maanantai 17. huhtikuuta 2017

Miten luoda itselleen unelmien työtehtävä?

Minulle on viimeisen parin kuukauden aikana selkiytynyt ammattinimike, johon urallani tähtään. Olen siihen nähden oikealla polulla jo nyt, mutta on myös asioita, joita voin tehdä edesauttaakseni siihen pääsyä.

Oikea organisaatio?


En halua nimikettä anonyymiyden vuoksi kertoa, mutta kyseessä on suhteellisen uusi ylempi positio, joka löytyy jo useista suuremmista yrityksistä. Nykyisessä organisaatiossa kyseistä tehtävää ei ole, joten minulla on kolme vaihtoehtoa:

 1. Vaihtaa firmaan josta se löytyy.
 2. Luoda tarve sen perustamiselle.
 3. Odottaa, että se syntyy itsestään.

En ole hyvä odottamaan, varsinkaan tekemättä mitään. Olen myös päättänyt katsoa nykyisen työnantajan mahdollisuudet loppuun, joten vaihtoehto 1 otetaan käyttöön vasta, kun nuo mahdollisuudet loppuvat. Jäljelle jää siis tarpeen luonti.

Kuten aiemmin olen kirjoittanut, uskon vahvasti, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa oman työni sisältöön olemalla oma-alotteinen ja aktiivinen. Parhaimmassa tapauksessa rooli rakennetaan osaamisen ympärille.


Miten vaikuttaa?


Mitä vaaditaan, jotta jonain päivä saavuttaisin haluamani tehtävän? Tapahtuu se viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, itsestään se ei tapahdu. 

Tarvitaan
 1. Lisää ja syvempää osaamista alasta ja johtamisesta
 2. Tarve
 3. Suosittelijoita / verkostoitumista

Eli ihan peruskauraa.

Osaamista voi kasvattaa kahdella tapaa; kokemuksen ja koulutuksen kautta. Kokemus karttuu tekemällä ja erityisesti tarttumalla tehtäviin oman osaamisen ulkopuolella. Koulutus on asia, johon muka työkiireiltään ei ehdi panostaa. Otan itselleen tavoitteeksi osallistua koulutukseen puolivuosittain ja merkitsen ajan kalenteriin jo hyvissä ajoin. Lisäksi päätin hakea ylempään ammattikorkeakouluun. Sisäänpääsyhän ei ole sanottua, mutta toteutuessaan sitäkin parempi boosti uralle. Uskon, että etenemisen ensisijainen este ei ole koulutusnimike vaan ennemminkin asenne. Lisäkouluttautuminen taas kertoo asenteesta ja motivaatiosta. Usein työpaikat tukevat kouluttautumista ja siksi itsekin uskalsin laittaa hakupaperit sisään. 

Vaikka en ole myyjä sanan perinteisessä mielessä, on minulla paljon markkinointia edessä. Minun täytyy tehdä selväksi kaikille asiaan liittyville organisaationosille, että asia on tärkeä yrityksen kasvun kannalta ja että siihen pitää panostaa myös roolituksen osalta. Jotta yritys pysyy mukana kehityksessä ja kykenee innovaatioihin ja myös nykyisten resurssien hyödyntämiseen, on asiaani syytä kuunnella. Itselleni minun ei tätä tarvitse myydä, vaan koen asian ehdottoman tärkeänä ja siksi olenkin niin innokas. 

Jos nykyisessä työpaikassa perustetaan tavoittelemani tehtävä ja haluan, että minut siihen valitaan, vaatii se paljon oman osaamiseni markkinointia. Täytyy todistaa osaaminen käytännössä ja tuoda esiin motivaatiota. Pyrin ottamaan asian esille useiden eri ihmisten kanssa eri organisaatiotasoilla. Tällä tavoin kartoitan muut asiasta perillä olevat ja näiden kanssa virittelen yhteistyötä pienten kehitysprojektien myötä. Erityisen tärkeää on oman esimiehen, tämän esimiehen ja muiden johtajien tuki, koska kaikki tämä täytyy kyetä tekemään nykyisen tehtävän rajoissa.

Nyt jo olen törmännyt moniin seiniin, mutta myös onnistumisiin. Asetan itselleni aikatavotteita ja elän puoli vuotta kerrallaan. Jos sopivia tukijoita ei ole löytynyt ja pieniä muutoksia saatu aikaiseksi byrokratian tai muista ihmisistä johtuvan vastarinnan vuoksi, nostan kytkintä.

Minä en hae työssäni mukavuutta ja stabiiliutta, vaan haluan olla muutoksessa ja kehityksessä eturintamassa. Yrityksen etu täytyy asettaa tärkeimmäksi ja tekemällä parhaansa pyrkiä tuloksellisuuteen. Tuloksen avulla myös ovet alkavat avautua omalla uralla. Näillä puheilla voisi luulla, että olen mukana politiikassa, mutta politikointia se liike-elämäkin vaatii.

Oletko sinä onnistunut vaikuttamaan omaan työtehtävääsi?
10 kommenttia:

 1. Mahdollisuudet vaikuttaa omaan työtehtävään on ainakin minulla ollut hyvin rajalliset. Olen työskennellyt pienissä yrityksissä ja suurissa pörssiyhtiöissä. Yleensä suuremmissa yrityksissä on mainostettu mahdollisuuksia edetä uralla ja vaikuttaa omaan työnkuvaan, puheiksi on jäänyt.

  Parhaiten on voinut yleensä vaikuttaa nostamalla kytkintä ja siirtymällä seuraavaan paikkaan, samalla myös palkka yleensä nousee. Edellisestä paikasta lähtiessäni lähin esimieheni olisi halunnut pitää minut siellä, mutta yhtiön säännöt sanoi ettei voi edes neuvotella palkankorotuksesta siinä vaiheessa -> moro, palataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mullakin on joskus palkka muodostunut kynnyskysymykseksi. Firman byrokratia esti korotukset, vaikka kaikki pomot maajohtajasta lähtien puolsi korotusta. En jäänyt kattelemaan. Mulla on kyllä käynyt niin, että olen kaikissa töissä kyennyt vaikuttamaan, vaikkakin eri tavalla. Kaupassa työskennellessä pystyin lähinnä vaikuttamaan kassallaolon määrään ja muihin käytännön tehtäviin. Edellisessä työssä minulla oli täysin vapaat kädet. Nykyisessä eli pörssiyhtiössä on kankeaa, mutta tietyn osan työstä olen saanut varastettua kehitykselle.

   Poista
 2. Olen miettinyt näitä samoja juttuja tässä aikani. Lähtökohtani nyt hieman erilainen, koska ryven urani aallonpohjassa enkä oikein tunnu pääsevän sieltä pois. Rypemistä kestänyt sen verran kauan, että olen oikeastaan menettänyt visionkin siitä, mihin suuntaan haluaisin mennä. Se nyt on varmaa, että haluaisin päästä urallani eteenpäin ja ylöspäin. Kehityskeskustelussa näistä juttelin reilu viikko sitten, eikä organisaatiossa nyt yksinkertaisesti vaan ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa... noh... mihinkään. Työtehtävät hyvin mikromanageroituja ja urakehitys kautta linjan varsin olematonta. Ainoa vaihtoehto taitaakin olla työpaikan vaihto tai yrittäjäksi ryhtyminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehdottomasti uutta hakemaan! Oikeassa tai uudessa ympäristö motivaation paranee hujauksessa.

   Poista
 3. Olen vahva persoona ja en jaksa kovin pitkään katsella jos asiat ei rullaa sutjakkaasti ja reippaasti. Otan ohjat hyvin herkästi vaikka se ei minulle kuuluisi. Mutta tästä johtuen olen saanutkin tehdä "kaikkea" koska minä vain ... teen .

  Nykyinen työnantajani sanoikin kerran että olet hienosti ottanut johtajuuden. Olin ihan että mitä ihmettä. Sitten kun aloin miettimään mitä kaikkea teenkään niin niinhän se oli. Tulin taloon tekemään vähän sitä ja tätä ja siinä samalla "otin koko homman haltuun".

  Go go ! Anna palaa!! Ota homma haltuun äläkä kumartele!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Mä yritän vetää samalla asenteella eli oli tekemässä asioita ja viemässä eteenpäin. Kiitos kannustuksesta.

   Poista
 4. Minäkin olin aiemmissa töissäni tuollaisessa maineessa. Erityisesti 2007-2009 kun olin teollisuuden pk-yrityksessä yleistoimihenkilönä, pistin todella tuulemaan ja vastuualueeni laajeni laajenenistaan. Noh, tuohon maailman aikaan oli aika jännää, finanssikriisi, lomautuksia, kiirettä, muutoksia ja itsellä vielä keskeneräiset opinnot. Huonostihan siinä kävi. Burnoutin kautta nykyiseen, väliaikaiseksi tarkoitettuun työhön ja koulun penkille. Sittemmin valmistuinkin, mutta perheyritelmät vei voimia muilta muutoksilta, sitten ero ja yliopistoon opiskelemaan. Nykyisessä työssäkin olen tehopakkauksrn maineessa, mut se ei näy uran etenemisenä, vaan mulle nakitetaan kaikki kiireiset nakuttelut. Ja kyllähän minä ne teen koska työt on tehtävä. Opintojen myötä löysin taas omaa, eteenpäin pyrkivää itseäni erityisesti erään projektin parissa, joka tosin yliopistosta johtuen ei edennyt haluamallani tahdilla :p opetkin pahoitteli et tää nyt on tällaista hidasta tämä toiminta täällä... töitä olen täs haeskellut, mut haastaviin en ole päässyt edes haastatteluun, vähemmän haastavissa taas on haastatteluissa sanottu, et oon liian kunnianhimoinen ja tylsistyisin sinne.

  Surkeeta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh. Kirjoitinkin muutama teksti sitten siitä, että burnout uhkaa minuakin. Ja nyt olenkin keskittynyt myös siihen, että muista ihmisistä ympärilläni saisi enemmän irti ja, että priorisoin hommat oikein.

   Poista
 5. Kannattaako oikeasti mennä ammattinimike edellä? Sehän voi tarkoittaa eri yrityksissä käytännössä hyvin eri asioita, pitää sisällään erilaisia tehtäviä. Ellei kyseessä ole hyvin spesifi ammattinimike. Tarkoitatkohan ennemmin siis työtehtävää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oikeasti siis työtehtävä, mutta tuntuu konkreettisemmalta kun ajattelee nimikettä. Vastaavia tehtäviä tehdään muillakin nimikkeillä ja myös toisin päin.

   Poista