torstai 21. heinäkuuta 2016

Eroon ylimääräisestä

Koen tyydytystä, kun saan heitettyä ylimääräistä rojua pois. Täydet jätesäkit menossa kaatopaikalle tai Ikea-kassit kirppikselle, saavat minut hykertelemään. Miksi on silti niin vaikea saada kaapit pysymään siistinä?

Innostuin tänään siivoamaan keittiön kaappeja. Lopputuloksena puolitoista jätesäkillistä roskaa ja yksi Ikea-kassillinen kirppistavaraa. Roskikseen lensi muun muassa hirveä määrä "vääränkokoisia" muovipusseja, jotka ovat seuranneet muutosta toiseen, kannettomia purkkeja ja purkittomia kansia, rikkinäisiä posliini- ja lasitavaroita, paperia, koirien likaisia ja hajonneita tavaroita, vuosikausia sitten vanhentuneita koiranherkkuja ja kodinkoneiden pakkauksia. Käyttämättömät kynttilät, tuikkukupit ja koirien tarvikkeet lähtevät kirpputorille. Ruokakaappeja en edes käynyt läpi, koska siivosin ne inventaarion yhteydessä.


Siisti ulkoa, sotkussa sisältä

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämpää kodin siisteydestä tulee. Nuorempana pystyin hyvin elämään niin, että lattia oli täynnä tavaraa, hyvä että jalan sai johonkin mahtumaan. Nyt haluaisin, että näkösällä on mahdollisimman vähän tavaroita ja ne olisivat järjestyksessä.

Kaapien sisällöllä ei ole ollut juurikaan minulle merkitystä. Alitajuisesti kuitenkin toivoisin kaappienkin olevan järjestyksessä ja mahdollisimman siistejä. Isoimmat epäjärjestyksen aiheuttajat ovat tavaramäärä ja se, että en vaivaudu laittamaan tavaroita paikoilleen tai miettimään niille omia paikkoja. Tulee vain survottua vaatteet kaappiin, pikkutavarat lipastoon ja isommat komeroon. Sinne sitten ne unohdan ja ostan lisää. Materiaan sinällään, en kiinny ja poisheittäminen ei tuota tunnontuskia.


Irti rojusta-haaste

Haastan itseni seuraavan viikon sisällä käymään läpi omat ja lasten vaatekaapit, lipaston, tv-tason, sisä- ja ulkovarastot ja vessan kaapit. Hyödyn tästä rahallisesti myöhemmin kirppismyyntien myötä ja henkisesti tavara-ahdistustason laskiessa roskapussien määrän lisääntyessä. Uutta ei tule myöskään ostettua, kun tiedän paremmin mitä jo löytyy.

Inspiraatiota aion hakea japanilaisen Marie Kondon KonMari-teoksesta. KonMari-metodin idea on, että kaikki tavarat käydään läpi tavararyhmittäin. Ne levitetään näkösälle ja mietitään, mitkä esim. paidat tuottavat iloa elämään ja lopuista hankkiusutaan eroon. Ei keskitytä ajattelemaan negatiivisesti, että mitä ei enää tarvita vaan mistä pidetään. Tarpeellinen tavaramäärä haastetaan ja kaikille määritellään omat paikat.

Palataan tuloksiin ensi viikon lopulla, kun olen käynyt kaikki kaapit läpi. Löytyykö muiltakin yhtä paljon turhaa tavaraa kaapeista? Haastakaa itsenne ja irtautukaa turhasta rojusta.4 kommenttia:

 1. Kuulin, että KonMari ideaan on jopa suomalainen Facebook ryhmä (jossa annetaan muille tukea onnistumisessa....).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy lukea ensin toi kirja ja katsoa, jos hurahdan. Pääajatus tuntui ihan järkevältä, jos sisältää liikaa hihhulijuttuja niin ei ehkä ihan mua varten. :)

   Poista
 2. Vääränkokoiset muovipussit voi olla varsinainen riesa. Mä yritän kierrättää pienehköjä, esim.apteekin pusseja auton roskapusseina. Laitan vaihdekepistä roikkumaan. Eihän se kovin nätiltä näytä, mutta on kätevästi heti siinä kun tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Pienimmät pussit käy koirille kakkapusseiksi ja isoimmat roskiksiksi, mut kaikki siltä väliltä on ongelmallisia. Nyt ne lensi roskiin, mutta eiköhän niitä taas kerry.

   Poista