keskiviikko 24. elokuuta 2016

Uudet budjetit ja vaikutus kokonaistavotteisiin

Hienosäädin budjetteja käyttö- ja ruokatileille, joissa huomasin muutaman epäkohdan. Tulen muuttamaan ensimmäisen vuoden budjettia vielä alkuvuodesta, jolloin selviää hoitovapaan kuvio.

Koska aloitin projektin kesäkuussa on yksi budjettivuosi aina kesäkuusta toukokuuhun. Palkka/tuet maksetaan käytötililleni. Ruokatilin tulot muodostuvat minun käyttötililtäni ja mieheni omaltaan siirtämistä rahoista.

Uudet budjetit ensimmäiselle ja toiselle vuodelle:



Käyttörahat: 1. vuosi
  • 100 euroa lisätty tuloihin (harrastuksesta tulevat lisätulot)
  • Ylimääräiset herkut, koti/sisustus ja ravintolat vedetty nollille. Tarkoitus vältellä näitä tai maksaa ruokatililtä
  • Muita ylimäärisiä kuluja ja koiriin liittyviä kuluja oli nostetttava (mm. veromätkyt, koulutusmaksu, hajonnut tabletti, koirien eläinlääkärikulut)
  • Lasten 40 euroa on heidän tileilleen menevä säästösumma, muut kulut maksetaan ruokatililtä.
  • Asumiskuluja pienensin hieman, koska saimme lainan marginaalia neuvoteltua pienemmäksi


Ruokatili: 1. vuosi
  • Autokuluista oli unohtuneet bensat ja muut maksut, jotka nyt mukana. Voi tosin olla, että saadaan vuoden sisällä maksettua laina pois, jolloin kulut tippuvat huomattavasti
  • Ruokakuluja pienensin, koska haluan tavoitteen olevan tarpeeksi tiukka. 
  • Yhteiset laskut laskin summaamalla vakuutukset, netin, tv:n, sähköt ja lisäämällä hieman ekstraa.

Ensimmäisenä vuonna jää säästöön hyvä määrä rahaa ruokatilille. Toisena vuonna kuluja tulee olemaan enemmän lasten päiväkotimaksujen vuoksi, joten saattaa olla, että noita säästöjä kaivataan silloin.

Nämä budjetit ovat tavoitteita ja tiukassa tilanteessa meillä on puskurirahasto käytettävissä. Elämme niin, että tuota rahaa ei olisi ja ensin karsimme säästämisestä. Tarkoitus on, että kovinkaan paljoa ei tällä projektilla olisi elintasoon vaikutusta. Haluan, että budjetti toimii ihanteellisena tavoitteena, ennuste on sitten asia erikseen.


Vaikutus koko projektin tavotteisiin

Projektin tavoitteena oli säästää 60 000 euroa nykyisen asuntolainan maksamisesta kertyvien säästöjen ohella. Näillä budjeteilla tilanne näyttäisi kuuden vuoden kohdalla seuraavalta:
  • Nyt 16 800
  • 1. vuoden jälkeen 20 000 euroa
  • 6. vuoden jälkeen 73 400 euroa
  • 6. vuoden jälkeen 86 200 € (jos säästöä 800 €/kk, korko 4 %  ja alkupääoma 17 000 euroa)
Asunnosta maksettu lainanlyhennys kuukaudessa 750 € eli nettovarallisuus asunnosta kuudennen vuoden jälkeen:
  • nyt 62 400 €
  • 6. vuoden päästä 115 000 euroa, jos korkotaso pysyy samana.

Yhteensä nettovarallisuus kuuden vuoden jälkeen 201 000, jos saadaan 4 %:n tuotto sijoituksille ja asuntolainan korko pysyy suunnilleen samana. Pelivaraa siis melkein 40 000 euroa alkuperäiseen tavoitteeseen. Siinä saa vähän korot noustakin tai muutama kuukausi mennä peballeen. 

2 kommenttia:

  1. Tiedätkö muuten tässä vaiheessa paljon teidän päiväkotimaksut tulevat olemaan? Olette ilmeisesti molemmat hyvätuloisia, joten maksuluokkanne on varmaan korkeammasta päästä ja olen kuullut kauhutarinoita jostain 600€/kk kahdesta lapsesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu korkeimman maksun mukaan mennään eli ensimmäiseltä lapselta 280 ja toiselta 230. 510 euroa kuussa on aika jäätävä maksu ja jos se korotus menee läpi, liikutaan kuudensadan euron hujakoilla. Minun töihinpaluuni tuomat lisätulot menevät siis suurelta osin sinne. Vaikka halpaahan tämä on moniin muihin maihin verrattuna.

      Poista