maanantai 20. helmikuuta 2017

Kymppitonni vuodessa

Tavoitteenani on säästää 60 000 euroa kuudessa vuodessa. Samaan aikaan lainanlyhennyksinä asunnossa kiinni olevan varallisuuden oletan kasvavan 40 000-50 000 euroa riippuen korkotasosta. Laskin viime kesänä vuositavoitteita, mutta lähtötilanne olikin arvioitua positiivisempi. Lisäksi olen kyennyt äitiyslomalla säästämään enemmän, joten laskin vuositavoitteet nyt uudestaan:


 • Tilanne alussa 14 525 euroa
 • Tilanne 1. puolivuotisen jälkeen 19 153 (600 euroa viimeisestä palkasta + 200 euroa kuussa)
 • Tilanne 1. vuoden jälkeen 24 000 (bonukset + nousseet tulot töihin paluun vuoksi)
 • Tilanne 2:n vuoden jälkeen 32 400 (700 euroa kuussa)
 • Tilanne 3:n vuoden jälkeen 40 800
 • Tilanne 4:n vuoden jälkeen 51 600 euroa (900 € / kk, minkä mahdollistaa korkeampi palkka?)
 • Tilanne 5:n vuoden jälkeen 62 400 euroa
 • Tilanne 6:n vuoden jälkeen 73 200 euroa

Kuudessa vuodessa tulisi päästä siis reilusti yli tavoitteen. Tämä antaa pelivaraa siihen,  että mukaan mahtuu vähän huonompiakin säästökuukausia, voimme olla koskematta sijoituksiin tai ostaa uuden kodin aiemmin.

Tällä kuitenkin mennään ja kesäkuussa palataan tarkistamaan toteutuma.

12 kommenttia:

 1. Ihan realistisia arvioita mielestäni.

  VastaaPoista
 2. Oletteko miettineet itse rakentamista tai valmiin talopaketin ostoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaanhan me. Täällä pienet tontit maksavat parisataatuhatta euroa eli en tiedä kannattaako? On kyllä varteenotettava vaihtoehto.

   Poista
 3. Heh, olen sanonut tämän aiemminkin mutta sanon uudestaan: mä en niinkään näe ongelmana saada tuota omasäästöosuutta kasaan kuudessa vuodessa, mutta entä sitten kun pitää ruveta lyhentämään sitä megalainaa? Noh, tietysti on mahdollista, että suhtautuu asuntolainaan niin ettei sitä ole välttämättä edes tarkoituskaan maksaa pois, vaan homma perustuu laskelmaan, jonka perusteella jäljellä oleva laina kuittautuu pois viimeistään siinä vaiheessa kun lapset on lentäneet pesästä ja ison talon voi myydä tarpeettomana pois.

  Mut sitä mä vaan ajattelin, että viimeisen säästövuoden aikana voisit jo tavallaan simuloida lainanmaksua: pistäisit siis saman verran säästöön, mitä lainan nostamisen jälkeen tulee olemaan asumiskulut kuukaudessa. Ensinnäkin sehän olisi vaan kaikki kotiinpäin mitä saisi vielä lisättyä säästöjään, ja toisekseen se antaisi myös hyvän kuvan siitä, millaista elämä on sitten kun joka kuukausi pitää löytyä se korkeampi lyhennys+korkosumma, ja sitä sitten on tiedossa aika pitkälle tulevaisuuteen.

  Mulle itselleni oli hyvä stressitesti,kun heti asunnon ostamisen jälkeen työnantajalta tuli tieto,että olivat maksaneet mulle väärin eräitä lisiä ja hyvityksiä, ja niitä sitten perittiin takaisin 750 euroa/kk seuraavan puolen vuoden ajan. Naureskelin,että tää on tosiaan vastaava kokeilu kuin että miten talous kestäisi korkojen nousun jonnekin kuuteen prosenttiin, kuten mun oma pankki tekee lainaa hakiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tuleva asuntolaina tulisi näillä laskelmia olemaan noin 300 000 eli ei merkittävästi suurempi kuin nytkään. Jos tuolloin saamme säästetty 900 euroa kuussa, joutaa siitä vähän hieman suurempaan lainan lyhennykseenkin. Lisäksi nykyinen vastikkeemme on melko kova, joten jos uudessa asunnossa vastike on pienempi, säästämme siinä asumiskuluissa. Korkotilanteestahan ei tiedä, mutta keskustelin viimeviikolla pankkihenkilön kanssa ja laskettuna 6%:n korolla, myöntäisivät he meille jo nyt 320 000 euron lainan, mikä tosiaan ei ole poikkeuksellinen pääkaupunkiseudulla. En sitä nyt tietenkään halua, mutta miksei kuuden vuoden kuluttua kun tulotkin ovat toivottavasti kasvaneet.

   Siinä olet oikeassa, että voi olla, että 20 vuoden kuluttua muutamme kämpästä pois ja kuittaamme siinä vaiheessa loput lainasta.

   Poista
  2. Sukupolvien välinen kuilu ilmeisesti. Mä taas henkilökohtaisesti en millään haluaisi olla velkaa, ja jos nyt asuntolainaa joutuukin ottamaan (kun ei hermo kestä säästämistä), niin ainakin yritän maksaa ne mahdollisimman pian pois.

   Just laskeskelin, että jos oikein viittis kiristää ja käyttää jonkin verran säästöjä, niin saisin neljässä kuukaudessa maksettua yhen asuntolainan, jota oikeasti on jäljellä kolmisen vuotta. Ja sitten kun se on kuitattu, niin hyökätään tuoreimmman sij.asuntolainan kimppuun, josta on tehty jotain yhdeksän vuoden paperit, mut sitä en aio katsella kuutta vuotta pitempään. Just se, että korot on alhaalla,auttaa siinä että rahat todellakin kuluu lyhennyksiin eikä pankin keräämiin korkoihin. Ja aina kun edellinen laina lyhenee, vakuusarvo lisääntyy. Mutta tämäkin asia nähdään niin monesta eri vinkkelistä.

   Miten muuten olet ajatellut käyttää just noi osakkeet ja rahasto-osuudet siinä vaiheessa kun uuden asunnon osto on ajankohtaista? Pistätkö lihoiksi vai pidätkö talouden vakauttajina? Millaisen arvon pankkisi antaa niille? Useinhan rahastoille lasketaan hyvin varovainen vakuusarvo.

   Poista
  3. Pidän niin paljon kuin mahdollista, mutta riippuu myös asuntolainan korosta. Jos korko on silloin alhaalla, otan mieluummin enemmän lainaa ja paremman tuoton osakkeista yms. Niitä ei tarvitse käyttää vakuutena, koska omarahoitusosuus on korkea eli 30-40 %. Lisäksi meillä on muita vakuuksia.

   Poista
 4. Paljonko sun kuukausipalkka muuten oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 4500 bruttona, eli käteen jää kolmisen tonnia. Luulis voivan säästää enemmänkin, mutta maksan perheen menoista suuremman osan. Lisäkuluina syksyllä kahden lapsen päiväkotimaksut.

   Poista
 5. Hienoja lukuja! Erityispropsit äitiyslomalla säästämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :). Aluksi ajattelin, että olen tyytyväinen, jos selviän äitiyslomasta koskematta säästöihin ja lopulta kykenin säästämään yli kuusi tonnia ja sekin vain siitä asti kun aloin seuraamaan kulutusta.

   Poista