torstai 16. helmikuuta 2017

Kilpailuta kiinteistönvälittäjäsi

Kirjoitin aikaisemmin ajatuksestamme mahdollisesti myydä asuntomme. Kilpailutimme muutaman välittäjän ja saimme hyvin kirjavan joukon hinta-arvioita ja välityspalkkioita.

Välittäjä A:
 • Asunto 1: Pyynti 309 000 €, odotettu toteuma 300 000 €
 • Asunto 2: Pyynti 450 000 €, odotettu toteuma 420 000 €
 • Välityspalkkio 1,6 %
 • Mukava ihminen, mutta jotenkin kemiat eivät täysin kohdanneet. Huono kuuntelemaan. Todella innokas ottamaan yhteyttä. Ihastui asuntoon 2 ja näki arvon ehkä liiaksikin. Ei kokemusta kaupoista kummallakaan alueella.

Välittäjä B:
 • Asunto 1: Pyynti 295 000 €, odotettu toteuma 290 000 €
 • Asunto 2: Pyynti 360 000 €, odotettu toteuma 320 000 €
 • Välityspalkkio 3,4 %
 • Mukava ihminen ja vakuuttavan oloinen ammattilainen. Taktiikkana nopea myynti ja siksi alhaiset hinta-arviot. Kunnianhimoa puuttui, koska halusi lähtöhinnaksi Asunnolle 1 alemman kuin mitä pienemmällä asunnolla taloyhtiössä oli toteutunut kauppahinta. Hyvä kokemus Asunto 1:n alueesta.

Välittäjä C:
 • Asunto 1: Pyynti 317, odotettu toteuma ?
 • Asunto 2: Pyynti 495 000 €, odotettu toteuma ?
 • Välityspalkkio 1,5 %
 • Miellyttävä ihminen, mutta huonosti valmistautunut. Tuntui, että yritti saada diiliä lupaamalla liian korkeita hintoja. Ei kokemusta alueista.

Välittäjä D:
 • Asunto 1: Pyynti 317 000 €, odotettu toteuma 305 000 €
 • Asunto 2: Pyynti 395 000 €, odotettu toteuma ?
 • Välityspalkkio 3 %, neuvotteluvaraa
 • Miellyttävä ihminen. Parhaiten kärryillä asuntokaupoista yleistasolla. Paras kokemus Asunnon 1 alueesta. Hyvä myymään itseään, mutta ei nähnyt Asunnon 2 arvoa.

Aika kirjava joukko välittäjiä. Asunto 2 on joka tapauksessa menossa lähitulevaisuudessa myyntiin ja siitä voin sen verran mainita, että kyseessä on perikunnan omistama asunto. Sitä varten suunnitelmissa on vielä haastatella välittäjä, joka on erikoistunut kyseisen alueen asuntoihin. Koska jakajia on useampia, muutamien tonnien erolla välityspalkkiossa ei ole suurta merkitystä.

Mitä meidän kämppään eli Asunto 1:een tulee, emme vieläkään ole tehneet päätöstä myynnin suhteen. Eniten mietityttää uuden asunnon löytyminen ja voimavarojen riittäminen siivous-, näyttö-, ja muuttorumbiin. 

Mitä tästä opimme?

Opimme ainakin, että kannattaa kilpailuttaa! Halvinta välittäjää ei kuitenkaan tule suoralta kädeltä pestata, koska välittäjä kykenee omalla tekemisellä, verkostoillaan, persoonallaan ja strategiallaan vaikuttamaan hintaan ainakin joitakin tonneja. Hinta-arvio on todella tärkeä. Se ei saa olla liian alhainen, mutta ei myöskään liian korkea. Ylihinnoiteltu asunto ei houkuttele kävijöitä ja myynti voidaan joutua keskeyttämään ja aloittamaan myöhemmin uudestaan. Meillä on etuna se,  että molemmat asunnot ovat alueilla, joilla kauppa käy hyvin. Ylihinnoiteltu asunto ei kuitenkaan myy, oli se missä hyvänsä.

Minkä näistä sinä valitsisit vai jatkaisitko etsintää?4 kommenttia:

 1. Aivan poskettomia eroja hinnoissa näillä "ammattilaisilla". Siksi ei oikein voi perustella kovia välityspalkkioita. Harvemmin välittäjällä on oikeasti väliä. Kaikki mainostavat "salaisia" kontaktejaan, mutta oikeasti, mistä ihmiset katsovat asuntoja? Soittelevatko he välittäjille satunnaisesti vai onko jokin kätevämpi paikka, josta tietoa saisi?

  Ottaisin itse halvimman. Tingattua saa ainakin myyntiturvan tasoon asti. Siitä on parikin kokemusta jo, joten kannattaa kokeilla. Ei kannata mennä "se on vain pari tonnia" -harhaan. Mieti oikeasti kuinka monta tuntia välittäjällä menee ja onko palkkio tuntien arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti. Ostimme nykyisen kodin myyntiturvan välittäjältä ja oli hyvin lähellä, että olisimme jättäneet kämpän ostamatta juuri välittäjän vuoksi. Vielä tänäkin päivänä harmittaa, että tuo sysipa**a välittäjä sai palkkion. Tällaisella alueella, jolla kämpät liikkuvat, lähinnä hinta-arviolla on väliä, siitä olen kanssasi samaa mieltä. Mutta uskon kyllä, että asiansa osaava välittäjä osaa perustella ongelmakohtia tai korostaa hyviä puolia. Kyllä hyvä myyjä saa ihan varmasti muutaman tonnin enemmän ainakin taktikoimalla tarjoustilanteessa.

   Poista
 2. Ensimmäiseksi kokeilisin puskaradiota oman asunnon myynnissä. Jos ei mene kaupaksi niin, sitten alkaisin miettiä välittäjän palkkaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan me tuotakin mietitty ja ensin voisi tietenkin huudella vähän paikallisessa fb-ryhmässä. Asunnon 2 kanssa käytetään varmasti välittäjä, koska kukaan ei viitsi ottaa hommaa itselleen hoidettavaksi.Tosin yksi naapuri saattaisi olla kiinnostunut?

   Poista