keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Säästä tekemällä omat vauvanruuat?

Viime kuussa meillä paloi ennätyksellisen paljon rahaa (n. 35 €) vauvanruokiin eli kaupasta ostettavissa soseisiin ja puuroihin. Kuinka paljon voin säästää tekemällä soseet itse? Tässä vähän esimerkkilaskelmia meidän kulutuksella.

Hedelmäsoseet


30 hedelmäsosepurkkia kuussa
=3750 g
=9 € (2,40 €/kg), jos kaikki purkista

Esimerkki hedelmäsoseeni eli Bonan Paratiisisose sisältää n. 70 % hedelmiä ja 30 % vettä. Jos veden huomioi, tulee kasviksilla kilohinnaksi 3,43€. Itse tehtynä 2€/kg maksavia hedelmillä soseet hinnaksi tulisi:

Hedelmät 700g, 1,40 €
=5,25 €/kk

Säästöä 3,75 €, - 42 %


Lihasoseet


15 isoa lihasosetta kuussa
= 3 000 g
=12,45 € (4,15 €/kg)

Esimerkkilihasoseeni eli Bonan Couscouskana sisältää n, 30 % kasviksia, 20 % kuskusta, 10 % lihaa ja loput 40 % on suurimmaksi osin vettä. Itse tehtynä kustannukset broileriperunakasvissoseelle olisivat:

Kasviksia 300 g 0,9€
Perunaa 200 g 0,20 €
Broileri  100g 0,79 €
= 1,89 €/kg
=5,67 €/kk

Säästöä 6,78 €,  -54 %


Puurot


30 valmispuuropakettia kuussa
= 6 600g
= 28,50 € (4,42 €/kg)


Esimerkkipuuro eli Muksun neljänviljanpuuro sisältää n. 10 % viljaa ja loput lähinnä vettä tai maitoa

Kaurahiutaleet 100g
=0,33 €/kk

Säästöä 28,17 €, -99 %

Yhteensä


Kaikki valmiina kaupasta 49,95 €/kk
Kaikki itse tehtynä 11,25 €
Säästöä 38,70 €, -77 %

Kannattaako?


Säästöprosentti on mahtava, mutta on huomioitava, että siitä suurin osa tulee puuroista. Tähän asti olen keittänyt lähes kaikki puurot hiutaleista ja noin 3/4 soseista ostanut kaupasta. Opin tästä, että puurot teen jatkossakin itse ja vain reissun päällä tai äärimmäiseen laiskuuteen käytän valmispuuroja. Hedelmä- ja lihasoseissa euromääräinen säästö on varsin pientä, joten kiireisen arjen keskellä aion jatkossakin hyödyntää valmisruokia. Toki aina kun muu ruuanlaitto sallii, otan vauvalle perheateriasta oman osansa ja siten säästän rahaa, vauva saa nauttia taatusti tuoreista raaka-aineista ja minun omatuntoni on hitusen puhtaampi.8 kommenttia:

 1. Meillä ei kukaan lapsista suostunut syömään minun tekemiä muussauksia, joten ostettiin aina purkkiruokia suurinpiirtein 8kk-1 asti. Ja menihän sitä ruokaa 2-3prk päivä. Aamu ja iltapuuro sentään kelpasi hiutaleista. Vastaavasti imetin lapsia tosi pitkään, viimeisiä vielä 1v2kk vaikka olin töissä (oli päivän hoidossa juomatta kun ei mistään kelvannut juoda). Eli maidossa tuli iso säästö.

  Enkä kokenut yhtään tippaa huonoa omaatuntoa että purkkiruoilla kasvoivat.

  Mutta iso säästö olisi ollut jos omat muussaukset olisi kelvannut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös esikoiselle kelpasi vain purkkiruuat. Mutta oli kyllä tavallaan tosi kätevää, ettei tarvinnut alkaa varta vasten väsäämään mitään. Nyt väsääminen on helpompaa kun jo valmiiksi tekee lapsiystävällisempää ruokaa ja säännöllisesti.

   Poista
 2. Minä tein molemmille kaikki ruoat itse. En sitten tiedä, olisivatko kaupan ruoat maistuneet paremmilta, kun eivät raukat päässeet niihin tutustumaan. :D Mutta sittemmin kouluiässä ovat kyllä kaupan pinaattiletut yms tulleet sitäkin tutummiksi päivällisruokana... Sen tyyppisissä eineksissä on mielestäni hinnan ja vaivan suhde suht ok. Vuodet ovat opettaneet priorisoimaan asioita tapauskohtaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas toisinpäin, kun omat ruoat alkoi maistumaan ei juurikaan eineksiä ostella. Iso kattilallinen keittoa/perunoita jne😁

   Poista
  2. Joo mäkin kyllä näissä asioissa usein valitsen sen helpoimmin tien.

   Poista
 3. Itse varmaan ostaisin kaikki kaupasta =D Liian vaivalloista noiden teko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos se säästö ois ollut huomattava, oisin voinut harkita täysin omatekoisiin pöperöihin.

   Poista
 4. Meillä esikoiselle ostettiin kaikki ruoat purkeissa ja pikkusisarelle taas tehtiin itse kaikki, koska ruokaa piti tehdä joka tapauksessa koko perheelle. Säästö oli kyllä mielestänia tuntuva ja koin myös mielihyvää, kun tiesin mitä syödään.

  Hedelmäsoseet ostin valmiina.

  VastaaPoista