinut omalle lukulistalleni. Samaa mieltä taloudellisesta tiippumattomuudesta ;)

   Poista
 4. Itselle anonyymiys oli myös selvä asia kun blogin perustin. Osittain johtuen siitä että olen muutenkin hyvin yksityinen ihminen ja en käytä somea juuri ollenkaan. Toisekseen haluan työn puolesta mahdollisimman vähän itsestäni tietoa internettiin, asiakkaani olisivat kyllä heti kartalla ja googlettamassa kaikki tiedot minusta mitä vain löytyy.

  Yksityiselämän puolella olen tullut kyllä avoimemmaksi talousasioissa ja kaikki läheiseni kyllä tietävät että minulla on velkaa jota maksan pois ja että muutenkin olen talouden kanssa skarpimpi kuin ennen.

  Ehkä erona onkin juuri se, että kun kerron ihmisille asioitani ns. face to face saan itse määritellä kuinka paljon kerron ja miten asian kerron. Jos kaikki tietoni olisi vapailla markkinoilla kaikkien saatavilla minulla ei olisi mitään kontrollia siihen kuka tiedot saisi näppeihinsä ja miten asiat silloin käsitetään.

  Lukijana minulle ei ole niinkään väliä onko kirjoittaja anonyymi vai ei.

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lukijana lähinnä ihailen rohkeutta kirjoittaa avoimesti omalla naamalla. Some-julkisuus ei houkuttele. Koska olen nyt jo päätynyt vauva.fi:n kynsiin, en todellakaan haluaisi sitä omalla nimelläni.

   Poista
 5. tein täysin saman virheen yhden kerran. Jaoin blogini Twitterissä väärällä selaimella, jossa oli avoinna henkilökohtainen tilini. Onneksi huomasin asian välittömästi jasen jälkeen puolipaniikinomaista poistamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ehti olla kirjoitus Facebookissa ehkä vartin. 15 katselua ehti tulla sinä aikana, eli kourallinen ihmisiä ehkä sai homman juonesta kiinni.

   Poista
 6. Olen pohdiskellut samoja juttuja, varsinkin, kun kirjoitan blogiini nyt myös tulevasta yrityksestäni. Muistelen, että ainakin P.Ohatta ja Nuuka ovat tulleet blogikaapista ulos yrityksen perustamisen aikoihin. On vaikeaa puhua yrityksestä anonyymisti.
  Itse en niinkään häpeile raha-asioitani tai niistä puhumista, mutta olen kokenut tuskastuttavan työlääksi miettiä raha-asioiden paljastamisen riskitekijöitä. Voiko joku hyötyä tai käyttää antamiani taloustietoja minua vastaan? Jos puhun kaikesta avoimesti, voidaanko minua jossakin tapauksessa vaikkapa kiristää antamieni tietojen perusteella? Liittyykö aiheeseen kyberuhkia tai identiteettivarkauden vaara? Mistä sitä tietäisi! Kaikkialla kehotetaan pitämään henkilökohtaiset tiedot salassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan myös tästä syystä minä en ole vielä kirjoittanut mitään entisestä yrityksestäni. On vaikea kertoa mitään, jos ei kerro edes yrityksen toimialaa. Ja toimiala paljastaa minusta jo melkoisen paljon.

   Poista
 7. Tää on jännä. Ihmiset kertoo perhe-elämästään, laihdutushankkeistaan ja vaikka mistä muusta intiimistä omalla nimellä - mutta ei rahasta.

  Jotenkin olisi vaan yksinkertaisempaa blogata omalla nimellä, mutta vielä en ole tohtinut tehdä muutosta. Ehkä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta saa ainakin tsemppausta ja rohkeuspisteitä, jos tätä ryhtyy avoimesti tekemään.

   Poista
 8. Suomalaiset ovat ikävä kyllä melko kateellista kansaa ja se kulkee melko syvällä. Ja se voi olla ehkä hieman parantunutkin viime vuosina, mutta pelko kateuden aiheuttamisesta on edelleen läsnä.

  Monessa muussa kulttuurissa osataan ihailla menestystä, meillä on vielä tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Välillä mietin blogin tekstienkin kanssa, että pitäisikö kirjoittaa enemmän mokista ja muista epäonnistumisista, jotta olisin muka jotenkin samaistuttavampi. Sitten muistan, että kirjoitan tätä nimenomaan itselleni tsemppausmielessä ja käsittelen negatiiviset asiat muulla tavalla.

   Poista
 9. Olin juuri hakemassa yhtä työpaikkaa, johon talousaiheisesta blogista olisi varmasti saanut plussapisteitä. Onneksi en avannut omasta blogistani vielä nimeä tai muuta, ennen kuin selvisi, että kyseisen duunin palkka olisi ollut huomattavasti matalampi kuin nykyisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo, ja itsellä paljastumisen vaara on suurin kun ystävät saattaa käyttää konettani kylässä ja tässä on aina ekana mun oma blogger tili valmiiksi avoinna. Samoin kun avaan kännykän selaimen, siellä on usein oma blogi näkyvissä :D

   Poista
  2. Mä oon myös miettinyt tuota työnhakujuttua. Joissain tilanteissa voisi blogista olla hyötyä työnhaussa varsinkin toimiessa rekryfirman kanssa. Ehkä tulevalle työnantajalle en suoraan lähtisi blogia jakamaan.

   Poista
 10. Itselläkin on tuo, etten missään nimessä kirjoittaisi omalla nimellä. Vaikken ole kirjoituksissani edes päässyt siihen pisteeseen, jossa kertoisin millainen sijoittaja varsinaisesti olen ja millaisia summia pyörittelen.
  Olen pyörinyt viime aikoina paljon eri sivustoilla, liittyen talouteen, rahaa, sijoittamiseen ja myös yrittämiseen. Eräällä sivulla (taisi olla harhakäynti suomi24.fi-sivulle) näin uuden yrittäjän tehneen hieman erilaisen mainoskikan, jossa hän kertoi arpovansa muutaman lahjakortin erinäisiin kauppoihin kaikkien niiden kesken, jotka laittavat hänen kotisivuillaan viestiä ja vastaavat muutamaan kysymykseen. En tiedä kuinka paljon hän sai yhteydenottoja nettisivujensa kautta, mutta se palaute ko. sivuilla oli ihan hirveää. Ihmiset nimimerkkien takaa huutelivat hänelle kaikenlaisia (törkeyksiä), johon tuo yrittäjä yritti kohteliaasti vastailla sopuisaan sävyyn. Tuskin kokeilee tapaa enää uudelleen..

  Skorpiotar
  pennistamiljoonaksi.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tää. Ihmiset on tosi armottomia netissä. En myöskään halua, että tuleva työnantaja Googlaa nimeni, ja osuma vie kaskustelupalstalle, jossa arvostellaan minua ulkonäöstä älykkyyteen.

   Poista
 11. Ai niin sitä vielä piti sanoa, että olen koittanut valita ne tutut huolella, kenelle uskallan osoitteen antaa, ja luotan siihen, että he pitävät salassa kuka olen. Mutta olen silti koko ajan ajatellut niin, että kaiken sisällön blogissani on oltava sellaista, että ei ole mikään katastrofi, vaikka henkilöllisyyteni paljastuisikin kaikille. Jos joku muu olisi kusipää, tai jos mä itse juuri mokailisin jotenkin tekniikan kanssa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mun kommentti piti olla jatkoa tälle kommentille, jonka joko blogger tulkitsi roskapostiksi, tai sitten itse kämmäsin pois :D ;

   Juu en ole kertaakaan pohtinut, pidänkö blogiani omalla nimelläni; en tietenkään!
   Tuntemattomien ihmisten pahantahtoisuus tuntuisi pahalta, jos se kohdistuisi täysin julkiseen minuun. Anonyymille bloggaajalle heitetyt ikävyydet taas ei juuri tunnu, kun saan olla anonymiteettini takana.
   Olen jakanut blogini osoitetta monille tutuilleni, mutta en ole silti linkittänyt sitä facebook-profiilissani, koska en haluaisi sitä ihan kaikille tietoon!
   Anonyyminä säilymisen halu ei minulla paljoakaan liity siihen, että en haluaisi muiden tietävän juuri minun tulojen, menojen ja omaisuuden määrää, vaan en mm. haluaisi ihan kaikkien sukulaisten ja työnantajien ja exien ja entisten koulukiusaajieni ym:den ihmisten tietävän vaikkapa sitä, että olen ollut masentunut, tai sitä, että olen työtön työnhakija, mutta en silti hae kokoaikatyötä, vaikka se on työttömyyskorvausoikeuden edellytys, vaan vain osa-aikatyötä.
   Jos siis pitäisin omalla nimelläni blogia raha-asioistani, siellä ei paljon muuta olisi kuin lukuja, koska syvempiä ajatuksiani tai tarkemmin elämäntilannettani en uskaltaisi paljastaa.
   En oikein voi kuvitella bloggaavani oikein mistään muustakaan asiasta omalla nimelläni, raha aiheena ei siis minulle ole mikään sen suurempi tabu kuin monet muutkaan aiheet. Mutta mitä järkeä sellaisessa blogissa olisi, missä kertoisin vain todella varovaisesti joitakin faktoja, ja jättäisin merkityksellisiä ajatuksia pois... No se voisi sitten kyllä ehkä olla joku tosi neutraali käsityöblogi, mutta kovin monilla muilla aiheilla en mitenkään haluaisi julkisuuteen.

   Mokista; mulla on meinannut pari kertaa käydä niin, että olisin kirjoittanut blogikommenttini omalla kokonimelläni (eikä mulla ole nimikaimoja) olevalla gmail-profiililla, sekä omaan blogiini, että jonkun teidän kollegan. Kännykässäni on nimittäin joku ihme ongelma, etten saa siihen vaihdettua tätä Violacea-profiilia, vaikka kuinka olen yrittänyt räpeltää. Niinpä luen blogeja paljon kännykällä, mutta kommentoin aina sitten vain pöytäkoneella myöhemmin. :)

   Poista
  2. Samaa mieltä tuosta(kin), että haluan kirjoittaa omia mielipiteitä ja ajatuksia, valottaa elämäntilannetta ja olla siinä mielessä avoin.

   Poista
 12. Aihe, jota itse miettinyt paljon! Miksei ihmiset uskalla seistä oman talouden takana? Itse en ole "omalla nimelläni" mutta kyllähän minut tuntevat osaisivat varmasti yhdistää. Itse en ole linkannut blogiani esim. Hlökohtiseen instagramtiliini syystä, että koen häpeää taloustilanteestani. Ehkä kun ollaan plussan puolella!😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sit aletaan pelkäämään sitä kateutta. Ei oo helppo olla avoin 🙄

   Poista
 13. Blogia kannattaa pitää nimellä vain ja ainoastaan silloin, jos se on samalla suorassa yhteydessä ansiotuloihisi tai yrittämiseen.

  Henkilökohtaisen päiväkirjan muodossa (vaikka blogi sisältäisikin myös ohjeita) kirjoitettu blogi - joka parhaimmillaankin tuottaa vain kahvirahoja kirjoittajalleen - ei milloinkaan ole anonymiteetin menettämisen arvoinen.

  Sillä ei saavuta mitään, ja negatiivinen paine ja tunne ovat sen jälkeen keskiössä, jos kirjoitukset saavuttavat suurempaa suosiota.

  Nimellä kirjoittamisen jälkeen itseään alkaa myös melkein tiedostamattaan sensuroida niin, että blogista muotoutuu lopulta mitäänsanomaton ja tylsä, koska ei uskalla jakaa totuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Juuri näinhän se on. Eli ehkä parempi itselle ja lukijoille, että anonymiteetti säilyy.

   Poista
 14. Bloggaan anonyymisti, vaikken toistaiseksi ole taloudesta kirjoitellutkaan. Koitan pitää blogini tyylin sellaisena, ettei siitä toisaalta haittaakaan ole, vaikka joku sattuisi tunnistamaan. En vain halua, että blogini esimerkiksi löytyy Googlella nimelläni hakiessa.

  Tulin tänne itse asiassa kyselemään anonyymien some-tilien perustamisesta blogille. :D Mitkä ovat ne jutut, mitä kannattaa huomioida, ettei kävisi noita väärällä profiileilla julkaisuja? Onko "turvallista" kuitenkin tehdä blogin FB-sivu samalla FB-profiililla, jota muutenkin käyttää? Eniten epäilyttää Instagram, ettei sieltä lähde sitten niitä "kaverisi käyttää Instagramia nimellä blaablaa"-ilmoituksia. Tietääkö joku onko tuo Instagramin ilmoitus kytköksissä nimenomaan siihen, jos on Instagram tili tehty FB-tunnuksilla? Jos kirjaudun Instagramista ulos ja teen uuden tunnuksen Instaramiin, niin toimisiko niin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista. Minä olen tehnyt FB:hen oman profiilin blogille. En ole varma onnistuuko sivun ylläpitäminen oman profiilin kautta anonyymisti. Olen huomannut, että parasta hoitaa päivittämiset laite- tai selainkohtaisesti. Mulla on esim. Kännykässä fb-sovellus liitetty omaan profiiliin ja selain blogiin. Kun jaan blogitekstin tuon selaimen kautta, menee automaattisestiblogin tilin kautta. Instagramista en tiedä, mutta Twitterissä on jatkuvasti muistettava tarkistaa kumpi profiili on käytössä.

   Poista