perjantai 26. elokuuta 2016

Rakkaat, kalliit lemmikkimme

Ennen tätä vuotta en ole uskonut, kun joku on väittänyt koirien tulevan kalliiksi.

Minulla meni viime vuonna 85 euroa kuussa kahden koiran ylläpitoon sekä eläinlääkärikuluihin ja 700 euroa vakuutuksiin. Yhteensä siis 1720 euroa. Saattaa tuntua suurelta summalta varsinkin koirattomalle, mutta itse pidän sitä kohtuullisena korvauksena saamastani ilosta.


Kalliit...


Huomasin kesällä toisella koiralla hampaissa vikaa ja eilen sitten kävimme hammaslääkärissä. Seitsemän hampaan poiston jäleen laskun summa oli mukavat 1060 euroa. Hyvästit muutaman kuukauden säästötavotteille. Tämän lisäksi toisen koiran nivelrikko on alkanut kiukuttelemaan keväällä ja ortopedeihin, eläinlääkäreihin,  akupunktioon ja lääkitykseen on mennyt muutaman kuukauden aikana toinen tonni. 

Kahden koiran vakuutukset maksavat vuosittain 700 euroa, mutta vakuutus ei korvaa hammashoitoa. Nivelrikon se tässä tapauksessa korvaa ja sen hoidosta onkin saatu noin 700 euroa takaisin, eli omillaan ollaan. Vielä on tulossa luultavasti muutama visiitti eläinlääkärille ja lisää lääkkeitä, myös fysioterapian ja osteopatian mahdollisuutta on väläytelty. Vakuutusehdot muuttuivat keväällä epäedullisemmiksi, kun omavastuu muuttui tapaturmakohtaisesta käyntikohtaiseksi. Satasen jatkohoitokäynnistä jää itselle maksettavaa noin 70 euroa, kun ennen se oli 25 euroa. Harkitsen tosissani toisen, terveemmän koiran vakuutuksen irtisanomista (täällä lisää vakuutuksista). Jos joskus uuden pennun otan, taitaa vakuutus jäädä hommaamatta.

Tämän vuoden koirakulut tulevat olemaan arviolta 3500 euroa eli vajaa 300 euroa kuussa, mikä on noin tuplat viime vuoteen verrattuna. Pikaisella laskutoimituksella koirat ovat tulleet maksamaan elinaikanaan vajaat 30 000 euroa. Tämä pitää sisällään hankintahinnat, ruuat, tarvikkeet, vakuutukset ja eläinlääkärit. Trimauksista, harrastuksista tai lomahoidoista ei ole juuri kuluja tullut. Ei enää tunnukaan kovin halvalta tämä harrastus. 


...mutta rakkaat


Koirat on otettu yli kymmenen vuotta sitten sillä ajatuksella, että minä olen niiden omistaja, mutta vanhempani osallistuvat aktiivisesti hoitoon ja maksavat puolet kuluista. Meillä on siis yhteishuoltajuus ja elämäntilanteen mukaan koirat ovat olleet välillä enemmän heillä ja välillä minulla. Tällä hetkellä vanhempi koira kokee stressaavaksi uhmaikäisen ja vauvan aiheuttaman metelin eli koirat ovat pääosin vanhemmillani. Hoitopaikka on aina taattu ja myös yllättävät kulut kuten hammashoidot jaetaan.

Nyt minulla ei ole koiria, mutta laskut juoksevat silti. Vaikka kirpaisee, olen valmis panostamaan eläinystävieni vanhuuspäiviin.  Tuntuu, että olen niille kiitollisuudenvelassa kaikista yhteisistä hetkistä, niiden vuosien varrella antamasta turvata ja seurasta. Kun olen ollut masentunut, ne ovat pakottanet liikkumaan, hauskuuttaneet hölmöillä jutuillaan ja tuoneet rutiinia ja järjestystä elämääni. Kun olen ollut surullinen tai yksinäinen, ne ovat olleet vierelläni ja ilahtuneet jälleennäkemisestä vaikka vain viiden minuutin eron jälkeen. Ne eivät ole pettäneet minua tai puhuneet pahaa. Ne ovat kuunnelleet salaisuuteni ja lohduttaneet olemalla läsnä. Tästä syystä haluan,  että molemmat saavat viettää hyvän, terveen ja stressittömän vanhuuden, maksoi mitä maksoi. 

Hyvää kansainvälistä koiranpäivää kaikille! 

7 kommenttia:

 1. Koirien eläinlääkärikulut viel ymmärtää ja jos eläinlääkäri on sitä mieltä et koira pärjää niin mikä ettei, tosin yksityinen eläinlääkärihä ei kai saa edes ehdottaa lopettamista tai siis suositella sitä? Ja onhan se kun on eläimen ottanut että kantaa siitä vastuun hienoa. Välillä huvittaa nämä gerbiilit ja muut pikkueliöt jotka elävät 2v ja tulevat maksamaan omistajilleen tuhottomasti. Eräs tuttu juuri puhui miten heidän gerbiili on 10 kertaa parinkuukauden sisää käyny eläinlääkärilä ja sillä todettii astma ja että se on allerginen heinälle... no pikkunen heitti jo luonnollisen kuoleman mutta kieltämättä mietti et miten parin kympin elukasta tuli useiden satasten otus... toisaalta muistan kun olin lapsi meilläkin eka hamsteri oli nukkunut pois ja pienin siskoni löysi sen kangistuneen pikkusen ja käveli äidin luo että "miksi naksu ei liiku?" silmät kosteena ja alahuuli väpättäen..äitini soitti paniikissa iskälle joka oli tärkeässä isossa myyntikokouksessa että "nyt kotii se hamsteri heitti veivit ja lapset tulee koht koulusta kotii!" no isä lähti kesken palaverin ja sanoi syyksi et hamsteri kuoli... muistan että ihmettelin kun isä haki minut koulusta ja pyysi kotipihassa että juteltaisiin hetki ennenkun nousen autosta... hän kertoi mitä oli tapahtunut ja halasi ja otin asian aika kevyesti että, olihan se jo vanha.. lemmikkien takia aina toimita niin järkevästi kun ne on perhettä <3 isälle vinoiltii kyllä pitkään siitä että jätti kokouksen kun hamsteri kuoli =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mahtava teko iskältä :D

   Poista
  2. Kyllä kait eläinlääkäri saa suositella lopettamista ja on velvoitettukin tietyissä tilanteissa? Ihana reaktio teidän isältä.

   Poista
 2. Olen täysin samaa mieltä, että kun on lemmikin ottanut, kuuluu siitä huolehtia hyvin koko sen elämän ajan. Vanhemmalla koirallani on myös todettu nivelrikko ja ell kulut juoksee, kun sitä hoidatetaan. Mutta mihinkään en vaihtaisi näitä yhteisiä vuosia ja toivottavasti on vielä hyviä vuosia edessäpäinkin. Meillä ei ole vakuutusta kummallekaan, minulla on "koiratili" johon olen säästänyt ajan saatossa rahaa koirien hoitokuluja varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä minäkin. Oli sitten kyse hamsterista tai koirasta se veidään lääkäriin, jos se on sairas. Tosin olen jutellut paljon ystäväni kanssa, joka on eläinlääkäri, että usein noiden jyrsijöiden kanssa eläinlääkärit ovat melkein yhtä avuttomia kuin omistajatkin. Vastuullista on kuitenkin yrittää. Ero on sitten siin lähteekö eläinlääkäriin, jos marsu on apaattinen vai, jos sen takajalat ei liiku.

   Tuo koiratili kuulostaa järkevältä ja ainakin paremmalta kuin vakuutus. Ensi kerralla sitten :)

   Poista
 3. Mun toisen koiran hampaiden poisto (5 poistettiin edestä) maksoi vain n 250€ koska lähtivät niin helposti.. Edullinen ja hyvä klinikka oli!
  Nyt pelkästään silmätulehduksen toteaminen toisaalla maksoi 100€ lääkkeineen. Mutta eläimistä pitää pitää erityisen hyvää huolta, kun määrää myös mitä ne syövät ja miten liikkuvat. Ja vielä hihnassa liikkuessa asfaltilla tulee paljon vääränlaista rasitusta. Toisaalta, pikkukoirat eivät paljoa syö ja niitä on suht helppo kuljettaa. Miehen ja minun välille koirien hoito aiheuttaa kitkaa ja ärsyttää, kun aina hän suhtautuu niihin rasitteena (vaikka mielellään leikkiikin ja touhuaa niiden kanssa). Minä taas mietin kaiken koirien asiat mielessä pitäen ja etsin ratkaisuja esim. matkoille koirien ehdoilla. Mutta tällaista tämä elämä :) Olisi aika tylsää ehkä ilman niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot päässyt kyllä halvalla. Tuolla pelkkä hammaskiven poisto ja kuvat maksaa 500 €. Kerran kävin jossain halvemmassa, mutta jouduin menemään melkein heti uudestaan kun tekivät niin huonosti. Ensi kerralla täytyy kyllä vähän kilpailuttaa lisää. Vanhemmalla koiralla on enää kaksi hammasta, joten sillä ei onneksi enää noita kuluja tule.😊

   Poista