torstai 10. marraskuuta 2016

Esimiehen esimies

Avainkontakti uralla etenemisessä on oman esimiehen esimies. Itselleni kyseinen taho on jäänyt melko tuntemattomaksi. Saman pöydän ääressä olemme istuneet vain työhaastattelussa, jonka jälkeen olemme vaihtaneet muutamat moikkaukset käytävällä. Organisaatio, jossa työskentelen on varsin hierarkkinen ja siellä herkästi harrastetaan esimiesten jalustalle nostamista. Johtajatason henkilöitä arvostetaan, mutta myös pelätään. Heidän läsnäolostaan kuiskutellaan ja heille pokkuroidaan. Asioita kaunistellaan ja ongelmia lakaistaan maton alle. Itse en ymmärrä moista käytöstä lainkaan. Ovathan johtajatkin vain ihmisiä. Edellisessä työpaikassani toimitusjohtaja ja maajohtaja istuivat samassa tilassa, yhdessä käytiin syömässä ja illanvietoissa heitettiin läppää. Kaikesta saattoi puhua ja hullujakin ideoita heittää.

Kuten olen aiemmin kertonut, osallistuin nyt syksyllä avoimen yliopiston Johtamisen perusteet-kurssille. Tein kurssityöni oman organisaationi johtamishaasteista. Olisin voinut haastatella työtä varten omaa esimiestäni, mutta nythän minulla oli oiva tilaisuus ottaa yhteyttä yhtä porrasta ylemmäs. Laitoin rohkeasti viestiä ja pyysin tapaamisaikaa. Se järjestyi heti seuraavalle viikolle.

Täytyy sanoa, että tuo tapaaminen oli varsin arvokas, niin tehtävän kuin oman uranikin kannalta. Keskustelimme tunnin organisaatiosta, sen haasteista, johtamisesta ja esimiestoiminnasta. Oli mukavaa huomata, että olimme varsin samoilla linjoilla ja tunnistimme samat haasteet. Antamani ratkaisuehdotukset hän koki mielenkiintoisina ja järkevinä. Mieltä lämmittivät myös kehut oma-aloitteisesta kouluttautumisesta ja otteesta työhöni.

Keskustelun lopulla kysyin yrityksen sisäisistä johtajakoulutuksista ja oman alani jatkokoulutusmahdollisuuksista. Kaikille näytettiin vihreää valoa ja heti äitiyslomalta palattuani aion ottaa selvää niistä. Kysyin myös ihan viimeiseksi, että onko minulla omassa organisaatiossani mahdollisuuksia kivuta ylöspäin. On ja kuulemma minut ja innokkuuteni on noteerattu. Tässä hänen vinkkinsä jatkoa ajatellen:
 • Kehitä osaamista (substanssi- ja johtamiskoulutuksia)
 • Ilmaise kiinnostuksesi esimiestehtäviä kohtaan HR:n edustajalle ja esimiehille. Aihe kannattaa ottaa esille aina kehitys-ja tulevaisuuskeskusteluissa.
 • Oma-aloitteinen ja vastuutaottava ote huomataan. 
 • Kontakteja kannattaa luoda oman yksikön ja organisaation sisällä sekä myös muiden sidosryhmien kanssa.
 • Kaiken edellytyksenä on, että omasta työstään suoriutuu erinomaisesti.

Jälkikäteen mietin hetken, että olinko liian innokas keskustelussa tai kyselinkö liian röyhkeästi omaan uraani liittyviä asioita. Ei, tässä on luotettava intuitioon ja tapaamisen jälkeiseen tunteeseen: Hyvin meni!

Valitettavasti tämä esimieheni esimies irtisanoutui juuri haastattelun alla ja tekemäni vaikutus ei nyt ainakaan tässä työssä merkitse sen enempää.  Ennen hänen lähtöään ehdin lähettää valmiin kurssityön ja sain vahvistuksen, että olemme asioissa samoilla linjoilla. Hän pyysi vielä lupaa näyttää työtä omalle esimiehelleen ennen lähtöään. Töihin palattuani aion ehdottomasti järjestää tapaamisen uuden esimieheni esimiehen kanssa.
6 kommenttia:

 1. Samanlaisia neuvoja olen saanut omalta mentoriltani, jonka olin onnekas saamaan ainejärjestöni kautta. Yleensä kannattaa vain olla rohkeasti ja aktiivisesti yhteydessä erinäisiin tahoihin yrityksessä. Omalla lyhyellä urallani aktiivisuus on poikinut erittäin mielenkiintoisia etenmismahdollisuuksia, vaikka en ihan valmis maisteri vielä olekaan. Työn kuin työn erinomaisesti tekeminen yhdessä aktiivisuuden kanssa on paras saamani neuvo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Minä uskon vahvasti siihen, että näihin asioihin voi vaikuttaa olemalla aktiivinen.

   Poista
 2. Hieno juttu! Varmasti sait aidommat kommentit nyt tältä henkilöltä, kun hän oli jo tekemässä lähtöä organisaatiosta :) Innokkuutta ja halua pyrkiä eteenpäin ei oikein mitenkään päin voi kääntää huonoksi ominaisuudeksi - ellei sitten käytä epäammattimaisia keinoja ja käyttäydy huonosti.
  Itselläkin olisi edessä aika laaja kontaktointi ja eteenpäinpyristely tulevina kuukausina.. pelottavaa mutta pakko vaan olla itsevarma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia fiiliksiä. Välillä sitä vähän epäilee itseään, mutta pystyy jotenkin pakottaa itsensä itsevarmaksi. Ja onnistumisesta taas seuraa lisää itsevarmuutta. Kun vaan temppaa ja motivaatiota on, niin varmasti pääsee mukaan hienoihin uusiin juttuihin. Tsemppiä sullekin tulevaan:)

   Poista
 3. muutta tuo oli todella hienoa että vaikka tämä henkilä lähti hän kuitenkin kertoi sinusta vielä omalle esimiehelleen ja huolehti että työsi ei unohdu! ja eihän sitä tiedä minne hänkin päätyy elämässä että kohtaavatko tienne joskus? Mahtavaa! Onnea kovasti ja hieno asenne sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihan reilusti tehty, vaikka enhän tiedä onko hän sen näyttänyt.

   Poista